A gazdaságvédelmi akcióterv 13+1 pontja!
Gazdaság

A gazdaságvédelmi akcióterv 13+1 pontja!

Portfolio
Varga Mihály pénzügyminiszter a csütörtöki kormányinfón ismertette azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv keretében hajt végre. A lépések egy része már eddig is ismert volt, csak most újracsomagolja legfrissebb intézkedéssorozatába a kormány, de vannak váratlan lépések. Ilyen például, hogy gyakorlatilag kivezetik a reklámadót.
 • A szociális hozzájárulási adó mértékének a 2% pontos csökkentése (17,5%-ra), július elsejétől, 2019-ben az intézkedés 144 milliárd forintot, 2020-ban 156 milliárd forintot hagy a gazdaságban.
 • 13%-ról 12%-ra csökken a kiva mértéke, 2020 január elsejétől. 40 ezer ilyen vállalkozás van Magyarországon. Ez 5 milliárd forinttal kedvezőbb helyzetbe hozza ezeket a cégeket.
 • Adóadminisztráció csökkentő intézkedések. Adókat von össze a kormány, adók számának csökkentését tartalmazza ez az intézkedés. A kormány kivezeti az evát. Az adórendszer töredezettségét csökkentik, így például egységesen fog megjelenni a természetbeni egészségbiztosítási járulék, a nyugdíjjárulék, a munkaerőpiaci járulék és a pénzbeni egészségbiztosítási járulék.
 • Negyedik pontként javasolni fogják, hogy a vállalkozások kötelező adófeltöltése szűnjön meg decemberben. (Ez a 100 millió forint feleti árbevételű cégeket érinti, hónapokkal későbbr e tolva az adófizetési kötelezettségüket.)
 • Reklámadó 0%-ra való csökkentését javasolja a kormány. Ez piacbővítő intézkedés Varga Mihály szerint. 2022. december 31-ig felfüggesztjük ennek az adónak a kulcsát - mondta.
 • A szálláshely-szolgáltatások áfájának 5 százalékra csökkentése a jelenlegi 18 százalékról.
 • Áfavisszatérítés a kistelepüléseken. Használt lakóingatlanok esetében 5 millió forintig visszatérítést kaphatnak a kistelepüléseken az építésre, bővítésre, felújításra az áfa tekintetében. A települések köre megegyezik a CSOK esetében használt definícióval, 2000 települést érint.
 • A vállalkozások esetében is támogatják a munkásszállók építését. 2019 őszétől indul a program, amely az önkormányzatoknál már fut.
 • Kezdeményezik a fejlesztési adókedvezmények korlátjának csökkentését. Eddig 500 millió forint feletti fejlesztésre járt adókedvezmény, ezt a korlátot csökkentik fokozatosan: 2020-tól kisvállalatok esetében 300, középvállalatnál 400 millió forint, 2021-től 200, illetve 300, 2022-től pedig 50, illetve 100 millió forint után lehet majd igénybe venni ezt a kedvezményt. Ez 6-7 ezer vállalkozást érinthet a kormány szerint.
 • A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tőkeemeléséről is döntött a kormány 10 milliárd forint értékben. A cél a vállalkozások hitelhez jutásának nagyobb segítése a garanciavállalási eszközök segítségével.
 • Hasonló lépést hajt végre a kormány 5 milliárd forint értékben a mezőgazdasági hitelgarancia területén.
 • A mezőgazdasági öntözés támogatása, a kormány 2020-2030 között évi 17 milliárd forinttal támogatná az ez irányú fejlesztéseket.
 • Kutatás-fejlesztési támogatásokat is növeli a kormány, jövőre 32 milliárd forinttal emeli meg a kormány a kutatás-fejlesztési területre adható keretet, Varga szavai szerint így 157 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

+1

Június 3-tól bevezetik a Magyar Állampapír Plusz kötvényt.

A Kormányinfóról szóló teljes beszámolónk itt olvasható:

A gazdaságvédelmi akcióterv 13+1 pontja!
Varga Mihály pénzügyminiszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. május 30-án. Kép és címlapkép forrása: MTI/Illyés Tibor
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28: Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks (Photo by Mark Wilson/Getty Images)