Gazdaság

Élelmiszerhiányra figyelmeztet az ENSZ

MTI
Tavaly 113 millió embert fenyegetett éhínség vagy veszélyes élelmiszerhiány a világ 53 országában fegyveres konfliktusok vagy természeti katasztrófák következtében - derült ki az ENSZ élelmezési válságokról szóló, kedden közzétett éves jelentéséből.
A legsúlyosabban érintett térségek és országok mindenekelőtt Jemen, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Afganisztán, Szíria, Szudán, Dél-Szudán, Etiópia és Nigéria északi része.

Dominique Bourgeon, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértője ugyanakkor rávilágított, hogy az élelmiszerellátás bizonytalansága aránytalanul sújtja az afrikai államokat. A jelentés szerint 2018-ban a fekete kontinensen mintegy 72 millióan éheztek.

A FAO szerint az élelmiszerhiány elsődlegesen a háborúkra és konfliktusokra vezethető vissza, másodsorban pedig az olyan klíma- és természeti katasztrófákra, mint az árvizek és szárazságok, de gazdasági nehézségek is közrejátszhatnak.

A FAO kiemelte, hogy 2017-hez képest tavaly 11 millióval csökkent az éhezők száma, ennek ellenére a helyzet riasztó, mert ez a szám évről évre meghaladja a százmilliót és ez az elhúzódó konfliktusok miatt előreláthatólag nem is fog változni. José Graziano da Silva, a FAO vezetője hangsúlyozta: ez a szám túl magas.

A dokumentumot összeállító szakértők 2019-es előrejelzéseikben aggodalommal tekintenek a válság sújtotta országokra és szomszédjaikra. Figyelmeztettek, hogy különösen a számos szíriai menekültet befogadó Egyiptomban, Jordániában, Libanonban és Törökországban, valamint a mianmari rohingják százezreit befogadó Bangladesben jelentkezhet élelmiszerhiány.

A FAO szerint a venezuelai válság sem csupán önmagában a latin-amerikai államot érinti, hanem kiterjed a vele határos Kolumbiára, Ecuadorra és Perura is, így amennyiben nem csillapodik az ottani politikai helyzet, élelmiszerellátási vészhelyzet állhat elő.

Az ENSZ-szervezetek tavaly szeptemberben ismertetett adatai szerint 2017-ben mintegy 821 millió ember, vagyis a Föld minden kilencedik lakója szenvedett alultápláltságtól.
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
koronavírus