Megint figyelmeztetik Magyarországot: bajba kerülhet, ha nem lép idejében
Gazdaság

Megint figyelmeztetik Magyarországot: bajba kerülhet, ha nem lép idejében

Portfolio
Szigorúbb fiskális és monetáris politikára lenne szükség Magyarországon, hogy elkerülje a túlhevülés kockázatát - olvasható a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden megjelent elemzésében. A nemzetközi szervezet szerint az idén 3,9, jövőre pedig 3 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság elsősorban a belső keresletnek köszönhetően.
Az előző előrejelzéshez képest 2019-re változatlanul 3,9 százalékos, 2020-ra viszont az eddig várt 3,3 helyett 3 százalékos növekedést vár Magyarországtól az OECD. Vagyis a szervezet szerint elsősorban jövőre lehet a vártnál erőteljesebb a gazdasági növekedés lassulása. Közben az infláció idén 3, jövőre pedig 3,8 százalék lehet.

A költségvetés hiánya idén a GDP 2 százaléka lehet a szervezet szakemberei szerint, majd ez jövőre minimálisan, 2,1 százalékra emelkedhet. Közben az adósságráta az idén leeshet a GDP 70 százaléka alá, 68,5 százalékra, 2020 végére pedig 66,8 százalék lehet.

Kiemelik, hogy a gazdasági növekedést évek óta elsősorban a belső fogyasztás húzza, amit a bérek emelkedése és az erős fogyasztói bizalom fűtenek. A beruházásokat közben az uniós források lehívása és a kormány családpolitikai intézkedései pörgetik, miközben lassan az egész gazdaságot a munkaerőhiány jellemzi az alacsony munkanélküliségi ráta mellett.

A monetáris politika is tovább fűti a gazdaságot, az OECD szerint a jegybanknak fokozatosan vissza kellene vennie az extra laza kondíciókból, hogy kordában tudja tartani az inflációs várakozásokat. Közben a járulékok további csökkentése és a jelentős állami béremelések miatt az erőteljes növekedés mellett is csak stagnál a költségvetési hiány.

Az OECD szerint az erőteljes növekedés lehetőség lenne arra, hogy hosszabb távon is a költségvetés fenntarthatóságát megalapozó lépéseket tegyen a magyar kormány, így például csökkenteni lehetne az időskori szegénységet, illetve orvosolni a nyugdíjrendszer és az egészségügy kihívásait. A munkaerőpiac helyzete pedig lehetőséget adna a közmunkaprogramok gyorsabb leépítésére, illetve az állam még jobban támogathatná a kisgyermekes anyák visszatérését a munkába. A kkv-k fejlesztése során pedig a szervezet szerint elsősorban a szabályozói környezetre, a hazai és nemzetközi beszállítói láncok összekapcsolására és a munkaerő minőségének javítására lenne szükség.

A kockázatok között emelik ki a kelleténél nagyobb béremelkedést, ami elszabadíthatja az inflációs várakozásokat, ami azonnali jegybanki választ válthat ki. Hasonló hatása lehet egy esetleges tartósan negatív feltörekvő piaci hangulatnak is. Ezzel szemben a közmunkaprogramok gyorsabb leépítése részben kompenzálhatja a jelentős béremelések hatását, illetve az importárak emelkedése is hatással lehet az inflációs folyamatokra.

Nem ez az első eset, hogy az infláció elpattanására és a gazdaság túlhevülésére figyelmeztetik Magyarországot, legutóbb az Európai Bizottság is nagyon hasonló üzeneteket fogalmazott meg május elején.A túlfűtöttség lehetséges kockázatairól épp a napokban írt a Portfolio is:
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél