Itt a bejelentés: lemond Theresa May
Gazdaság

Itt a bejelentés: lemond Theresa May

Portfolio
Amint az várható volt, ma rövid beszédében bejelentette távozási menetrendjét Theresa May brit kormányfő. Amellett, hogy sajnálkozásának adott hangot, hogy nem tudta "szállítani" a Brexitet az embereknek, azt mondta, hogy június 7-én fog ténylegesen lemondani, és onnantól kezdve az új vezető megválasztásáig még ügyvezető miniszterelnök lesz. Mindez azt jelenti, hogy Donald Trump amerikai elnök június 3-i londoni látogatása idején May még miniszterelnök lesz. Boris Johnson pedig már "melegíthet".

Hogy jutottunk idáig?

May pozíciója azután vált tarthatatlanná a saját pártjában, hogy kedden sokak meglepetésére belengette a második Brexit népszavazásról való parlamenti szavazás lehetőségét. Ezzel az volt a célja, hogy az ellenzék soraiból minél több képviselőt tudjon megnyerni ahhoz, hogy átmenjen a parlamentben negyedik nekifutásra az általa tavaly novemberben összehozott uniós kilépési megállapodás. A terve azonban visszafelé sült el, mert az ellenzékből csak néhány képviselő jelezte, hogy ezzel a megoldással már hajlandó lenne megszavazni a kilépési megállapodást, de közben saját pártjából több tucatnyi képviselő hátrált ki mögüle, akik nagy nehezen beálltak mögé a márciusban tartott harmadik szavazás idejére.Így gyakorlatilag esélytelenné vált, hogy negyedik nekifutásra átmenjen a megállapodás és az újabb biztos és szükségtelen bukást már nem is akarta vállalni May. Egyelőre bizonytalan, hogy mikor és milyen tartalommal viszi majd az új kormányfő a parlament elé a kilépési tervet.A második népszavazás belengetése felbőszítette a párt befolyásos 1922-es bizottságának több tagját is, akik a párt belső szabályzatának kialakításáért is felelősek. A szerda esti ülésen ismét tárgyaltak arról, hogy december előtt is lehessen May ellen újabb bizalmatlansági indítványt benyújtani a pártszabály megváltoztatásával és valószínűleg meg is lett a többség a szabályok megváltoztatása mellett. Ezen fejlemények hatására kezdeményezett a bizottság befolyásos elnöke, Graham Bary péntek délelőttre személyes találkozót May-jel, ahol tájékoztatta őt a helyzetről. Ezután állt May a kamerák elé, ahol bejelentette a pártja nagy része által régóta várt távozási menetrendjét.

Itt a bejelentés: lemond Theresa May
Theresa May brit kormányfő a könnyeivel küszködve jelenti be távozási menetrendjét a Downing Street 10. előtt 2019. május 24-én

Hogyan tovább?

A Konzervatív Pártban tehát június 7-től hivatalosan is elindul az új vezető megválasztási folyamata, amely a jelöltek számától és esélyeiktől függően legalább 6-8 hétig tart. A két legesélyesebb jelöltre szűkítik majd a versenyt, akikről a párt bő 120 ezer fős tagsága szavaz majd.

A befutó személye jelen tudásunk szerint július-augusztusban lesz majd ismert, aki esélyes, hogy azzal kezdi majd működését, hogy megpróbálja Brüsszelben újratárgyalni a May által tavaly novemberre összehozott kilépési megállapodást. Annak nagy része egyébként a kilépés pénzügyi-technikai kereteit és az állampolgári jogokat rögzíti, amelyekről nincs már érdemi vita az Egyesült Királyságban.

A viták középpontjában jórészt az áll, hogy milyen szoros legyen a viszony a szigetország és az EU között a kilépés után, azaz benne maradjon-e például a vámunióban az Egyesült Királyság (ami az északír-ír határkérdés miatt is fontos), illetve a munkavállalók szabad áramlásával mit kezdjenek (az uniós közös piac egyik alapvető szabadságjogának korlátozását jelentené).

Ki a legesélyesebb és milyen feladat vár rá?

