Vigyázz az 5 milliós falusi áfa-visszatérítéssel! Csak jövő januártól lehetséges
Gazdaság

Vigyázz az 5 milliós falusi áfa-visszatérítéssel! Csak jövő januártól lehetséges

MTI, Portfolio
A gazdaságvédelmi akcióterv 5 millió forintig terjedő falusi áfa-visszatérítési lehetőségének eddig nem kapott akkora figyelmet egy lényeges feltétele, amelyről péntek este beszélt az illetékes kormánybiztos az MTI-nek: csak 2020. január elsejétől válnak jogosulttá az érintettek a visszatérítésre.
Ez azért érdekes, mert ugyanazon a 2486 településen lehetséges az 5 millióig terjedő áfa-visszatérítés és a falusi CSOK igénylése is, de utóbbi program már idén július 1-től elindul és ennek felét egyébként is kötelező felújításra fordítani, amit áfás számlákkal kell igazolni. Így tehát bár a felújítási kiadás áfa-tartalma már idén felmerülhet, de a visszatérítési lehetőség csak a következő egész adóévtől, azaz csak jövő évtől indul el.

Egyelőre nem teljesen világos, hogy a jövő évtől megnyíló áfa-visszatérítési lehetőségnek milyen dátumú áfás számla lehet az alapja, azaz az idén a második félévben teljesített és kiállított számlából is vissza lehet-e kapni 5 millióig az áfát, vagy csak a jövő január 1. után kiállított számlákból. Az is érdekes kérdés emellett, hogy a CSOK-tól függetlenül vásárolt/ felújított ingatlannál milyen dátumú áfás számlák esetén érvényes ez a visszatérítés az 5 milliós korlátig.

Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa pénteken az MTI-nek csak azt mondta: a falvakban otthonteremtők valamennyien jogosultak lesznek az 5 millió forintos áfa-visszatérítésre jövő év elejétől, azaz a gazdaságvédelmi akcióterv egyik pontja szerint 2020. január 1-jétől azok a falvakban élők, akik új házat vásárolnak, építenek vagy meglévő házukat felújítanák, bővítenék, ötmillió forintig visszaigényelhetik az áfát.

A kormánybiztos szerint az új támogatás amellett, hogy segíti az építőipar további bővülését, hozzájárul a kistelepülések ingatlanállományának megújulásához és a falvak népességmegtartó erejének növeléséhez is. Hozzátette: a gazdaságvédelmi akcióterv segíti a Magyar falu programja céljainak megvalósulását is.

Vigyázz az 5 milliós falusi áfa-visszatérítéssel! Csak jövő januártól lehetséges
Villámsújtotta családi ház tetejének ideiglenes javításán dolgoznak önkéntesek a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Csépán 2018. május 25-én. Barsan György és felesége házába az előző éjszakai viharban csapott be a villám, amelynek következtében a tető megemelkedett, a cserepek jelentős része lehullott, az ablakok kitörtek, az álmennyezett leszakadt, az elektromos vezetékek elégtek a falban. A helyi Szent Jakab katolikus plébánia közössége vállalta a ház helyreállítását, építőanyagra azonban várják a segítséget. A községben még két házba csapott villám a viharban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Kitért arra: hasonló, a vidéket támogató program a júliustól igényelhető falusi csok, amely vissza nem térítendő támogatást nyújt vidéki használt lakás vagy ház vásárlásához, korszerűsítéséhez, valamint meglévő lakás vagy ház felújításához, bővítéséhez és korszerűsítéséhez 2486 településen. A falusi csok legmagasabb értéke 1 gyermeknél 600 ezer, 2 gyermeknél 2,6 millió, 3 gyermeknél pedig 10 millió forint.

A most bejelentett áfa-visszatérítés abban különbözik a falusi csoktól, hogy nem kell igényelni, és nem kötik gyermekvállaláshoz a támogatást, vagyis mindenkire vonatkozik, aki kistelepülésen új lakóingatlant épít, illetve használt lakóingatlant bővít, felújít. Ez újabb több millió forintos támogatást jelent a falvakban otthonteremtőknek - tette hozzá Gyopáros Alpár. A támogatás részleteit a következő hónapokban fogják kidolgozni.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1470496652