Domokos: Itt az ideje a kamatadó eltörlésének
Gazdaság

Domokos: Itt az ideje a kamatadó eltörlésének

Portfolio
Az államnak minden eszközt fel kell használnia a családok pénzügyi biztonságának megerősítése érdekében - fejtette ki a Világgazdaságnak adott interjújában Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, aki két lehetséges intézkedést is vázolt ennek érdekében.
"Azt gondolom, a mostani helyzetben a kormányzatnak meg kellene fontolnia, hogy a saját maga tartalékolásán túl a lakossági megtakarítások előmozdításában is konkrét lépéseket tegyen" - fejtette ki a lapnak. Domokos László úgy véli: a mostani kegyelmi helyzetben a lakosság, a családok válságállóságát is lehetne növelni, megteremtve a lehetőséget, hogy minden háztartás háromhavi tartalékkal rendelkezzen. "Ez készíti fel a társadalmat arra, hogy ha tényleg jön egy lassulás, és ennek keretében Magyarország nagyobbat zökkenne, a családok is képesek legyenek alkalmazkodni" - magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy erre konkrétan milyen megoldást javasol, az ÁSZ elnöke kifejtette: "a kormányzat tehetne egy ajánlatot a foglalkoztatónak, hogy a következő évek bértárgyalásainál nagyobb bérnövekedésre csak akkor kerülhessen sor, ha a munkabér-átutalás pillanatában a foglalkoztatók egy bizonyos összeget nem követlenül a dolgozóknak fizetnek, hanem a dolgozó megtakarítási számlájára utalnak". Így a háztartások 5-10 ezer forintonként össze tudnak tenni egy megfelelő megtakarítási állományt.

Természetesen nem lehet kötelezővé tenni a számlanyitást. De az állam ösztönzőket adhatna arra, hogy az emberek zöme ezt a megoldást válassza - mondta.

Azt is hozzátette második lehetséges lépésként, hogy itt az ideje a kamatadó eltörlésének. "Nagyon rossz üzenet az embereket úgy ösztönözni megtakarításra, hogy a hozam egy részét elvesszük tőlük" - vélekedett.

A számvevőszék elnöke azt is hozzátette, hogy a javaslata egyértelműen a rövid távú likviditási problémák kezelésére, a sérülékenymentes családi pénzügyi környezet megteremtésére irányul.

Címlapkép forrása: MTI/Soós Lajos
facebook_getty
wall street_shutterstock
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
BET
Denso
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Denso