Brutális béremelés kell a tanároknál, mert teljesen befagytak a bérek
Gazdaság

Brutális béremelés kell a tanároknál, mert teljesen befagytak a bérek

MTI
Portfolio
A Nemzeti Pedagógus Kar szerint ismét a pedagógusbérek rendezésére van szükség, oly módon, hogy azok megőrizhessék az értéküket a jövőben. Azonnal közel 45%-os emelést kellene végrehajtani, hogy legalább a 2013-as viszonyok visszaálljanak.
A pedagógusok előmeneteli rendszerének bevezetése után az illetményük több lépcsőben emelkedett, ugyanakkor a pedagógusilletmények az évtized elejéhez hasonlóan befagytak, ennek következtében a legkisebb pedagógusbért mostanra a garantált bérminimumhoz kell felzárkóztatni, amire korábban még nem volt példa - közölte a Nemzeti Pedagógus Kar.

A Nemzeti Pedagógus Kar egyszeri korrekciót javasol, amellyel visszaállítanák a pedagógusilletmény és a garantált bérminimum legalább 2013. szeptemberi arányát. A garantált bérminimumhoz igazítanák az illetményalapot és a pálya első 10 évére dinamikusabban emelkedő illetményt is szorgalmaznak, illetve szükségesnek látják, hogy valódi differenciálási lehetőség legyen az alapilletmény és a pótlékok esetében.

A Nemzeti Pedagógus Kar elemzése szerint ha legalább a 2013. szeptemberi szintre akarnánk emelni a kezdő pedagógusbér és a garantált bérminimum arányát, akkor a kezdő pedagógusbért 44,7%-kal kellene azonnal megemelni.

A pedagógusok illetménye kapcsán továbbra is a 2014-es 101 ezer forintos minimálbér szerepel "vetítési alapként", vagyis ehhez van kötve a fizetésük. Azóta a minimálbér 50%-kal nőtt, a garantált bérminimum pedig ennél is nagyobb mértékben emelkedett.

Mint a Portfolio megírta, a kezdő pedagógusok alapilletménye mostanra alacsonyabb lenne, mint a köznyelvben szakmunkás minimálbérnek hívott garantált bérminimum.

Már régóta tudjuk, hogy a tehetséges fiatalok nagyrészt elkerülik a tanári pályát, mert a fizetések és a munkakörülmények nem számítanak vonzónak (ezt a felvételi ponthatárok is igazolják). A fizetések elmúlt években és idén látott további leszakadása minden bizonnyal még inkább arra késztetheti a fiatalokat, hogy más pályát válasszanak. Sőt, a helyzet minden bizonnyal ennél is súlyosabb: a végzett tanítók közül a tehetségesebbek akár azonnal pályaelhagyóvá is válhatnak, ha meglátják az első fizetésüket, hiszen a felsőfokú végzettségükkel és képességeikkel könnyen találnak olyan állást, amivel másfélszer vagy akár kétszer annyi pénzt is kereshetnek, mint a tanítással.

A Nemzeti Pedagógus Kar javaslatai között szerepel a tényleges és állandó jutalmazási lehetőség, a béren kívüli juttatások, szakkönyvtámogatás, ruhapénz, valódi pedagógusigazolvány biztosítása.

Támogatásokat adnának a pályakezdőknek, így szolgálati lakást, ösztöndíjat. Fontosnak tartanák a bértábla bővítését, a kategóriák közötti várakozási idő rövidítése és a rugalmas nyugdíjazás lehetőségét is - olvasható a pedagóguskar javaslatait taglaló közleményben.
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352