Itt a kormány újabb akcióterve! Varga Mihály 13+1 pontot jelentett be
Gazdaság

Itt a kormány újabb akcióterve! Varga Mihály 13+1 pontot jelentett be

Portfolio
Ezúttal különleges Kormányinfót tartottak csütörtökön, ugyanis az eseményen részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter is Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett. A kormány döntött a gazdaságvédelmi akciótervről annak érdekében, hogy a magyar gazdaság növekedése tartósan is meghaladja az EU növekedési átlagát legalább 2 százalékponttal. Az összesen 14 pontból álló terv tartalmaz már ismert intézkedéseket is.

Fontosabb részletek
  • 14 pontos akciótervet ismertetett Varga Mihály.
  • Ezek között van adócsökkentés is, de ezek nagy része már eddig is ismert volt.
  • Több ponton egyszerűsödik az adóadminisztráció, eltörlik a vállalatok adófeltöltési kötelezettségét.
  • Ami viszont váratlan: felfüggesztik a reklámadót, 2022-ig 0% lesz a kulcs.
  • A pénzügyminiszter szerint nem lehet lebecsülni azt a veszélyt, hogy Magyarország 2021 után uniós forrásokat veszít a jogállamiság helyzete miatt.

Mire jó a kormány új programja? Gyorsértékelés

Varga Mihály pénzügyminiszter a csütörtöki kormányinfón ismertette azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv keretében hajt végre. A 13+1 pontban felsorolt lépések több területet céloznak meg, jó irányba mutatnak, hiszen javítják a vállalkozások működési környezetét, ám ettől még nem kell azt várni, hogy megoldják a hosszabb távú növekedési kihívásokat. Tovább a cikkhez

Hogy áll a szuperkórház?

A dél-budai szuperkórházzal kapcsolatban a tervezésre vonatkozó közbeszerzést írtuk ki, aminek június eleje a határideje, onnan másfél-két év a tervezés - mondja Gulyás Gergely. A miniszter szerint 2021 végén vagy 2022 elején történhet meg az alapkő-letétel.

Barnier támogatható jelölt lenne

A kormány támogatná Michael Barnier esetleges jelöltségét az Európai Bizottság élére, de vannak más alkalmas jelöltek is - mondja Gulyás Gergely.

Csak Trócsányi távozik a kormányból

Kormányátalakítás most nem lesz, az nem tekinthető átalakításnak, hogy egy miniszter távozik - mondja Gulyás Gergely Trócsányi László távozásával, illetve Kásler Miklós és Pintér Sándor lehetséges leváltásával kapcsolatban. Vagyis egyelőre csak az igazságügyminiszter távozik posztjáról.

Nem támogatjuk a jelölteket a Bizottság élére

Örülnénk annak, ha az Európai Néppárt képes lenne jelöltet állítani, de nem az a legfontosabb, melyik pártból érkezik az Európai Bizottság elnöke, hanem, hogy alkalmas legyen. A jelenlegi jelölteket nem tudjuk támogatni, sem Manfred Webert, sem Frans Timmermanst.

Június 23-án távozik Trócsányi

Június 23-ával távozik Trócsányi László igazságügyminiszter, utána lesz utóda, akinek személyéről egyelőre nincs döntés - mondja Varga Mihály.

A túlfűtöttségnek örülni kellene

Nem hiszem, hogy baj lenne, hogy a magyar gazdaság 5% feletti ütemben bővül, ennek mindenkinek örülnie kellene - mondja a miniszter az esetleges túlfűtöttséggel kapcsolatos kérdésre válaszolva. Ugyanakkor elismeri, hogy ha minden tagállam lassul, akkor nehéz elkerülni nekünk is azt.

Olcsóbb lehet a diákmunka?

Vizsgáljuk a jövő évi költségvetés esetében azt, hogy a diákmunka esetében tehetünk-e valamilyen engedményeket például az adózásban vagy a járulékoknál - válaszolja Varga.

