Nagy ütemben szívja ki az MNB a plusz pénzt a piacról
Gazdaság

Nagy ütemben szívja ki az MNB a plusz pénzt a piacról

Portfolio
Közel két évig 1989 milliárd forinton tartotta a Magyar Nemzeti Bank a devizaswapokon keresztül a bankrendszerbe bepumpált forint többlet likviditás összegét, de március végétől elkezdte ezt a plusz pénzt visszaszívni és ez elég intenzívnek látszik az elmúlt egy hónap tükrében. A mai swaptenderek eredménye alapján ugyanis immár 178 milliárd forinttal esett a többlet likviditás állománya. Ez is az extrém laza monetáris politika normalizációja irányába tett lépést takar, hiszen a többlet likviditás kiszívása is az inflációs kockázatokra adott jegybanki reakció a múlt havi kis kamatemelés mellett.
Az MNB a ma is megtartotta egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendereit. Ezeken azonban a múlt hetihez hasonlóan az egy és három hónapos futamidőn nem kötött üzletet, a hat és tizenkét hónapos lejáraton viszont a múlt heti 12,2-12,2 milliárddal szemben most 26,78-26,78 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét és a lejáró swapállományt is figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 2019. május 2-án 63,32 milliárd forinttal, 1810,32 milliárd forintra esik, ami kereken kétéves mélypontnak számít.

Nagy ütemben szívja ki az MNB a plusz pénzt a piacról
Az 1810 milliárd forintra eső bankrendszeri többlet likviditásból, pontosabban a devizaswap állományból a három hónapos eredeti futamidejű swapállomány 237,25 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 699,72 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 873,35 milliárd forintot tesz ki.

A mai MNB-közlemény emlékeztet rá, hogy a Monetáris Tanács 2019. március 26-i döntésével a 2019 második negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát az első negyedévi értékhez képest 100 milliárd forinttal csökkentette, és legalább 300-500 milliárd forintban határozta meg. Ebből tehát a negyedév első hónapjában 178 milliárd forint valósult meg. A Monetáris Tanács rögzítette, hogy a jegybanki swapeszközök állományát a megcélzott kiszorítási hatás figyelembevételével határozza meg - emlékeztet a közlemény, amely azt is rögzíti:

a Magyar Nemzeti Bank kész az FX-swap eszköz állományát rugalmasan alakítani annak érdekében, hogy a kamattranszmisszió a Monetáris Tanács döntésének megfelelően alakuljon.

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd
Európai Autópiac
Frankfurti tőzsde
forint200117
cimlap_arany0219
Sanna Marin Angela Merkel unios koltsegevetes nemetorszag finnorszag
idős_nyugdíj_shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
idős_nyugdíj_shutter