Itt vannak a friss adatok: miben van Magyarország tartaléka?
Gazdaság

Itt vannak a friss adatok: miben van Magyarország tartaléka?

Portfolio
A tavalyi év legnagyobb eseménye az arany állományának jelentős emelése volt a devizatartalék-kezelés szempontjából, a tartalékok nagy része viszont továbbra is jó minőségű állampapírokban van. Az MNB most megjelent éves jelentése szerint a tartalékportfólió teljesítménye enyhén negatív volt, amit kompenzáltak az egyéb eszközök.

Miért van szükség devizatartalékra?

A Magyar Nemzeti Bank évente egyszer közöl adatokat a devizatartalék kezelésről éves jelentésében, akkor árulják el nagyvonalakban, mibe fektetik a tartalékot. A most megjelent éves jelentésben a 2018-as tendenciákról olvashatunk beszámolót. De egyáltalán miért van szüksége egy országnak devizatartalékra? A tartalékolás egyszerre több célt szolgál:

  • a piaci szereplők elvárásainak megfelelő tartalékszint biztosítása ("international collateral"),
  • a monetáris- és árfolyam-politika támogatása (intervenciós kapacitás biztosítása),
  • a devizalikviditás biztosítása a bankrendszer számára,
  • az állam tranzakciós devizaigényének biztosítása.


Azt a jegybank is elismeri, hogy a piaci szereplők továbbra is kiemelten figyelik a tartalék nagyságának alakulását, illetve az MNB is rendszeresen felülvizsgálja a szükséges szintet. Tavaly a devizatartalék mindvégig meghaladta a jegybank és a befektetők által is kiemelten követett Guidotti-Greenspan szabály alapján elvárt, biztonságos szintet - teszik hozzá.

A fenti célok közül az MNB továbbra is elsősorban az ÁKK devizaszükségleteinek biztosítását hajtja végre a tartalékból. Az elmúlt években megszokottá vált, hogy az adósságkezelő forintforrásból biztosítja a szükséges devizalejáratokat, a törlesztéshez pedig a jegybanknál vált devizát. Az Európai Uniótól érkező transzferek szintén az MNB-n keresztül folynak be, ezek az utóbbi évben is gyarapították a devizatartalékot - teszik hozzá.

Mennyi most a tartalékunk?

Tavaly 4 milliárd euróval nőtt az MNB devizatartaléka, mely így az év végén 27,4 milliárd eurót tett ki. Év közben az ÁKK adósságtörlesztési célú tételei összességében közel 3 milliárd euróval mérsékelték a devizatartalékot.

Itt vannak a friss adatok: miben van Magyarország tartaléka?
Két nagyobb lejárat volt 2018-ban, februárban 1,25 milliárd dollárnyi papírt kellett törleszteni, majd júniusban egy 1,5 milliárd eurós tétel járt le. Ezek mellett voltak kamatfizetések. A bevételi oldalon volt egy jelképes, 30 milliárd jenes, egy egymilliárd eurós és egy 2 milliárd renminbis kínai kibocsátás. A tartalékok növekedése irányába hatott emellett az Európai Bizottságtól beérkezett nettó 4,6 milliárd euró összegű EU-transzfer. Az NHP harmadik szakasza deviza pillérének keretében kötött devizaswapokhoz köthető pénzmozgások, illetve a forintlikviditást nyújtó devizaswap tenderek közel 1,3 milliárd euróval növelték a tartalékok nagyságát. A tartalékok növekedése irányába hatott az MNB derivatív ügyleteihez köthető mintegy 600 millió eurónyi nettó pénzmozgás, valamint a hazai hitelintézetek által elhelyezett devizabetét-állomány közel 100 millió eurós emelkedése. Az eurótól eltérő devizaeszközök, valamint az arany euróban kifejezett mintegy 400 millió eurós átértékelődése tovább növelte a tartalékok szintjét - teszi hozzá a jegybank.

Miben van a tartalék? Lehet keresni rajta?

Amellett, hogy a tartalék mértékét figyelemmel kell kísérni, az MNB célja, hogy egyrészt biztonságos eszközökben helyezze el ezt a tartalékot, másrészt viszont lehetőleg nyereséget is termeljen. A harmadik cél pedig a likviditás, vagyis az, hogy szükség esetén könnyen eladhatók legyenek az eszközök. Az első két célt azonban nem mindig könnyű összeegyeztetni. A jegybank stratégiája évek óta az, hogy megbízható állampapírokba fekteti a devizatartalék nagy részét, vagyis első a biztonság.

A tavalyi év legnagyobb változása az volt, hogy az MNB megtízszerezte aranytartalékát, egymilliárd euró értékben vett aranyat. Az éves jelentésből az is kiderül, hogy a tartalékkezelés legfontosabb kérdéseiről is az MNB vezető testülete, a Monetáris Tanács dönt, mely meghatározza a devizatartalékkal kapcsolatos célokat, igényeket, úgymint a tartalék szintjét, likviditását, dönt az optimalizációs devizáról, a kockázatvállalási stratégiáról és a tartalék befektetésének legfontosabb számszerű stratégiai paramétereiről.

Itt vannak a friss adatok: miben van Magyarország tartaléka?
A 2008-tól kezdődő globális válság hatására kialakult csökkenő hozamkörnyezetben, tekintettel a jegybanki portfóliókban kezelt kötvények jellemzően emelkedő árfolyamaira a jegybankok döntően nyereséget értek el a devizatartalékokon. Az MNB - a portfólióiban kezelt, döntően magas hitelminőségű állam- és egyéb kötvényekkel a csökkenő hozamkörnyezet eredményeként átértékelődő pozíciókon keresztül - az említett folyamatnak szintén a nyertese volt. Ezt követően a zéróhoz közeli, bizonyos piacokon negatív kamatkörnyezetben a jegybanki tartalékkezelés legjelentősebb kihívása a tőkemegőrzés biztosítása volt - olvasható az éves jelentésben.

A magyar jegybank alapvetően hat devizanemben (euró, dollár, japán jen, angol font, ausztrál dollár, kínai renminbi) kezelte a tartalékot, ebben nem volt változás tavaly 2017-hez képest. Közben az MNB devizakitettséget döntően euróban vállal, az egyéb devizákat derivatív eszközökkel fedezi. A nyolc jegybanki portfólión belül tavaly nőtt az amerikai ügynökségi jelzáloglevelek (MBS) szerepe, miután külső vagyonkezelő bevonásával további három mandátumot adtak ki ilyen eszközök kezelésére. A kitettség kiépítése a diverzifikáció mellett emelte a tartalék várható hozamát is. A tartalék portfóliók stratégiai átlagos hátralévő futamideje (céldurationje) 1 év körül alakult.

A tartalék legnagyobb részét a kockázatmentes euró portfólió tette ki, ebbe kizárólag magas minősítésű állampapírok, államok által garantált értékpapírok és nemzetközi intézmények (szupranacionális) kibocsátásai kerülhetnek. A második legnagyobb, euró befektetési portfólióba - illetve jellemzően a befektetési portfóliókba - az előzőek mellett magas minősítésű vállalati, illetve banki kibocsátások és fedezett értékpapírok is vásárolhatók; ebbe a portfólióba állampapírok jellemzően csak a lejárati szerkezet igazítása érdekében kerülnek - emeli ki az MNB. Az euró kitettség mögött az amerikai dollár portfóliók együttes aránya a legjelentősebb a tartalékban.

A tartalékkezelés szempontjából továbbra is kedvezőtlen piaci folyamatok ellenére 2018-ban az MNB az arany- és devizatartalékon a 2017-es évhez viszonyítva magasabb, nulla közeli teljesítményt ért el. A kötvényportfóliók teljesítménye összességében negatív volt, ugyanakkor némileg meghaladta a benchmark teljesítményét. Az arany- és deviza nyitott pozíciók eredménye pozitív volt - olvasható a jelentésben.

Az MNB szerint a devizatartalék jövőre vonatkozó teljesítményét érintően továbbra is kockázatot jelent, hogy a tartalék-portfóliók teljesítménye negatív lehet azáltal, hogy a magas minőségű eszközök hozamai az extrém alacsony szintről egy hozamemelkedés következtében elmozdulnak, ami rövid távon a meglévő kötvények leértékelődése miatti átértékelődési veszteség hatására rontja a tartalék teljesítményét. Ugyanakkor a tartalék rövid futamideje miatt középtávon ennek hatása az eredményre már pozitív, mivel a lejáró tartalékelemek újrabefektetése magasabb hozamszinten valósulhat meg.
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Bales of waste paper
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development