Előfizetői tartalom

Nagy ütemben szívja ki az MNB a plusz pénzt a piacról

Portfolio
Közel két évig 1989 milliárd forinton tartotta a Magyar Nemzeti Bank a devizaswapokon keresztül a bankrendszerbe bepumpált forint többlet likviditás összegét, de március végétől elkezdte ezt a plusz pénzt visszaszívni és ez elég intenzívnek látszik az elmúlt egy hónap tükrében. A mai swaptenderek eredménye alapján ugyanis immár 178 milliárd forinttal esett a többlet likviditás állománya. Ez is az extrém laza monetáris politika normalizációja irányába tett lépést takar, hiszen a többlet likviditás kiszívása is az inflációs kockázatokra adott jegybanki reakció a múlt havi kis kamatemelés mellett.

Az MNB a ma is megtartotta egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendereit. Ezeken azonban a múlt hetihez hasonlóan az egy és három hónapos futamidőn nem kötött üzletet, a hat és tizenkét hónapos lejáraton viszont a múlt heti 12,2-12,2 milliárddal szemben most 26,78-26,78 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A hétfői...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés