Közel a pillanat, amikor a magyarok belerokkannak a bérrobbanásba
Gazdaság

Közel a pillanat, amikor a magyarok belerokkannak a bérrobbanásba

Portfolio
A magyar vállalatok bérköltsége nem tér el a cégek termelékenységétől, azonban a külföldi tulajdonú vállalatok képesek még bért emelni - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentéséből. A bérek gyors emelkedése idén is fennmaradhat a minimálbér és a garantált bérminimum dinamikus növelése és az egyre fokozódó munkaerőhiány miatt, így könnyen megeshet, hogy egyes vállalatok nem fogják bírni ezt a nyomást.
A bérrobbanásról és a munkaerőhiányról is szó lesz a Portfolio HR Revolution 2019 konferenciáján.

Januárban 10% felett nőttek a keresetek Magyarországon, vagyis aki arra számított, hogy visszaesik a béremelkedési ütem, annak csalódnia kellett. Várhatóan az év hátralévő részében is fennmarad a kétszámjegyű emelkedés, miután a munkaerőhiány egyáltalán nem csillapodik és a szabályozó is rásegít a gyors bérkiáramláshoz (8-8%-kal nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum is).

Az elmúlt években az elsődleges munkaerőpiacot erős munkakereslet mellett már szűkös munkakínálat jellemzi, a vállalatok erőteljes versenyt folytatnak a munkaerő megtartásáért és felvételéért. A versenyszféra magas munkaerő-kereslete 2016-tól a bérezési alapfolyamatok fokozatos erősödését eredményezte. Az előző két év kétszámjegyű bérnövekedéséhez a hatéves bérmegállapodás intézkedései is jelentős mértékben hozzájárultak

- foglalja össze a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss inflációs jelentése, amely kiemelten foglalkozik a bérkérdéssel.

A jegybank elemzése szerint az adminisztratív intézkedések (nagyobb mértékű minimálbér-emelések, adócsökkentések) vállalati méret szerint eltérő mértékben befolyásolhatták a bérek emelkedését 2017-18-ban.

A vállalatok létszám-kategória szerinti besorolása alapján azokat tekinthetjük nagyvállalatoknak, akik legalább 250 főt foglalkoztatnak, ebben a szegmensben a munkavállalók keresete jellemzően meghaladja a minimálbér és a garantált bérminimum összegét. Ennek következtében a nagyvállalati béremeléseket csak kisebb mértékben érinti a legkisebb kötelező bérek emelkedése, és alakulásukat elsősorban piaci tényezők határozzák meg.

A nagyvállalati szektorban a munkapiac feszesedésével párhuzamosan egyre erősödő bérnövekedést regisztráltak az utóbbi években, 2018-ban a bérdinamika a válságot követően először haladta meg a nagyvállalatok körében a 10 százalékot.

Ezzel szemben a kis- és középvállalatok bérdinamikája az elmúlt években szorosan igazodott a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséhez - fogalmaznak a jegybank szakértői.

Közel a pillanat, amikor a magyarok belerokkannak a bérrobbanásba

Duális szerkezet A vállalkozások több mint 99 százalékát a kis- és középvállalatok képezik, amelyek döntő többsége hazai tulajdonban van. A kkv-szektor foglalkoztatásában betöltött szerepe jelentős, a foglalkoztatottak több mint 70 százaléka dolgozik ebben a szegmensben. A kkv-k ugyanakkor nagy súlyuk ellenére a teljes hazai GDP-nek csak kevesebb, mint felét állítják elő. A különböző mutatók alapján megfigyelhető vállalati dualitás a bérek növekedésében is megjelenik.

A nagyvállalatokkal ellentétben a kkv-szektorban szűkebb a bérezési mozgástér a jövedelmezőség terhére - írja az MNB. A döntően hazai tulajdonú, kis- és középvállalatok bérköltsége érdemben nem tér el a kkv-szektor termelékenységétől. A hazai kkv-k alacsonyabb bérszínvonala nemcsak a külföldi munkavállalással, de az itthoni nagyvállalatokkal szemben is hátrányt jelent a szakképzett munkaerőért vívott versenyben.

Közel a pillanat, amikor a magyarok belerokkannak a bérrobbanásba

A bérek elmúlt évek során regisztrált kétszámjegyű növekedését elsősorban a nagymértékű minimálbér-emelések határozták meg a kisebb vállalatoknál, ami közvetetten a bérskála jelentős részét érintette.

Előretekintve elengedhetetlen a kkv-szektor termelékenységének érdemi javulása, ami a bérek folytatódó növekedése mellett a vállalati dualitás mérséklődéséhez is hozzájárulna. Az MNB szerint a termelékenység növeléséhez szükség lenne a szektor nagyobb beruházási aktivitására, a mérethatékonyságból fakadó előnyök kihasználására, a hálózatosodás, a technológiai felkészültségük javítására, valamint a vállalkozási készségek fejlesztésére egyaránt.

Nagy mozgásokat hozott az MSCI átsúlyozás a magyar tőzsdén
opel gyar motorgyartas szentgotthard autoipar
City of Tomorrow Malmö
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
opel gyar motorgyartas szentgotthard autoipar