Tovább dübörgött a magyar gazdaság: itt a friss GDP-adat!
Gazdaság

Tovább dübörgött a magyar gazdaság: itt a friss GDP-adat!

Portfolio
Az első negyedévben - szezonálisan és naptárhatással igazítottan - 5,2%-kal bővült a magyar gazdaság, jelentette a KSH. A kiigazítatlan GDP-növekedési adat 5,3% volt, előzetesen az elemzők a Portfolio felmérése szerint 5,1%-ra számítottak, vagyis a teljesítmény még a magas várakozásoknál is erősebb volt valamelyest.
Az előző negyedévekben 5% körül alakult a magyar gazdasági növekedés, és bár az idei évre lassulást várnak a szakértők, abban szinte teljes volt az egyetértés, hogy ez nem az első negyedévben kezdődött el.

Tovább dübörgött a magyar gazdaság: itt a friss GDP-adat!
Alapvetően a termelő szektorok kitűnő havi adatai alapozták meg ezt az optimizmust. A tavaly kissé gyengélkedő ipar óriási lendülettel kezdte meg az évet, pedig az Audi-sztrájk, az autóipart ért szabályozói sokk, illetve az egyre lejjebb konyuló nyugat-európai bizalmi indexe alapján inkább lassulástól tartottak a szakértők. A termelés volumene ugyanakkor hónapról hónapra új csúcsra tört. Szédítő tempóban kezdte az évet az építőipar is, amely az első negyedévben csaknem 50%-kal magasabb termelési volument produkált, mint tavaly ilyenkor.

Részletes információink még nincsenek az első negyedéves GDP-növekedés szerkezetéről, de a KSH a gyorsbecsléséhez fűzött, hagyományosan szűkszavú értékelése megerősíti azt a képet, ami a havi részleges számokból kijön. A statisztikai hivatal ugyanis úgy fogalmaz, hogy a növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben.

Az adat kapcsán egyébként óriási volt a bizonytalanság, a prognózisok 4,2% és 6% között szóródtak, a fő kérdés az volt, hogy a növekedés meghaladja-e az 5%-ot. A fő adatnak tekintett szezonálisan és naptárhatással igazított index (5,2%) a második legnagyobb szám 1996 óta, amióta összehasonlítható adatok állnak rendelkezésre. (A legmagasabb adat sem régi, tavaly a harmadik negyedévben mért 5,3%-ot a KSH.)

A negyedéves alapon mért növekedés szintén magas, 1,5%-os volt.

Tovább dübörgött a magyar gazdaság: itt a friss GDP-adat!
A gazdaságnak jelenleg három karakteres húzóereje van:
  • a lakossági fogyasztást a gyors béremelkedés és a foglalkoztatás bővülése támogatja,
  • a beruházásokat az uniós forráskiosztás csúcsra járatása mellett a magánkereslet is támogatja,
  • a kapacitásbővítéseken átesett, exportra termelő cégek pedig a külső piacokon tudnak részesedést növelni.

Ma GDP-adatdömping lesz, hiszen az Európai Unió legtöbb országának megismerhetjük az első negyedéves gazdasági teljesítményt. Tegnap a Bloomberg azt fejtegette, hogy a magyar növekedés - ami az előző negyedévekben is rendre az élbolyban szerepelt, de első sosem volt - Európa legmagasabb adata lehet. Az Eurostat 11 órakor jelent.

A sokféle GDP-növekedésről - Így nézzük mi
A KSH többféle GDP-mutatót közöl a jelentésében. Az előző év azonos negyedévéhez viszonyított (yoy) indexből három is létezik: a nyers, a naptári-hatással igazított (wda), illetve a szezonálisan és naptári-hatással egyaránt igazított (swda). Ezek közül a Portfolio 2016-tól következetesen a szezonális és naptár-hatással igazított indexet (swda) tekinti fő számnak (headline). Ennek oka, hogy a munkanapok száma (különösen ha a tárgy vagy a bázis időszakban szökőnap is van) érdemben befolyásolja a teljesítményt, amivel mindenképpen érdemes korrigálni. Ezen felül a szezonális igazításnak éves mutatóknál akkor van értelme, ha az éven belüli szezonalitás jellege változik. Mivel az Eurostat minden ország esetében az swda számot hivatkozza, ezért a nemzetközi összehasonlítást megkönnyíti, ha mi is ezt tekintjük fő adatnak.

Az előző negyedévhez viszonyított (qoq) GDP-index természetesen minden esetben szezonálisan és munkanap-hatással igazított, mivel az egyes negyedévek a GDP-n belül nagyon eltérő súlyúak és szerkezetűek, máshogy nincs értelme számolni növekedést. Európában a legtöbb helyen ez számít a fő számnak, és a Portfolio is igyekszik ezt a számot kiemelten kezelni kedvező tulajdonságai miatt. Ugyanakkor ez a mutató rendelkezik a végponti gyengeség nevű kellemetlen tulajdonsággal, vagyis hogy a szezonális igazítás jellegéből fakadóan a számok utólag többször változnak, de rövid bázisú konjunktúra-jelzőszámként így is nagyon hasznos.
Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
European parliament building, Brussels, Belgium
kína
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kína