Itt a fordulat: húszezerrel kevesebb magyar él Nagy-Britanniában
Gazdaság

Itt a fordulat: húszezerrel kevesebb magyar él Nagy-Britanniában

Portfolio
A 2017-es 98 ezerről tavaly 77 ezerre csökkent az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok száma - derül ki a brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken közzétett hivatalos adataiból. Ha a Magyarországon születetteket vesszük alapul, akkor kisebb mértékű, de szintén érezhető a visszaesés.
Az ONS tavalyi adatai szerint 2017 végén 98 ezer magyar nemzetiségű és 93 ezer Magyarországon született ember élt az Egyesült Királyságban, 2018 végére ez a két szám 77 ezerre, illetve 82 ezerre csökkent. Vagyis egy év alatt 21 ezer magyar állampolgár és 11 ezer Magyarországon született ember tűnt el a statisztikából. Ők vélhetően részben hazavándoroltak.

Itt a fordulat: húszezerrel kevesebb magyar él Nagy-Britanniában
A kettő közti különbséget azok a magyar állampolgárok jelentik, akik nem Magyarországon születtek, ebben jelentős részt tehetnek ki például azok a határon túli magyarok, akik egyszerűsített honosítással jutottak állampolgársághoz. Ez magyarázhatja azt is, hogy 2010 után folyamatosan több magyar állampolgár élt a szigetországban, mint akik itthon születtek.

Ebből a szempontból érdekes a tavalyi adat, hiszen a Magyarországon születettek száma csak 11 ezerrel csökkent, vagyis az esetleges hazavándorlásban nem csak ők játszottak szerepet.

Az adatokkal kapcsolatban két dolgot meg kell jegyezni:

  • Egyrészt az ONS statisztikája viszonylag nagy szórást mutat, most mindkét adat esetében plusz-mínusz 13-14 ezres szórással számolnak, ami önmagában bizonytalanná teszi a statisztikát.
  • Másrészt a Portfolio évek óta azt az álláspontot képviseli, hogy a brit hivatal adatai nem megbízhatóak, mi eddig 250 ezerre becsültük az Egyesült Királyságban élő magyarok számát. Tavaly a budapesti brit nagykövetség is reálisnak nevezte ezt a számot.

Vagyis az ONS ma megjelent adatai a tendenciát ugyan jól jelezhetik, de továbbra is azt gondoljuk, hogy ennél lényegesen több magyar él az országban, szerintünk a valós szám 220-230 ezer lehet.

A most közölt adat egyébként nem feltétlenül okoz meglepetést, hiszen az ONS az elmúlt egy-két évben folyamatosan arról számolt be, hogy a Brexit okozta bizonytalanság miatt jelentősen visszaesett a szigetországba vándorló kelet-európaiak száma. Vagyis nem elsősorban a hazavándorlási kedv erősödhetett, sokkal inkább a kivándorlás csökkenhetett. Eddig a hazavándorló magyarok helyét átvették újak, most viszont a Brexit miatt lényegesen kevesebben vághattak bele a kalandba. A következő időszak nagy kérdése az lesz, hogy ha rendeződik a Brexit kérdése (akár egy új népszavazással bentmaradnak a britek, akár valahogy kilépnek az EU-ból), akkor a bizonytalanság eltűnésével elindulhatnak-e újra a magyarok is, ha például látják, hogy továbbra is szabadon vállalhatnak munkát.
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
amerikai tozsdek erosodese