Folytatódhat a visszavándorlás

A visszavándorlás erősödhet a következő hónapokban, ha a bérek növekedése folytatódik, akkor egyre többen térhetnek vissza Magyarországra - mondja Varga Mihály a KSH által kimutatott kivándorlási fordulattal kapcsolatban.

Ki kell vezeti a hálapénzt

A kormány elhatározott célja továbbra is az, hogy megszüntesse a hálapénzt az egészségügyben, ennek mértékére egyelőre csak becslések vannak - mondja Varga.

Bukhatunk uniós forrásokat?

Valóban folynak egyeztetések Brüsszellel a TOP, KEHOP és a GINOP esetében, de amíg nincs eredményük ezeknek a tárgyalásoknak, addig nem tudunk számolni ezzel - mondta Varga azokkal a hírekkel kapcsolatban, melyek szerint akár 400-1000 milliárd forintos pénzügyi büntetést is elszenvedhet Magyarország a korábbi uniós pályázati-közbeszerzési problémák miatt. Fontos tehát hozzátenni, hogy nem nettó pénzügyi forrásvesztés veszélyéről van szó (források elbukásáról), hanem pénzügyi korrekcióról, és az ezzel potenciálisan érintett forrásokat más projektekre fel lehetne használni.

Egyensúly felé mozdulhat a költségvetés

A 2020-as és 2021-es költségvetés nagyon fontos eleme kell, hogy legyen, hogy közelítsenek a nullás, egyensúlyi költségvetés felé. A jövő évi büdzsé már ennek jegyében készül, az idei célhoz képest csökkenhet a deficit - mondja Varga Mihály.

Jön újabb európai válság?

A félelmek nem múltak el egy következő válsággal, recesszióval kapcsolatban, az "európai lokomotív kicsit köhög". Az autóipar előtt olyan kihívások vannak, melyek bizonytalanná teszik a jövőt. Az Unió növekedése 1,5%, amit nem nevezhetünk jelentősnek, nekünk arra kell felkészülnünk, hogy ezek a lassulási hatások minket is elérhetnek - mondja a pénzügyminiszter egy esetleges válsággal kapcsolatban.

A gazdaságvédelmi akcióterv 13+1 pontja!

Varga Mihály pénzügyminiszter a csütörtöki kormányinfón ismertette azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv keretében hajt végre. A lépések egy része már eddig is ismert volt, csak most újracsomagolja legfrissebb intézkedéssorozatába a kormány, de vannak váratlan lépések. Ilyen például, hogy gyakorlatilag kivezetik a reklámadót. Tovább a cikkhez

Veszíthetünk uniós forrásokat 2021-től?

Nem szabad lebecsülni ezt a veszélyt - mondja Varga Mihály arra a kérdésre, hogy a jogállamiság miatt veszíthet-e uniós forrásokat Magyarország a következő, 2021-2027-es ciklusban. Hozzáteszi: állnak minden olyan vizsgálat elé, melyek a magyar kormány lépéseit vizsgálják. Mindenre kell lenni egy B vagy C-tervnek. Egyelőre nem számolunk azzal, hogy kevesebb lehet az uniós támogatás Magyarország számára, noha például az ITM és az EMMI államtitkárai éppen erre figyelmeztettek az elmúlt hetekben itt és itt. Arra törekszünk az új költségvetési ciklusban, hogy azok az országok, melyek az elmúlt időszak növekedési lendületét adták, ne legyenek vesztesei az új ciklusnak.

Megerősítette a kormány: ősszel jön a nyugdíjkötvény

Megerősítette ma Varga Mihály, hogy lesz új, nyugdíjcélú megtakarítási forma Magyarországon, a nyugdíjkötvény bevezetését ugyanis változatlanul ősszel tervezi a kormány, hogy ne vegye el a figyelmet az új szuperállampapír, a jövő hétfőn debütáló Magyar Állampapír Plusz elől. Tovább a cikkhez

4% körüli növekedéssel számolnak

Azzal számolunk, hogy ezeknek az intézkedéseknek is köszönhetően a gazdaság növekedése a következő években is 4% körül maradhat, a jelenlegihez hasonló lehet a bővülési ütem - mondja Varga Mihály.

Áfavisszaigénylés ahol falusi csok

Az áfavisszaigénylést azokon a településeken lehet majd igénybe venni, ahol a falusi csokot, ez több mint 2800 települést érinthet - mondja Varga újságírói kérdésre.

"Megfelelő személy" lesz Barcza utódja

Egy megfelelő személy fogja betölteni Barcza György helyét az ÁKK élén

reagált a miniszter az adósságkezelő lehetséges új vezérigazgatójával kapcsolatos kérdésre. Hozzátette: a kormány minden javaslatra nyitott ezzel kapcsolatban.

Megszólalt az azonnali átutalásról

A döntést a jegybanknak kell meghozni, a Bankszövetségtől érkezett olyan javaslat, mely a határidőt eltolná. Mi támogatjuk egy tesztidőszak bevezetését - reagál Varga az azonnali átutalás esetleges csúszására.

Lesz nyugdíjkötvény

Ősszel tervezzük egy nyugdíjcélú kötvény elindítását, ennek előkészítése még zajlik. Nem lenne szerencsés, ha most az új állampapírral más termékek is megjelennének. A hosszabb futamidejű termék célja elsősorban a nyugdíjcélú megtakarítások vonzása lenne - teszi hozzá.

A zöldség-gyümölcs áfája egyelőre nem csökken

A kormány folyamatosan vizsgálja az egyes ágazatok javaslatait az áfacsökkentésről - reagált a miniszter arra a kérdésre, hogy a zöldségek és gyümölcsök esetében várható-e hasonló döntés. Ha lehetőségünk van, akkor teszünk majd további lépéseket az adócsökkentés érdekében - tette hozzá Varga Mihály.

Jön az új lakossági állampapír

Az utolsó pont június 3-tól a Magyar Állampapír Plusz bevezetése, ami szintén nem újdonság, ezzel Varga szerint egy olyan hatékony eszköz lép be az adósságfinanszírozásba, ami a hazai lakosságot is tudja segíteni. Az új állampapír forgalmazóinak köre is jelentősen kibővül, a bankok mellett a postákon és a lakástakarék-pénztáraknál is lehet majd kapni.

Több pénz k+f-re

A kutatás-fejlesztési támogatásokkal sem "spórol" a kormány, a jövő évi költségvetésben 32 milliárd forinttal emelné meg a kormány a k+f támogatási keretet.

Évi 17 milliárd az öntözésre

A tizenkettedik pont a mezőgazdaságban az öntözés támogatása, a következő években induló programmal ezt fejlesztenék. 2020-2030 között évente 17 milliárd forint értékben támogatna a kormány ilyen fejlesztéseket.

Tőkeemelés a Garantiqánál

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tőkeemeléséről is döntött a kormány 10 milliárd forint értékben, és hasonló lépést hajt végre 5 milliárd forint értékben a mezőgazdasági hitelgarancia területén. Ezzel megerősítik a garanciarendszert.

Még több munkásszállót!

Nyolcadik pontként a vállalkozások számára is támogatják a munkásszállások építését, bővítését. Az önkormányzatoknak eddig is volt erre lehetőségük. Emellett kezdeményezik a fejlesztési adókedvezmények korlátjának csökkentését. 2020-tól kisvállalatok esetében 300, középvállalatnál 400 millió forint, 2021-től 200, illetve 300, 2022-től pedig 50, illetve 100 millió forint után lehet majd igénybe venni ezt a kedvezményt. Ez 6-7 ezer vállalkozást érinthet a kormány szerint.