A legnagyobb esélyű jelenleg Boris Johnson volt külügyminiszter és volt londoni polgármester, de amint az Economist minapi cikkében felhívta a figyelmet, legalább három kérdést alaposan át kell gondolnia a konzervatív párti tagoknak, ha tényleg őt szánnák a párt új vezetőjének és vele a miniszterelnöknek:
  • tényleg tud-e Johnson jobb kilépési megállapodást kialkudni az EU-val, mint amit May el tudott érni (az EU már az eddigi ajánlattal is elmehetett a falig és fontosabb neki saját integritása, az egységes piac megőrzése, mint a brit igények maradéktalan kielégítése)
  • képes-e egyben tartani az Egyesült Királyságot (ahogy több cikkben is érzékeltettük, az Egyesült Királyságból való skót és az északír kilépés és az EU-ba belépése is benne van a levegőben, főleg akkor, ha megállapodás nélkül lépne ki az Egyesült Királyság)
  • képes-e egy kormányt hatékonyan és tényleg dolgos hétköznapokkal vezetni Johnson, mert eddigi teljesítménye nem efelé mutat (külügyminiszterként nem volt sikeres, inkább csak londoni polgármesterként, de nem igazán szeret dolgozni, inkább csak szerepelni - mutat rá az Economist).

May a Brexit-szavazás 2016-os sikere után lett maradáspárti belügyminiszterből a Brexitet levezényelni kénytelen miniszterelnök, mivel David Cameron lemondott tisztségéről. Cameron a népszavazást azért "erőltette", hogy letörje a pártján belül a kilépést szorgalmazókat, de végül rossz helyzetfelismerése és egyéb okok (pl. hazug kampány, külső befolyásolási kísérletek, évtizedes brit ellenállás az EU-val szemben, stb.) miatt a népszavazási kezdeményezés sikeres lett. May tehát csaknem napra pontosan 3 évig lesz miniszterelnök egy kifejezetten viharos időszakot maga mögött hagyva.

A piacok félelme az, hogy May után egy keményvonalas, akár a megállapodás nélküli Brexitet is bevállalni hajlandó miniszterelnök jön majd.

Boris Johnson kapcsán a piacok arra számítanak, hogy előbb megpróbálja majd megváltoztatni a Brexit-megállapodást szeptember-október körül, majd az EU ellenállását érzékelve megpróbálhatja a megállapodás nélküli kilépés felé elvinni az országot (no-deal Brexit). Vagy legalábbis efelé taktikázni.

Jelen állás szerint a brit EU-tagság legkésőbb október 31-ig tart (ha addig nem fogadják el a kilépési megállapodást, mert ebben az esetben az elfogadás utáni hónap első napja). Szeptember-októberben az lesz a helyzet, hogy a régi Bizottság mandátuma már a végén jár, az új még nem állt fel (az új EU Tanácsi elnök mandátuma is november elsején indul el), így ez afelé mutat, hogy

alapvetően mást nem fog felajánlani az EU Johnsonnak, mint amit Maynek felajánlottak. Így kevés lesz az idő a nagy döntésekre október 31-ig, emiatt pedig ismét szükségessé válhat az október végi EU-csúcson a Brexit halasztása.

Nagy kérdés, hogy a keményvonalas Johnson ilyet valóban kér-e, illetve a már eddig is vonakodó Emmanuel Macron francia államfő a halasztásba belemegy-e (az ősszel megüresedő brüsszeli posztokon való osztozkodásban ki tudják-e a francia igényeket elégíteni, hogy ne álljon útjába az újabb Brexit-halasztásnak.)

Akkor ebből no-deal Brexit lesz?

Az is nagy kérdés, hogy a no-deal Brexit csak a piacok által érzékelt növekvő kockázatnak számít (és emiatt esett az elmúlt napokban már a font), vagy ténylegesen bekövetkező forgatókönyv ez. Az ING csütörtöki elemzése szerint inkább csak az érzékelt kockázat növekedéséről van szó, szerintük a no-deal Brexit tényleges forgatókönyvének esélye továbbra is 20%-os, mert azért a parlament kezében is vannak fékek, hogy egy no-deal forgatókönyvet meg tudjanak akadályozni (legalábbis politikai nyomást tudjanak kifejteni a kormányfőre). A brit alsóházban egyébként már többször is összejött a többség amögött, hogy ne lehessen megállapodás nélkül kilépni az EU-ból, tehát ez fontos politikai korlát a leendő keményvonalas brexit-párti kormányfőre nézve is. Emiatt az ING szerint az őszi EU-csúcson ismét az az esélyes, hogy elhalasztják a Brexitet legalább jövő nyárig.

Címlapkép és kép forrása: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt