Bedobta a bombát May: második Brexit-népszavazás jöhet
Gazdaság

Bedobta a bombát May: második Brexit-népszavazás jöhet

Portfolio
A röviddel ezelőtt véget ért, viharosra sikeredett, kormányülésen azt mondta Theresa May brit kormányfő, hogy szabad kezet adna a konzervatív párti képviselőknek egy második Brexit-népszavazásról szóló parlamenti döntés során - közölte a Bloomberg. A hírügynökségi beszámoló szerint ez a váratlan és radikális javaslat azonnal nagyfokú ellenállást váltott ki a Brexit-párti kormánytagok részéről. Ahhoz, hogy a második népszavaásról szavazhasson az alsóház, el kell fogadniuk May megállapodását. Mindenesetre a font azonnal szárnyalni kezdett a főbb devizákkal szemben és a hard-Brexit talán csökkenő esélye miatt az euró is ugrik a dollárral szemben.
Theresa May a hétvégén már jelezte, hogy a mostani kormányülésen új, merész javaslatra készül, de azt talán kevesen gondolták, hogy ez éppen a második népszavazás felé való elmozdulás lesz. Ezt a javaslatot May évek óta mereven elutasította számos ok miatt. Ha szabad kezet adna pártja képviselőinek a második népszavazásról szóló döntésre, nem reménytelen, hogy összejönne a parlament többsége a kérdés mögött (az ellenzéki Munkáspárt képviselői között is szép számmal vannak támogatók, de különösen a párttagság támogatja a kérdést).

Fontos hangsúlyozni: az, hogy May ma bedobta ezt az ötletet, távolról sem jelenti azt, hogy sor is kerül egy második népszavazás kiírására.

Ezt jelzi, hogy azonnal "letorkolták" Mayt a saját kabinetjén belül is az elfogadhatatlannak tartott ötlete miatt. Mindenesetre érdekes fejlemény, hogy a kormányfő (aki egyébként a politikai bukás szélén egyensúlyoz) hajlandó lenne elmozdulni a második népszavazás felé ahelyett, hogy negyedszeri nekifutásra június elején újra szavazásra vigye a parlamentben a Brexit-megállapodást. May egyébként a kiszivárgott értesülés után maga is nyilatkozott és azt mondta, hogy pár napon belül új szövegezésű Brexit-törvény készül, így lehet, hogy a kilépési feltételrendszert össze szeretné kötni egy második (megerősítő) népszavazás kiírásának lehetőségével.

Az MTI tudósítása szerint May azt mondta: egy új referendum kiírásához szükséges a Brexit-feltételrendszer törvénybe iktatását célzó tervezet elfogadása, hiszen a népszavazás arról szólna, hogy a választók elfogadják-e a kilépés feltételeiről elért megállapodást.

A konzervatív párti brit miniszterelnök felfedte azt is, hogy a legnagyobb ellenzéki erővel, a Munkáspárttal tartott tárgyalásokon a kormány kompromisszumos javaslatot terjesztett elő egy olyan javaslatról, amelynek alapján az Egyesült Királyság átmeneti vámuniós viszonyrendszert tartana fenn az Európai Unióval a kétoldalú árukereskedelemben.

Mint May a beszámoló szeint fogalmazott: a Brexit-feltételrendszer törvénybe iktatásának tervezetéről szóló szavazással az alsóházi képviselők "még egy utolsó esélyt" kapnak arra, hogy teljesítsék a 2016-os népszavazás döntését a kilépésről, a tervezet elvetése esetén ugyanis megnyílhat az út olyan folyamatok előtt, amelyek eredményeként "egyáltalán nem lesz Brexit".

Ez tehát értelmezésünk szerint azt jelenti, hogy Theresa May csapdát állított: ha elfogadják a megállapodását, akkor az alsóháznak lehetősége nyílik új népszavazásról szavazni. Ha nem szavazzák meg az új népszavazást vagy a britek újra a kilépése szavaznak, akkor sima ügye van, kész az elfogadott megállapodás. Ha nem, akkor vissza lehet lépni a Brexittől úgy, hogy az új népszavazás szentesíti a maradást.

A most csütörtöki brit EP-választások hatalmas szorítást jelentenek mindkét nagy pártra nézve (Konzervatív Párt és Munkáspárt), mert várhatóan óriási vereséget fognak szenvedni Nigel Farage új Brexit-pártjával szemben, amely 35%-os népszerűségnek örvend a két nagy párt 8-12% körüli eredményével szemben. Ez a szorítás pedig akár afelé is terelhetné a két nagy párt képviselőit, hogy végül "orrbefogva", negyedik nekifutásra összejöjjön az EU-val korábban kialkudott Brexit-megállapodás mögött a parlamenti többség. Ehhez a forgatókönyvhöz képest most új fejlemény, hogy May más utat is tesztel a javaslata bedobásával.

Theresa May a Reuters tudósítása szerint leszögezte, hogy csak olyan megállapodással lehet kilépni, amelyet minden párt elfogad. A most formálódó új javaslat jelentős változásokat tartalmaz, mely a brit integritás megőrzését szolgálja.

A font kora délután még 1,27 alatt, négyhavi mélyponton járt, aztán a hírek hatására 1,2730-ról 1,28 fölé ugrott. A font egyébként az előző 11 napban sorozatosan esett, így most az új kilátásokra tekintettel akár nagyobb fonterősödés is kibontakozhat.

Bedobta a bombát May: második Brexit-népszavazás jöhet


Bedobta a bombát May: második Brexit-népszavazás jöhet
Címlapkép forrása: Toby Melville / WPA Pool / Getty Images
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kórház