Itt az EKB kamatdöntése - Baj esetén készek minden eszközt bevetni
Gazdaság

Itt az EKB kamatdöntése - Baj esetén készek minden eszközt bevetni

Portfolio
A várakozásoknak megfelelően az Európai Központi Bank döntéshozói mai ülésükön nem változtattak az irányadó kamatokon: az alapkamatot 0%-on, az egynapos hitelkamatot 0,25%-on, az egynapos betéti kamatot pedig -0,4%-on hagyták. Mario Draghi az ülést követő sajtótájékoztatón többször is hangsúlyozta, hogy szükség esetén, vagyis ha rosszabbra fordul az euróövezeti gazdasági helyzet, készek minden rendelkezésre álló eszközt bevetni. Ennek ellenére az euróövezeti döntéshozók között változatlanul egyetértés van abban, hogy a gazdaságot érintő negatív hatások enyhülni fognak, a recesszió kockázata pedig alacsony.

Vége a sajtótájékoztatónak

Gyengélkedik a gazdaság, de a recessziós kockázat alacsony

A döntéshozók egyetértenek abban, hogy az euróövezeti gazdaság gyengébben teljesít, mint korábban várták, Draghi szerint változatlanul alacsony a recesszió kockázata.

Draghi ismét hangsúlyozza, hogy készen állnak minden rendelkezésre álló eszközt bevetni

Nagy hangsúlyt kap Draghi mai beszédében az a kifejezés, hogy "készen állnak minden rendelkezésre álló eszköz bevetésére" inflációs céljuk elérésében. A jegybankelnök hozzátette, hogy egyelőre nincs szükség ezek mérlegelésére [hiszen nincs akkora baj az euróövezetben].

A tény azonban, hogy ennyiszer elmondja ezt Draghi, arra utal, hogy a döntéshozók igyekeznek megelőzni egy olyan piaci reakciót, amely arra utalna, hogy a befektetők kezdik elveszíteni az EKB-ba vetett bizalmukat, miszerint a jegybank szükség esetén (vagyis, ha még rosszabbra fordul a helyzet) kész beavatkozni.

Draghi nem aggódik amiatt, hogy az utóbbi időszakban látványosan csökkentek a piaci inflációs várako

Draghi újságírói kérdésre reagálva elmondta, hogy jelenleg (a 2016 eleji helyzettel ellentétben) nincs veszélyben az inflációs várakozások horgonyzottsága, ezért nem aggódnak a piaci inflációs várakozások utóbbi időben látott csökkenése miatt. A jegybankelnök és az EKB meglátása szerint a fenti folyamat a kockázati prémium csökkenésével magyarázható. Az ugyanakkor hozzátette, hogy a piaci szereplők talán azért reagálnak így a jelenlegi helyzetre, mert attól tartanak, hogy az EKB-nak nincsenek meg az eszközei az inflációs cél eléréséhez.

Számos eszköz áll rendelkezésünkre.

- szögezte le Draghi, próbálva nyugtatni ezzel a befektetőket.


Egyelőre nincsenek részletek a márciusban bejelentett TLTRO-programról

Az EKB márciusi ülésén jelentette be, hogy 2019 szeptemberétől elindítja újabb TLTRO-programját. A TLTRO-kon keresztül az EKB hosszú lejáratú hitelt nyújt a bankoknak, ezzel arra ösztönözve őket, hogy élénkítsék hitelezési tevékenységüket az euroövezeti vállalatok és fogyasztók felé. Minél többet hiteleznek a bankok a nem pénzügyi szektor irányába, annál kedvezőbbb feltételek mellett kapnak forrást az eurózónás jegybanktól. A TLTRO-k első hulláma 2014-ben indult, a másodikat pedig - amely a TLTRO-II nevet viseli - 2016 márciusában vezették be. Az új TLTRO-program legkorábban 2021 márciusáig tart majd. Draghi szerint egyelőre túl korai, hogy az új program technikai részleteiről beszéljünk, ahhoz először további elemzéseket kell végezni. Ugyanígy előzetes elemzésre van szükség azzal kapcsolatban, hogy a tartósan negatív kamatok milyen hatással vannak a bankok eredményességére, illetve, hogy ezt (ha szükséges) milyen eszközökkel lehetne kezelni.

Lassulni fog az infláció a következő hónapokban, továbbra is visszafogott inflációs nyomás jellemző

Draghi és a jegybank várakozásai szerint a következő hónapokban lassulás várható az euróövezeti inflációban, az inflációs nyomás változatlanul visszafogott. Ennek ellenére már látszanak jelei a szűkülő munkaerőpiac és az emelkedő bérek oldaláról érkező árnyomásnak, ami a mögöttes infláció közép távú gyorsulását vetíti előre.

A lefelé mutató kockázatok vannak többségben

Bár az EKB alapvető forgatókönyve szerint a gazdasági növekedést negatívan érintő hatások enyhülésével párhuzamosan javulhat az euróövezet helyzete, azt azonban hozzáteszi, hogy a lefelé mutató kockázatok vannak többségben. Ide tartoznak többek között az erősödő protekcionizmus potenciális negatív hatásai, illetve a rendezetlen brit EU-s kilépés is.

A legutóbbi ülés óta beérkezett adatok a lassabb növekedési ütem fennmaradását jelzik

Draghi szerint a március 7-i kamatdöntő ülés óta beérkezett makrogazdasági adatok azt jelzik, hogy a lassabb gazdasági növekedés tovább maradhat fenn, mint arra korábban számítottak. A jegybankelnök ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az egyedi, szektor- és országspecifikus lassító tényezők az idő előrehaladtával enyhülni fognak, ezért a gazdasági aktivitás is élénkülni fog. A várhatóan javuló kilátásokban az erős belső kereslet is fontos szerepet játszik.

Az EKB készen áll arra, hogy szükség esetén bevesse teljes eszköztárát

Az inflációs cél elérése érdekében.

Váratlan kezdés Draghitól.

Kezdődik a sajtótájékoztató

Mario Draghi először felolvassa a mai döntés közleményét.

Itt az Európai Központi Bank kamatdöntéseItt az Európai Központi Bank kamatdöntése

A kamatok szinten tartása mellett a döntést kísérő közlemény szövege sem változott márciushoz képest.

  • Bár az eszközvásárlási program keretében a nettó vásárlásokat december végén befejezte az EKB, a lejáró értékpapírokból befolyó pénzt még hosszú ideig újra be fogják fektetni (az első jövőbeli kamatemelés időpontját követően is).
  • A közlemény változatlanul hangsúlyozza, hogy az irányadó kamatok legalább 2019 végéig nem változnak majd, az első szigorítás tényleges időpontja azonban az inflációs folyamatok függvénye.
14:30-tól sajtótájékoztatót tart Mario Draghi jegybankelnök, ahol érdemes lesz arra figyelni, hogy a márciusi kamatdöntést követő gazdasági helyzetértékeléshez képest hogyan látják az euróövezet helyzetét a döntéshozók. A helyzetértékelés, illetve az EKB kommunikációjának változása az MNB szempontjából is fontos, hiszen a hazai jegybank a kedvezőtlen euróövezeti folyamatokkal magyarázta márciusi kamatdöntését követően azt, hogy jelen állás szerint miért nincs szükség további monetáris szigorításra Magyarországon.

(Címlapkép: DANIEL ROLAND / AFP)

City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
brexit nicola sturgeon