Gazdaság

Szinte csak Trump Amerikája előzte meg a magyar adócsökkentést

Portfolio
2018-ban átlagosan kevesebb adó és járulék terhelte a legfejlettebb gazdaságok lakóinak jövedelmét - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet évente összeállított Taxing Wages idei összeállításából. A részletekből az is kiolvasható: az egyedülálló munkavállalók adóéke Magyarországon csökkent az egyik legnagyobb mértékben tavaly, nemzetközi összehasonlításban azonban még mindig magas az így számolt adóterhelés.
Az OECD minden év tavaszán publikálja Taxing Wages című kiadványát, amit azért övez komoly érdeklődés, mert nemzetközileg összehasonlítható adatokon keresztül mutatja be az egyes országok adóterhelését, a munkajövedelmek tekintetében.

A 2018-as adatokat összesítve azt látjuk, hogy tavaly kis mértékben ugyan, de csökkent az adóék a 2017-es szintekhez képest. Az adóék aránya azt mutatja meg, hogy hogyan viszonyul egymáshoz a bruttó bérköltség és a munkavállaló által "hazavitt" jövedelem egymáshoz.

Az OECD-átlag 2018-ban 36,1% volt, ami 0,16%-os csökkenés az egy évvel ezelőttihez képest (az egyedülálló munkavállalókra számítva). A legnagyobb adóékcsökkentő országok:
  • Észtország: 2,54 százalékponttal 36,5%-ra csökkent az adóék,
  • az Egyesült Államokban 2,19 százalékponttal 29,6%-ra mérséklődött,
  • míg Magyarországon 1,11 százalékponttal 45%-ra esett.

Ezzel hazánk az OECD-országok rangsorában relatív pozícióján nem tudott változtatni, ugyanis Ausztria után és Csehország előtt továbbra is a hatodik helyet foglalja el.Szinte csak Trump Amerikája előzte meg a magyar adócsökkentést

Az OECD szakértői kiemelik, hogy három olyan tagállam volt, ahol a járulékok csökkenése miatt mérséklődött az adóék, Belgium és Németország mellett Magyarország volt a harmadik.

Szokás szerint természetesen az OECD elkészítette idén is a családos munkavállalók adóékének változását. A magyar mutató az egykeresős, kétgyermekes családok tekintetében 1,13 százalékponttal mérséklődött, 30,3 százalékra. A családos munkavállalók adóék-csökkentési versenyében ezzel csak az 5. helyre került Magyarország. Az viszont hozzátartozik a teljes képhez, hogy a családi adókedvezménynek köszönhetően a családos munkavállalók adóékének rangsorában Magyarország csak a 17.

Fontos mutató az OECD-adatok összehasonlításakor, hogy mekkora az adóterhelése annak a családnak, ahol két gyermek van és két kereső. A magyar 36,2%-os érték a 13. helyre volt elég.

Szinte csak Trump Amerikája előzte meg a magyar adócsökkentést
wall street_getty
borkai zsolt_győr_mti
Varga Mihály
Szekesfehervar panelbeszelgetes cimlap1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
város_getty