Eljött a nagy fordulat Magyarországon, vagy még nincs vége az árrobbanásnak?
Gazdaság

Eljött a nagy fordulat Magyarországon, vagy még nincs vége az árrobbanásnak?

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank által nagyon figyelt adószűrt maginflációs index értéke a márciusi 3,5%-ról 3,4%-ra lassult, vagyis megtörve hat hónapja tartó folyamatosan emelkedő trendjét lefordult egy évtizedes csúcsáról. Egy másik alapfolyamat-mutató, a ritkán változó árú termékek (éves) inflációja viszont kis mértékben tovább emelkedett, 3,6%-ról 3,7%-ra. A tavaly év vége óta tapasztalt gyorsan emelkedő trend tehát részben megszakadt, azonban egyelőre nem világos, hogy küszöbön az MNB által előrevetített fordulat, vagy csak átmeneti megtorpanásról van szó.
Ma reggel tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a márciusi inflációs számokat. A fő (éves) mutató értéke 3,7%-ról 3,9%-ra emelkedett, ami hat és fél éves csúcsot jelentett. Eközben azonban megállt az éves maginflációs index utóbbi hónapokban látott gyors növekedése, igaz, a 3,8%-os érték változatlanul hatéves csúcsot jelent.

Eljött a nagy fordulat Magyarországon, vagy még nincs vége az árrobbanásnak?
A Magyar Nemzeti Bank egy órával a KSH után publikálta saját, az inflációs alapfolyamatokat nyomon követő mutatóit.

Ezek közül a leginkább figyelt éves adószűrt maginflációs index értéke 3,5%-ról 3,4%-ra csökkent, amivel egy hat hónapja tartó gyorsuló trend szakadt meg. A lassulás oka elsősorban a nagy változékonyságot mutató repülőjegyárak jelentős esése volt, ezért nagy fordulatról egyelőre nem beszélhetünk.

Ez alapján tehát az infláció miatt hitelességi harcot vívó MNB egyelőre nem nyugodhat meg, hiszen az áprilisi adatokat látva nem jelenthető ki, hogy eljött a várt inflációs fordulat, és innentől kezdve lassulás következik. Ezt jelzi az is, hogy egy másik alapfolyamat-mutató, a ritkán változó árú termékek (éves) inflációja 3,6%-ról 3,7%-ra, 11 éves csúcsra került.

Eljött a nagy fordulat Magyarországon, vagy még nincs vége az árrobbanásnak?
Szintén korai lenne fordulatról beszélni a következő ábrát elnézve: a belső keresletre leginkább érzékeny piaci szolgáltatások inflációja, ami szintén a válság óta nem látott magasságokban jár. Ez is azt bizonyítja, hogy a dinamikus béremelkedés és szűk munkaerőpiac által hajtott keresletoldali infláció utat tört magának, amiben (egyelőre) nem látszódnak a fordulat jelei.

Eljött a nagy fordulat Magyarországon, vagy még nincs vége az árrobbanásnak?
Összegezve a mai inflációs adatok tanulságait:

A Magyar Nemzeti Bank olyan értelemben nincs még bajban, hogy márciusi inflációs prognózisában rövid távon emelkedő trendet vetített előre, vagyis az infláció most látott gyorsulása önmagában nem borítja az általa felvázolt alappályát. A jegybanki mozgástér azonban továbbra is szűk, hiába csökkent kis mértékben az adószűrt infláció értéke.

Emiatt kulcsfontosságúak lesznek a következő hónapok adatai, hiszen ezeket összevetve az MNB alappályájával kiderül, hogy mekkora további monetáris szigorításra lesz szükség (ha egyáltalán lesz). Az látszik, hogy az infláció a belső tényező alapján legalább a jegybank által felvázolt gyorsuló pályán van. Ezért a legfontosabb kérdés az, hogy valóban megérkezik-e majd a globális lassulással együtt az a hazai inflációt mérséklő külső hűtő hatás, amire az MNB alapozta azt a megállapítását, hogy nincs szükség további monetáris szigorításra?

Ha ez nem következik be, akkor nagyon kényelmetlen helyzetbe kerülhet a jegybank, hiszen kiderülhet, hogy elkésett a szigorítással, aminek egyrészt gazdasági költségei lennének, másrészt döntéskényszerbe hozhatja az MNB-t, hogy melyik kimondott vagy éppen kimondatlan célját (forintárfolyam) adja fel.

Izgalmas hónapok jönnek tehát a hazai infláció tekintetében, hiszen néhány hónapon belül eldől, hogy a jegybanknak volt-e igaza, vagy elkésett a szigorítással, aminek komoly gazdasági következményei lehetnek.
(Címlapkép: Getty Images Hungary / Bloomberg)
Frankfurti tőzsde
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Benzinkút
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavirus2