Varga három fontos célt sorolt fel
Gazdaság

Varga három fontos célt sorolt fel

Portfolio
Varga Mihály kedd délután átadta a kormány nevében Kövér László házelnöknek a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot. A jövő évi tervezet három célt szolgál a tárcavezető szerint: a családok támogatásának védelmét, a gazdaság védelmét és az ország biztonságának védelmét. A miniszter hangsúlyozta: most kell kihasználni az alkalmat, meg kell erősíteni a költségvetés egyensúlyát. Ezzel indokolta, hogy miért vállalt alacsonyabb, 1%-os GDP-arányos hiánycélt a kormány, mint eddig.

Kérdések és válaszok

Varga Mihály kérdésre válaszolva kifejtette, hogy nem tervezik az idei költségvetés módosítását, az adóbevételek megfelelően jönnek és a hiány is a terveknek megfelelően alakul. Egy esetleges jövő évi devizakötvény-kibocsátás lehetőségét firtató kérdésre úgy felelt: a tervek még nincsenek meg, de minden évben számol a kormány devizakötvény kibocsátásával, de nem hajtunk végre ilyet, a piaci környezet ugyanis nem indokolja. Kalandozó magyarokhoz hasonló kibocsátások voltak - jelezte a renminbi kötvények kibocsátása kapcsán.

Tarol a szuperállampapír - Néhány óra alatt őrült mennyiség fogyott

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint nagy népszerűséget mutat az új lakossági állampapír, a magyar Állampapír Plusz, amely tegnap óta jegyezhető. Tovább a cikkhez

Itt lesz a dokumentum

Be is nyújtotta a kormány a 2020-as költségvetésről szóló törvényjavaslatot itt lehet majd elérni. A 344 oldalas pdf innen tölthető le.


A 2020. évi költségvetési törvényjavaslat, miután Varga Mihály pénzügyminiszter átnyújtotta Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az Országházban 2019. június 4-én. MTI/Kovács Tamás

Ezért lett kisebb a hiánycél

Kérdésre válaszolva kifejtette a pénzügyminiszter, hogy az 1%-os költségvetési hiány és a GDP-arányos 1%-os biztonsági tartalék lehetne a gazdaságvédelmi akcióterv 13+2. pontja. Úgy döntöttünk, hogy eltérünk a konvergenciaprogramtól, mivel megítélésünk szerint most kell kihasználni az alkalmat és erősíteni a költségvetés egyensúlyát egy ilyen környezetben.

A tervezett menetrend

A házelnök értékelése szerint bevált a költségvetés elfogadásának előrehozása. A gazdasági szereplők ugyanis fel tudnak készülni a változásokra. Ez stabilitást sugároz kifelé - mondta. Kövér László ezt követően az elfogadás menetrendjét ismertette: Általános vita június 19-20-21-én zajlik. Részletes vita szakasz: június 25-28. Július 3-4.: költségvetési bizottság ülésezik és tárgyalja meg a módosító javaslatokat. Az összegző módosító javaslat vitája július 8-án lesz. Ezt követően következik a Költségvetési Tanács, július 11-éig készíti el a véleményét. A zárószavazás július 12-én várható. Ezzel az Országgyűlés be is fejezi az ülésezést.


Varga Mihály pénzügyminiszter átnyújtja a 2020. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az Országházban 2019. június 4-én. Kép és címlapkép forrása: MTI/Kovács Tamás

Jönnek az adócsökkentések

Mindezek után kiemelte az adóváltozásokat: Az adófeltöltés módosítását, kivezetését. A cégek 5 hónapon keresztül használhatják azt a pénzt, ami eddig az államkincstárt illette. Ezzel javítjuk a vállalatok likviditását. A szocho 2 százalékpontos csökkentését. Ez idén 144 milliárd forinttal javítja a cégek helyzetét. És a kiva 1 százalékpontos mérséklését.

Mire mennyivel több jut?

Az egyes kiadási területeket megemlítve a következőket sorolta fel a tárcavezető: A védelmi kiadások 223 milliárd forinttal emelkednek Az oktatási kiadások 48 milliárd forinttal növekednek, Az egészségügyi célokra 184 milliárd forinttal jut több, A nyugdíjkiadások 136 milliárd forinttal emelkednek. Az államigazgatásban dolgozók magasabb bérére 238 milliárd forinttal több jut. Az otthonteremtésre összesen 296 milliárd forint megy el. A magyar falu program támogatása jövőre is megmarad, 150 milliárd forint értékben.

Nyugdíjak

2020-ban már a 4. egymást követő évben fogja biztosítani a költségvetés a nyugdíjprémium kifizetését

- mondta. A nyugdíjak jövőre is az inflációval emelkednek.

Családtámogatás

A népesedési folyamatok megfordítását célozzuk jövőre is. Már ma is igaz az az állítás, hogy Európában a nemzeti össztermékhez képest Magyarországon a legmagasabb a családok támogatása. Jövőre 2228 milliárd forint áll majd rendelkezésre a családok támogatására. 2020-tól elérhető lesz a családvédelmi akcióterv minden intézkedése, amelyek egy része idén júliustól elindul - magyarázta.

Konkrétumok

Alacsony, 1%-os költségvetési hiánnyal, 4%-os növekedéssel, 2020 végére 66%-ra csökkenő államadósság, 2,8%-os infláció - sorolta a lényeges számokat Varga Mihály. A családok támogatása 224 milliárd forinttal növekszik, a vállalatoknál 500 milliárd forinttal több marad - mondta.

Három fontos cél

A 2020-as költségvetés a családok támogatásának költségvetése lesz. Fontosak a családvédelmi intézkedések - kezdte a sajtótájékoztatót Varga Mihály. Olyan lesz a büdzsé, ami elsősorban a gyermeket nevelőknek segít. Cél, hogy családbarát ország legyen Magyarország. A második hangsúlyos elem a gazdaságvédelem - folytatta. A cél megtartani a növekedési előnyt az EU gazdaságához képest. A harmadik elem, hogy Magyarország biztonságos ország maradjon - sorolta.

Kezdődik az esemény

15 perces csúszással kezdődik a sajtótájékoztató.

Hamarosan kezdődik a tájékoztatóJön Varga Mihály és bejelent

A sajtótájékoztató, ahol a pénzügyminiszter átadja a dokumentumot egy pendrive-on a parlament elnökének, 14 órakor kezdődik és a korábbi évek alapján még ma délután fel is kerül a parlament honlapjára a teljes dokumentum (tavaly 15 óra előtt fent is volt). Szerintünk most ez a legfontosabb ábra, amíg nem ismerjük meg a 2020-as büdzsé részleteit.


Váratlan húzást fog bejelenteni Varga Mihály

Varga Mihály kedden délután 14 órakor adja át Kövér Lászlónak a 2020-as költségvetésről szóló törvényjavaslatot. Időközben a Költségvetési Tanács közzétette véleményét a tervezetről, amiből több lényeges információt is megtudtunk. Tovább a cikkhez
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
walmart_getty