Nyugdíjemelés és prémium - Ez vár a magyar nyugdíjasokra
Gazdaság

Nyugdíjemelés és prémium - Ez vár a magyar nyugdíjasokra

Portfolio
Kitart a 4% feletti gazdasági növekedés mellett a kormány, ezért a nyugdíjasoknak sincs félnivalójuk, a következő 4 évben is járhat a nyugdíjprémium - olvasható ki a friss konvergenciaprogram számaiból. Más kérdés, hogy a jövőben is a 3%-os inflációval emelt járandósághoz jutó érintettek mennyire elégedettek ezzel az éves béremelkedések fényében.

Emelés: ennyi jut

Komoly növekedési tartalékokkal rendelkezik a magyar gazdaság - hangoztatta pénteki sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter és a konvergenciaprogramban is ezt hangsúlyozza a kormány (az eredeti dokumentum itt érhető el). Ennek köszönhető a miniszter szerint, hogy fennmarad a 4% feletti gazdasági növekedés üteme 2023-ig.

Nyugdíjemelés és prémium - Ez vár a magyar nyugdíjasokra


Ha a következő évek kilátásait a nyugdíjasok szemszögéből közelítjük meg, akkor a várható GDP-növekedés mellett legalább annyira fontos az inflációs adatsor. A 2019-re vonatkozó 2,7%-os áremelkedési ütem változatlan, 2020-ban ez 2,8%-ra emelkedhet, ezt követően pedig 3% lehet az általános áremelkedés üteme.

Ezek a számok azért lényegesek, mivel minden év elején a várható éves infláció mértékével emeli a kormány a nyugdíjakat a reálértékük megőrzése érdekében. Vagyis a következő években tartósan 3% körüli nyugdíjemeléssel kalkulálhatnak az érintettek.

Ez ugyanakkor nem vigasztalja a nyugdíjasokat, akik azt látják, hogy eközben a nettó bérek a következő években 7,5-9,5 százalékkal emelkedhetnek, vagyis a bérek és a nyugdíjak közötti olló tovább nyílik.

Ahogyan erre korábbi elemzésünkben rámutattunk, ez a folyamat két következménnyel jár:
  • egyrészt (egy ideig) fennmarad a nyugdíjrendszer egyensúlya, vagyis a nyugdíjra költhető bevételek és a nyugdíjcélú kiadások összhangja nem borul fel;
  • másrészt a nyugdíjak egyre szerényebb megélhetési szintet jelentenek - nem abszolút értelemben, hanem az általános bérszínvonalhoz viszonyítva.

Vagyis most vált nagyon látványossá a nyugdíjrendszer egyensúlyát biztosító egyik eszköz, az inflációkövető indexálás működése. A Brüsszelnek kiküldött konvergenciaprogram is külön megemlíti az államháztartás hosszú távú fenntarthatósága című fejezetben, hogy "számos parametrikus változtatás történt a nyugdíjrendszerben, amelyek nagymértékben csökkentették a hosszútávon felmerülő nyugdíj és az egyéb időskorú ellátásokból eredő terheket".

"Az intézkedések fő iránya a legjobb nemzetközi gyakorlatokkal összhangban és a várható élettartam emelkedését követve a korhatár emelése, a tényleges nyugdíjba vonulási korcentrum jelentős emelése és az indexálási szabály megváltozása volt. Az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár 2022-ig fokozatosan 65 évre emelkedik. A tényleges nyugdíjba vonulási kor jelentős növekedését segíti a 2011-ben megvalósított a korhatár alatti ellátások megszüntetésére és a rokkantsági rendszer átalakítására irányuló szabályozás is" - olvasható a dokumentumban, amely azt is kiemeli: "a nyugdíjrendszer területén végrehajtott intézkedések következtében a nyugdíjkiadások jelentősen lassabb ütemű növekedése várható hosszútávon".

A program végén található szokásos részletező táblázatból kiolvasható: az állami nyugdíjkiadások a 2020-as GDP-arányos 9%os szintről 2030-ra 8,4%-ra csökkennek, 2040-re 9,4%-ra emelkednek vissza, majd innen fokozatosan emelkedhetnek, 2070-re elérve a 11,2%-os értéket a GDP arányában.

De legalább lesz prémium

A most felvázolt másik lényeges következménye az időskorúak számára, hogy a GDP-növekedés a kormányzati előrejelzés szerint stabilan 3,5% felett lehet, ami

lehetőséget ad minden évben nyugdíjprémium kifizetésére.

2018-ban a költségvetés erre a célra 41 milliárd forintot fordított, az idei büdzsében pedig 25 milliárd forintot irányzott elő a kormány.

Sokakat azonban ez sem biztos, hogy vigasztal, ugyanis a prémium egyszeri összeg, nem épül be a rendszeres járandóságba, így a rendszeres emelések megállapításában sem játszik szerepet. Emellett azt is meg kell jegyezni, hogy amennyiben megvalósul a tervezett GDP-növekedési pálya, akkor a prémium egy átlagos nyugdíjhoz jutó időskorú esetében 10-15 ezer forint egyszeri bevételt jelent.

Címlapkép forrása: MTI/Varga György
Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) meets with Hungarian Prime Minister Viktor Orban
Itt a bizonyíték: aki szegénynek születik, az nagy eséllyel az is marad
Gyorgy Matolcsy, Governor of the Magyar Nemzeti Bank
Frankfurti tőzsde
Budapesti utca
GettyImages-1180080525
shutterstock_712267579
cimlap_kep_decker-attila_es_szalma_csaba
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) meets with Hungarian Prime Minister Viktor Orban