Belendült Putyin: már közös orosz-ukrán állampolgárságról beszél
Gazdaság

Belendült Putyin: már közös orosz-ukrán állampolgárságról beszél

MTI, Portfolio
Az elmúlt napokban láthatóan felpörgött az orosz államfő Ukrajnával, különösen annak keleti szakadár tartományaival kapcsolatos aktivitása, hiszen ma már a közös orosz-ukrán állampolgárság lehetőségét pendítette meg Vlagyimir Putyin, amellyel állítása szerint az emberek csak nyernének. Előtte szombaton egész Ukrajnának kilátásba az orosz állampolgárságot, amelyre rákontrázott az új ukrán államfő azzal, hogy ő meg az oroszoknak ajánl fel ukrán állampolgárságot. Azzal, hogy legalább a kelet-ukrajnai területeken orosz állampolgárságot kap sok ember, nő az esélye annak, hogy az új állampolgárok megvédésére hivatkozva az oroszok ténylegesen is elcsatolják a területeket, így Ukrajna területe és népessége jelentősen csökken.

Miket mondott ma Putyin?

Vlagyimir Putyin orosz elnök újságíróknak nyilatkozva hétfőn Moszkvában felvetetett az orosz-ukrán közös állampolgárság lehetőségét.

Tényleg? Valóban ezt mondta? Nagyon jó. Ez arra utal, hogy valószínűleg meg fogunk állapodni

- jelentette ki Putyin arra reagálva, hogy Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök hétvégi Facebook-bejegyzésében kilátásba helyezte: ukrán útlevelet ad oroszoknak. Ezt arra reagálva jelezte az újdonsült ukrán elnök, hogy múlt szerdán Putyin aláírta azt a rendeletet, hogy gyorsított eljárásban orosz állampolgárságot adnak a kelet-ukrajnai területeken lakó ukránoknak, ha kérik.

Ha ők állampolgárságot adnak az oroszoknak Ukrajnában, mi pedig az ukránoknak Oroszországban, akkor elég gyorsan közös nevezőre és a kívánt eredményre jutunk. Közös állampolgárságunk lesz

- fogalmazott az orosz elnök.

Az orosz elnök ismételten hangot adott álláspontjának, amely szerint az orosz és az ukrán, a kulturális és a nyelvi sajátosságok ellenére egy nép.

Sok bennünk a közös. Ha egységes lesz az állampolgárságunk, attól csak nyernek az oroszok és az ukránok

- mondta.

Azt tanácsolta Zelenszkijnek, hogy Miheil Szaakasvili volt grúz elnök és odesszai kormányzó ukrán állampolgárságának helyreállatásával kezdje az emberi jogok védelmezését.

Belendült Putyin: már közös orosz-ukrán állampolgárságról beszél
Az elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz cselgáncsválogatott edzésén vesz részt Szocsiban 2019. február 14-én.
MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Klimentyev

Nyugtat az elnöki szóvivő, nyílnak a központok

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette: Moszkva mindent "gondosan rögzít és figyelembe vesz" Zelenszkijnek az ukránok számára kilátásába helyezett orosz útlevélosztásra és a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére vonatkozó álláspontjával kapcsolatban. Peszkov szerint Putyin a szombati pekingi sajtótájékoztatóján világosan kifejtette álláspontját az orosz-ukrán párbeszéd alapjairól.

A szóvivő szerint nem vezet majd zűrzavarhoz, ha a Kijev ellenőrzése alól kikerült délkelet-ukrajnai területek lakói orosz állampolgársághoz jutnak, anélkül, hogy feladnák az ukránt.

Felhívta a figyelmet, hogy vannak olyan ukrán állampolgárok, akik lengyel vagy magyar útlevéllel is rendelkeznek. Ez azért lényeges utalás, mert Ukrajnában hivatalosan tilos a kettős állampolgárság, de ha valaki felveszi, elvileg nem jár hozzá szankció. Azzal, ha tömegesen vennék fel ukránok az orosz állampolgárságot, az ukrajnai kettős állampolgárságú magyarokra és lengyelekre nagyobb nyomás helyeződhet ukrán részről szankciók jegyében.

Arra a kérdésre nem tudott válaszolni Peszkov, hogy az Oroszországnak fognak-e adót fizetni a Donyec-medencében élő orosz állampolgárok. Rámutatott, hogy a részletek kidolgozásával a szakminisztériumok foglalkoznak.

Az oroszországi Rosztov megyében, Novosahtyinszkban egyébként kedden megnyílt az útlevélközpont, amely orosz okmányokkal fogja ellátni a délkelet-ukrajnai szakadár luhanszki "népköztársaság" lakosait. Az orosz belügyminisztérium közlése szerint a donyeckiek igényeinek kielégítésére hamarosan hasonló intézmény nyílik.

Hogy jutottunk idáig?

Oroszországban múlt szerdán jelent meg az a rendeletet, amely humanitárius okokra hivatkozva leegyszerűsíti a délkelet-ukrajnai szakadár területek lakóinak oroszországi honosítását. Kérelmeiket az orosz belügyminisztérium illetékes szerveinek három hónapon belül el kell bírálniuk. Az igénylőknek nem kell lemondaniuk ukrán állampolgárságukról.

A kínai fővárosban Putyin szombaton azt közölte, hogy Oroszország nemcsak a két kelet-ukrajnai szakadár "köztársaság", Donyeck és Luhanszk lakói számára könnyítené meg az állampolgárság megszerzését, és a két ország közötti kapcsolatok javításának lehetséges jeleként felvetette azt is, hogy találkozzon Zelenszkijjel, hogy megvitassa vele, miként vessenek véget Kijev konfliktusának az oroszbarát szakadárokkal Ukrajna délkeleti részén. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a megválasztott ukrán elnök a választási kampány során közölte: nem hajlandó amnesztiában részesíteni a konfliktus részvevőit és nem kíván különleges statust biztosítani a Donyec-medencének, holott mindkét pont kulcseleme a 2015-ös minszki megállapodásoknak.

Az ukrán elnök is próbál kemény lenni

Zelenszkij a Facebookon vasárnap megjelentetett válaszában, azt tanácsolta az orosz hatóságukat, ne vesztegessék az idejüket azzal, hogy orosz útlevél beszerzésére próbálják "csábítani" az ukránokat, akik szerinte szabad emberek, és jól tudják, mennyit ér az ilyen irat. Felajánlotta, hogy elküldi Putyinnak az Ukrajnából menekülni készülő korrupt hivatalnokok listáját.

Egyúttal, a posztszovjet térség mintademokráciájaként pozícionálva Ukrajnát, az írta, hogy hazája küldetésének része lesz, hogy "védelmet, menedéket és ukrán állampolgárságot biztosítson mindenkinek, aki hajlandó harcolni a szabadságért", egyebek között az oroszok szabadságáért.

A megválasztott ukrán államfő visszautasította az Ukrajnával szembeni fenyegetéseket, valamint a katonai és a gazdasági nyomásgyakorlást, mert szerinte nem ez a legjobb út a tűzszünethez és a minszki folyamat útjában álló akadályok elhárítása felé.

Zelenszkij ismételten kifejezte a tárgyalások iránti készségét a normandiai formátum keretében. Hangot adott reményének, hogy a német és francia részvétellel megtartandó találkozón Oroszország "demonstrálja készségét" a konfliktus enyhítésére, amit szerinte Moszkvának konkrét lépéssel, a két ország közti, "mindenkit mindenkire" elv alapján történő fogolycserével kell megerősítenie.

Közölte, hogy kész megvitatni továbbá Ukrajna és Oroszország együttélésének új feltételeit. Leszögezte, hogy a két ország közötti kapcsolatok normalizálásáról csakis az ukrán területetek - a Donyec-medence és a Krím félszigetet - megszállásának teljes megszüntetése után lehet szó.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Klimentyev
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1488477983