Felrobbannak a magyar bérek, mert ez az egy esélyünk van a túlélésre
Gazdaság

Felrobbannak a magyar bérek, mert ez az egy esélyünk van a túlélésre

Portfolio
Robbannak a bérek, dübörög az építőipar, zakatol az ipar és ömlik az országba a működőtőke. A Takarékbank szerint az első hónapok adatai alapján jelenleg 5% felett lehet a GDP-növekedés, az év egészében pedig 4,4%-kal nőhet a gazdaság. Suppan Gergely, a bank vezető közgazdásza szerint aki nem bírja a bérversenyt, annak ki kell hullania. Azonban beköszöntött az infláció is, ami miatt az MNB-nek valószínűleg további lépéseket kell tennie.
Az idei első kéthavi adatok alapján azt látjuk, hogy nemhogy lassulás, hanem gyorsulás van Magyarországon - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető közgazdásza. A kiskereskedelem, az ipar és az építőipar is nagyon gyors növekedést mutat, amiből 5% feletti GDP-bővülés adódik az első negyedévben - vélekedett Suppan.

A lendületes évkezdet hatására a Takarékbank 4,2%-ról 4,4-re emelte az idei, valamint 3,5%-ról 3,6-ra a jövő évi GDP növekedési előrejelzését. Suppan szerint akár ennél még gyorsabb növekedés is elképzelhető. "A vártnál magasabb a bérdinamika, bevezették a családvédelmi akciótervet, az ipar hasított az év elején az Audi-sztrájk ellenére, mindeközben ömlik a működőtőke Magyarországra" - sorolta Suppan. A bérnövekedés miatt a fogyasztás tartóoszlopa marad a növekedésnek, miközben a beruházási ráta is emelkedik. A szakértő kiemelte, hogy miközben minden ország rontja az előrejelzését, Németország is lassul, a magyar kilátások mégis javulnak.

Aki nem tudja tartani a lépést a béremelkedés tekintetében az jobb, ha kihullik. Emelni kell a béreket, más esélyünk nincs a túlélésre

- hangsúlyozta Suppan, rámutatva, hogy 2012 és 2018 között nem Magyarországon nőttek a leggyorsabban a keresetek, dinamikában előttünk volt Románia, Lettország, Bulgária, Észtország és Litvánia is. Azt nem engedhetjük meg, hogy Romániában magasabbak legyenek a keretek - tette hozzá.

Felrobbannak a magyar bérek, mert ez az egy esélyünk van a túlélésre

Szerinte nem fognak más országba menni a külföldi multicégek akkor sem, ha gyorsan nőnek a bérek, de sok külföldön dolgozó magyar hazajöhet. "Romániába mennének, ahol gyenge az infrastruktúra, vagy Ukrajnába, ahol háborús helyzet van? Esetleg a Balkánra, ahonnan már rengetegen vándoroltak ki" - tette fel a kérdést.

A béremelkedés és az erős belső kereslet azonban az inflációra is hatással van, ami már 3,7%-os volt márciusban. "Nem tudtuk, hogy mikor köszönt be az infláció, de amit régóta vártunk, most megtörtént" - vélte Suppan. Emelkedik a piaci szolgáltatások ára és a maginfláció, és ha továbbra is meglepetést okoz az árindex, akkor az MNB-nek tovább kell lassú ütemben szigorítania - prognosztizálta.

Az inflációs cél kezd rezegni, ezért az MNB apró lépéseket fog tenni, ami nem fogja érdemben megemelni a Bubor-kamatot, de erősítheti a forintot

- fejtette ki a szakértő. Miután minden jegybak a lazítás irányába megy el, ha az MNB utalást tesz a szigorra, akkor megerősödik a forint.

A forint 2019 végére visszaerősödhet 315 közelébe az euróval szemben, ezt követően pedig a korábbi időszakot jellemző 310-315-ös sávba - véli a Takarékbank. Számos elemző azonban úgy véli, hogy az MNB minden eszközzel igyekszik megakadályozni a forint erősödését, és kényelmetlen számára a 320 alatti árfolyam. A Portfolio forinterősödéssel kapcsolatos kérdésére Suppan azt mondta, hogy az infláció miatt az MNB-nek előbb-utóbb szigorítania kell, de jelképes lépések is elegendőek lesznek. Ha az adószűrt maginfláció tovább emelkedik - gyorsabban, mint az MNB előrejelzése -, akkor jelezniük kell, hogy hajlandóak lépni. Az infláció visszafogásához erősebb forint párosul, de ha nem engedik erősödni a forintot, akkor még nagyobb lesz a bérdinamika és nagyobb az infláció - fejtette ki Suppan.

Felrobbannak a magyar bérek, mert ez az egy esélyünk van a túlélésre
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
donaldtrump