Áfavisszatérítés a kistelepüléseken

Használt lakóingatlanok esetében 5 millió forintig visszatérítést kaphatnak a kistelepüléseken az építésre, bővítésre, felújításra.

Csökken a szálláshelyek áfája

Hatodik pont a szálláshely-szolgáltatások áfájának 5 százalékra csökkentése a jelenlegi 18 százalékról.

Eltörlik a reklámadót

Negyedik pontként javasolni fogják, hogy a vállalkozások kötelező adófeltöltése szűnjön meg decemberben. Ötödik pont a reklámadó nulla százalékos kulcsra csökkentése, gyakorlatilag eltörlése. 2022-ig felfüggesztik a jelenlegi kulcsot, a reményeik szerint piacbővítő hatása lesz.

Adóegyszerűsítés

Harmadik pont az adók számának csökkentése adók összevonásával, az adminisztráció csökkentésével. Lehetőséget látnak arra, hogy az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kivezetésre kerüljön, erre tesznek majd javaslatot. Arra is van lehetőség, hogy egyszerűsítésként az egyes adókat, járulékokat összevonják.

13+1 pont

Az eddigi eredmények legfontosabb eleme a munkahelyteremtés volt, ezért érdemes olyan intézkedéseket hozni, melyek a munkát terhelő adók csökkentését jelentik. Összesen 13+1 pontról döntöttek. Az első a szociális hozzájárulási adó 2 százalékpontos csökkentése 19,5 százalékról 17,5 százalékra júliustól. Ez az idén 144, jövőre további 156 milliárd forintot hagy a magyar gazdaságban. Ez a pont nem újdonság, a korábbi bérmegállapodásban már szerepelt. Második pontként a kisvállalati adó (kiva) 13-ról 12 százalékra csökken jövő januártól.

Elkezdte Varga is

A kiindulási pontunk, hogy a magyar gazdaság továbbra is növekedési lendületben van, az első negyedéves adat a legmagasabb volt az EU-ban, ugyanakkor megfigyelhető egy lassulás az elmúlt hónapokban az eurózónában és Németországban - kezdi a pénzügyminiszter. A kormány célja, hogy megvédje az eredményeket, amiket a magyar gazdaság elért és olyan felzárkózási pályán maradjunk, ami az EU növekedési átlagát legalább 2 százalékponttal meghaladja - teszi hozzá.


Kép és címlapkép forrása: Varga Mihály pénzügyminiszter (b) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. május 30-án. MTI/Illyés Tibor

Elhalasztják a közgazgatási bíróságok bevezetését

A kormány kezdeményezi az Országgyűlésnél a közigazgatási bírósági rendszer bevezetésének határidő nélküli elhalasztását, mert egy európai és nemzetközi vita kereszttüzében van - mondja Gulyás. Amíg ezek a viták nem tisztázódnak, addig nem vezetik be.

Gulyás Gergely kezdi

A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyelőre az EP-választások eredményét értékeli a kormány szempontjából, illetve a tegnapi kormánydöntéseket ismerteti. Utána jön Varga Mihály a gazdaságvédelmi akcióterv részleteivel várhatóan perceken belül.

Megszülettek a nagy döntések

Fontos döntéseket hozott meg tegnap a kormány, ennek köszönhetően Varga Mihály is a Kormányinfó vendége ma - kezdi Hollik István. Vagyis valóban döntöttek a gazdaságvédelmi akciótervről, melynek részleteit a miniszter ismerteti majd.

Nagy bejelentések jönnek? Varga Mihály is ott lesz a Kormányinfón

Szokás szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő tartja a Kormányinfókat, hozzájuk csatlakozik ma kivételesen Varga Mihály pénzügyminiszter. A hírek szerint a kormány a héten dönthetett a gazdaságvédelmi akciótervről, melynek célja a magyar gazdasági növekedés felpörgetése.

Az eseményről természetesen beszámolunk.

Az előzményekről itt írtunk:

ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
karácsony gulyás_mti