Megszületett a várva várt döntés - Trump egyelőre megkegyelmezett Európának
Gazdaság

Megszületett a várva várt döntés - Trump egyelőre megkegyelmezett Európának

Portfolio
Amerikai idő szerint péntek éjfélig kellett döntenie Donald Trumpnak arról, kivet-e védővámot az Európából származó autóimportra. Délután a Fehér ház bejelentette, hogy az elnök hat hónappal elhalasztja a döntést. Ha a későbbiekben valóban megvámolná az autókat, akkor az elsősorban Németországnak lenne fájdalmas, de közvetve a magyar gazdaság is megérezné.

Ma járt le a határidő

Az amerikai elnök a Kínával folytatott kereskedelmi háború mellékszálaként még tavaly rendelt meg egy jelentést arról, hogy jelentenek-e nemzetbiztonsági kockázatot az Európából importált autók. Akkor 20 százalékos vámmal fenyegette a kontinenst, Jean-Claude Juncker személyesen ment Washingtonba puhítani az elnököt. A titkos jelentés február közepére készült el, onnan számítva három hónapja volt Trumpnak, hogy döntsön. Ez a határidő jár le pénteken éjfélkor. A politikus három dolgot tehetett:

  • Kiveti a védővámot az európai autókra a nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva.
  • Azt mondja, hogy nem jelent kockázatot az autóimport, ezzel eloszlanak a felhők Európa felett.
  • Egyelőre elodázza a döntést, újabb fél évet ad arra, hogy tárgyaljon.


Azt nem tudjuk, mi van az elnök asztalán szereplő jelentésben, így nehéz volt kikövetkeztetni a lehetséges kimenetelt. Végül péntek délután a Fehér ház bejelentette, hogy az előzetes sajtóhíreknek megfelelően elhalasztotta az elnök a döntést.


Most az amerikai elnök valószínűleg további tárgyalásokban bízik az Európai Unióval. November közepéig viszont erősen kérdéses, hogy tető alá lehet-e hozni bármilyen megállapodást. Európában ugyanis egy hét múlva tartják az EP-választásokat, melyeket követően várhatóan csak őszre fog felállni az új Európai Bizottság. Vagyis nem tudni, hogy lesz-e egyáltalán kompetens tárgyalópartner. Elvileg a jelenlegi testület mandátuma szeptemberig él, de kérdés, hogy ők akarnak-e még fajsúlyos döntéseket hozni egy ilyen fontos ügyben.

A németeknek fájna a legjobban

Az európai pénzügyminiszterek a korábban a sajtóhírekre reagálva azt mondták, hogy "okos" döntés lenne Trump részéről a halasztás, hiszen így nem terhelnék további vámok a globális növekedést. Más kérdés, hogy mennyire lenne okos döntés még fél évig bizonytalanságban tartani a cégeket és a befektetőket.

A francia kormány szeretné elkerülni, hogy bármilyen kereskedelmi konfliktusba vagy háborúba bonyolódjon az Egyesült Államokkal - mondta a CNBC-nek Brüsszelben Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter. Szerinte egy ilyen lépés a teljes globális növekedésre negatív hatással lenne, Európa mellett az USA és Kína gazdasága is megérezné a további szankciókat.

Olaf Scholz német pénzügyminiszter szerint is jó döntés lenne elhalasztani az esetleges vámok bevezetését, szerinte a kereskedelmet kellene élénkíteni, nem pedig újabb és újabb akadályokat állítani elé.

Az esetleges amerikai lépés egyébként éppen a németeknek fájna a legjobban, akik a legnagyobb autóexportőrök között vannak az USA-ba. A Német Iparkamara épp pénteken tette közzé becslését, mely szerint egy 25%-os védővám éves szinten 6 milliárd eurót jelentene a szektornak, amit szerintük nem csak a német feldolgozóipar, hanem az amerikai fogyasztók is megéreznének.

A magyar gazdaságnak a Mercedes és az Audi termelésén keresztül jelentős kitettsége van a német autóipar felé, így számunkra sem volt mindegy, hogyan dönt Trump. A lehetéges hatásokat korábban ebben a cikkünkben vettük számba:
warrenbuffettt
közösségi iroda
GettyImages-482460361
GettyImages-1162791014
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
GettyImages-482460361