Gazdaság

Manfred Weber: új Brexit-népszavazásra lenne szükség

MTI
Újabb népszavazást kellene tartani az Egyesült Királyságban az európai uniós tagság megszüntetésének (Brexit) kérdéséről az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje, Manfred Weber szerint.
A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa az Augsburger Allgemeine című bajor regionális lap csütörtök esti fórumán kiemelte, hogy 2019 történelmi jelentőségű választási év az EU számára, de a Brexit ügye eltereli a figyelmet erről.

A közösség jövőjéről szóló kérdések "feledésbe merülnek a Nagy-Britanniában uralkodó káosz miatt" - mondta Manfred Weber, elképesztőnek nevezve, hogy a Brexit elhúzódása miatt meglehet, hogy a távozásra készülő országban is meg kell tartani az EP-választást.

Senkinek sem tudom megmagyarázni, miként fordulhat elő, hogy meghatározó befolyást gyakorolhat az EP-választásra egy ország, amely kilép az EU-ból

- mondta.

Szerinte a briteknek inkább az EU-tagság ügyének rendezésével kellene foglalkozniuk. A következő "logikus lépés egy újabb népszavazás lenne" - emelte ki Manfred Weber.

Hozzátette, hogy minderről a briteknek kell dönteniük, az EU viszont kimondhatná, hogy nem számíthatnak több engedményre. Nem élvezheti az EU-tagsággal járó előnyöket egy olyan ország, amely távozik a közösségből - húzta alá az EPP csúcsjelöltje.

A brit parlament eddig háromszor utasította el a brit kormány és az EU többi 27 tagállama által elfogadott kilépési megállapodást és a jövőbeni kapcsolatokat felvázoló politikai nyilatkozatot. Ezt követően a törvényhozás alsóháza több véleménynyilvánító szavazást tartott, hogy fel lehessen mérni, milyen kilépési feltételeket lenne hajlandó megszavazni a ház, ám egyik sem kapott többséget. A parlamenti alsóház a többi között ezidáig a második népszavazás kiírását sem támogatta, s ettől a brit kormány is következetesen elzárkózik.

A szerdai EU-csúcs 6,5 hónappal október 31-re halasztotta a Brexit dátumát, illetve ha előbb elfogadná a brit alsóház a kilépési megállapodást, akkor hamarabb is megszűnhet a brit EU-tagság. Ha pedig a május 23-26 közötti EP-választást nem tartja meg az ország, de még az EU tagja, akkor június elsején szűnik meg a tagsága. Nagy kérdés, hogy mire elég ez a 6,5 hónapos Brexit-halasztás, mert a brit törvények szerint minimálisan 22 hétre (közel 6 hónapra) van szükség egy népszavazás lebonyolítására. Ez azt jelenti, hogy azonnal dönteni kellene a brit alsóházban egy ilyen kiírásáról, de ez nem lehetséges, mert éppen tegnap este kezdődött a másfél hetes parlamenti tavaszi szünet. Emellett a megosztott brit parlament miatt sem reális, hogy gyorsan meg tudnának egyezni egy második népszavazás kiírásáról, az indikatív szavazások eredménye alapján ugyanis messze van a többség egy ilyen kérdésben. Összességében tehát Weber javaslata szépen hangzik, de a jelenlegi Brexit-határidő mellett nem reális, hogy egy ilyen végre lehetne hajtani. Emellett az továbbra is erősen kérdéses, hogy milyen kérdések szerepeljenek egy szavazóíven, hiszen azokat közjogilag is jól, de az emberek számára is egyértelműen kell megfogalmazni és egyértelmű (jogilag sem támadható) következménnyel kell járnia.

Frankfurti tőzsde
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár