Megszületett a várva várt döntés - Trump egyelőre megkegyelmezett Európának
Gazdaság

Megszületett a várva várt döntés - Trump egyelőre megkegyelmezett Európának

Portfolio
Amerikai idő szerint péntek éjfélig kellett döntenie Donald Trumpnak arról, kivet-e védővámot az Európából származó autóimportra. Délután a Fehér ház bejelentette, hogy az elnök hat hónappal elhalasztja a döntést. Ha a későbbiekben valóban megvámolná az autókat, akkor az elsősorban Németországnak lenne fájdalmas, de közvetve a magyar gazdaság is megérezné.

Ma járt le a határidő

Az amerikai elnök a Kínával folytatott kereskedelmi háború mellékszálaként még tavaly rendelt meg egy jelentést arról, hogy jelentenek-e nemzetbiztonsági kockázatot az Európából importált autók. Akkor 20 százalékos vámmal fenyegette a kontinenst, Jean-Claude Juncker személyesen ment Washingtonba puhítani az elnököt. A titkos jelentés február közepére készült el, onnan számítva három hónapja volt Trumpnak, hogy döntsön. Ez a határidő jár le pénteken éjfélkor. A politikus három dolgot tehetett:

  • Kiveti a védővámot az európai autókra a nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva.
  • Azt mondja, hogy nem jelent kockázatot az autóimport, ezzel eloszlanak a felhők Európa felett.
  • Egyelőre elodázza a döntést, újabb fél évet ad arra, hogy tárgyaljon.


Azt nem tudjuk, mi van az elnök asztalán szereplő jelentésben, így nehéz volt kikövetkeztetni a lehetséges kimenetelt. Végül péntek délután a Fehér ház bejelentette, hogy az előzetes sajtóhíreknek megfelelően elhalasztotta az elnök a döntést.


Most az amerikai elnök valószínűleg további tárgyalásokban bízik az Európai Unióval. November közepéig viszont erősen kérdéses, hogy tető alá lehet-e hozni bármilyen megállapodást. Európában ugyanis egy hét múlva tartják az EP-választásokat, melyeket követően várhatóan csak őszre fog felállni az új Európai Bizottság. Vagyis nem tudni, hogy lesz-e egyáltalán kompetens tárgyalópartner. Elvileg a jelenlegi testület mandátuma szeptemberig él, de kérdés, hogy ők akarnak-e még fajsúlyos döntéseket hozni egy ilyen fontos ügyben.

A németeknek fájna a legjobban

Az európai pénzügyminiszterek a korábban a sajtóhírekre reagálva azt mondták, hogy "okos" döntés lenne Trump részéről a halasztás, hiszen így nem terhelnék további vámok a globális növekedést. Más kérdés, hogy mennyire lenne okos döntés még fél évig bizonytalanságban tartani a cégeket és a befektetőket.

A francia kormány szeretné elkerülni, hogy bármilyen kereskedelmi konfliktusba vagy háborúba bonyolódjon az Egyesült Államokkal - mondta a CNBC-nek Brüsszelben Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter. Szerinte egy ilyen lépés a teljes globális növekedésre negatív hatással lenne, Európa mellett az USA és Kína gazdasága is megérezné a további szankciókat.

Olaf Scholz német pénzügyminiszter szerint is jó döntés lenne elhalasztani az esetleges vámok bevezetését, szerinte a kereskedelmet kellene élénkíteni, nem pedig újabb és újabb akadályokat állítani elé.

Az esetleges amerikai lépés egyébként éppen a németeknek fájna a legjobban, akik a legnagyobb autóexportőrök között vannak az USA-ba. A Német Iparkamara épp pénteken tette közzé becslését, mely szerint egy 25%-os védővám éves szinten 6 milliárd eurót jelentene a szektornak, amit szerintük nem csak a német feldolgozóipar, hanem az amerikai fogyasztók is megéreznének.

A magyar gazdaságnak a Mercedes és az Audi termelésén keresztül jelentős kitettsége van a német autóipar felé, így számunkra sem volt mindegy, hogyan dönt Trump. A lehetéges hatásokat korábban ebben a cikkünkben vettük számba:
öngondi
Airbnb founder/CEO Brian Chesky
elektromosauto0922
spurs190920egy
juncker0922
svájciora0922
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
iránrohani0922