Varga három fontos célt sorolt fel
Gazdaság

Varga három fontos célt sorolt fel

Portfolio
Varga Mihály kedd délután átadta a kormány nevében Kövér László házelnöknek a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot. A jövő évi tervezet három célt szolgál a tárcavezető szerint: a családok támogatásának védelmét, a gazdaság védelmét és az ország biztonságának védelmét. A miniszter hangsúlyozta: most kell kihasználni az alkalmat, meg kell erősíteni a költségvetés egyensúlyát. Ezzel indokolta, hogy miért vállalt alacsonyabb, 1%-os GDP-arányos hiánycélt a kormány, mint eddig.

Kérdések és válaszok

Varga Mihály kérdésre válaszolva kifejtette, hogy nem tervezik az idei költségvetés módosítását, az adóbevételek megfelelően jönnek és a hiány is a terveknek megfelelően alakul. Egy esetleges jövő évi devizakötvény-kibocsátás lehetőségét firtató kérdésre úgy felelt: a tervek még nincsenek meg, de minden évben számol a kormány devizakötvény kibocsátásával, de nem hajtunk végre ilyet, a piaci környezet ugyanis nem indokolja. Kalandozó magyarokhoz hasonló kibocsátások voltak - jelezte a renminbi kötvények kibocsátása kapcsán.

Tarol a szuperállampapír - Néhány óra alatt őrült mennyiség fogyott

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint nagy népszerűséget mutat az új lakossági állampapír, a magyar Állampapír Plusz, amely tegnap óta jegyezhető. Tovább a cikkhez

Itt lesz a dokumentum

Be is nyújtotta a kormány a 2020-as költségvetésről szóló törvényjavaslatot itt lehet majd elérni. A 344 oldalas pdf innen tölthető le.


A 2020. évi költségvetési törvényjavaslat, miután Varga Mihály pénzügyminiszter átnyújtotta Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az Országházban 2019. június 4-én. MTI/Kovács Tamás

Ezért lett kisebb a hiánycél

Kérdésre válaszolva kifejtette a pénzügyminiszter, hogy az 1%-os költségvetési hiány és a GDP-arányos 1%-os biztonsági tartalék lehetne a gazdaságvédelmi akcióterv 13+2. pontja. Úgy döntöttünk, hogy eltérünk a konvergenciaprogramtól, mivel megítélésünk szerint most kell kihasználni az alkalmat és erősíteni a költségvetés egyensúlyát egy ilyen környezetben.

A tervezett menetrend

A házelnök értékelése szerint bevált a költségvetés elfogadásának előrehozása. A gazdasági szereplők ugyanis fel tudnak készülni a változásokra. Ez stabilitást sugároz kifelé - mondta. Kövér László ezt követően az elfogadás menetrendjét ismertette: Általános vita június 19-20-21-én zajlik. Részletes vita szakasz: június 25-28. Július 3-4.: költségvetési bizottság ülésezik és tárgyalja meg a módosító javaslatokat. Az összegző módosító javaslat vitája július 8-án lesz. Ezt követően következik a Költségvetési Tanács, július 11-éig készíti el a véleményét. A zárószavazás július 12-én várható. Ezzel az Országgyűlés be is fejezi az ülésezést.


Varga Mihály pénzügyminiszter átnyújtja a 2020. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az Országházban 2019. június 4-én. Kép és címlapkép forrása: MTI/Kovács Tamás

Jönnek az adócsökkentések

Mindezek után kiemelte az adóváltozásokat: Az adófeltöltés módosítását, kivezetését. A cégek 5 hónapon keresztül használhatják azt a pénzt, ami eddig az államkincstárt illette. Ezzel javítjuk a vállalatok likviditását. A szocho 2 százalékpontos csökkentését. Ez idén 144 milliárd forinttal javítja a cégek helyzetét. És a kiva 1 százalékpontos mérséklését.

Mire mennyivel több jut?

Az egyes kiadási területeket megemlítve a következőket sorolta fel a tárcavezető: A védelmi kiadások 223 milliárd forinttal emelkednek Az oktatási kiadások 48 milliárd forinttal növekednek, Az egészségügyi célokra 184 milliárd forinttal jut több, A nyugdíjkiadások 136 milliárd forinttal emelkednek. Az államigazgatásban dolgozók magasabb bérére 238 milliárd forinttal több jut. Az otthonteremtésre összesen 296 milliárd forint megy el. A magyar falu program támogatása jövőre is megmarad, 150 milliárd forint értékben.

Nyugdíjak

2020-ban már a 4. egymást követő évben fogja biztosítani a költségvetés a nyugdíjprémium kifizetését

- mondta. A nyugdíjak jövőre is az inflációval emelkednek.

Családtámogatás

A népesedési folyamatok megfordítását célozzuk jövőre is. Már ma is igaz az az állítás, hogy Európában a nemzeti össztermékhez képest Magyarországon a legmagasabb a családok támogatása. Jövőre 2228 milliárd forint áll majd rendelkezésre a családok támogatására. 2020-tól elérhető lesz a családvédelmi akcióterv minden intézkedése, amelyek egy része idén júliustól elindul - magyarázta.

Konkrétumok

Alacsony, 1%-os költségvetési hiánnyal, 4%-os növekedéssel, 2020 végére 66%-ra csökkenő államadósság, 2,8%-os infláció - sorolta a lényeges számokat Varga Mihály. A családok támogatása 224 milliárd forinttal növekszik, a vállalatoknál 500 milliárd forinttal több marad - mondta.

Három fontos cél

A 2020-as költségvetés a családok támogatásának költségvetése lesz. Fontosak a családvédelmi intézkedések - kezdte a sajtótájékoztatót Varga Mihály. Olyan lesz a büdzsé, ami elsősorban a gyermeket nevelőknek segít. Cél, hogy családbarát ország legyen Magyarország. A második hangsúlyos elem a gazdaságvédelem - folytatta. A cél megtartani a növekedési előnyt az EU gazdaságához képest. A harmadik elem, hogy Magyarország biztonságos ország maradjon - sorolta.

Kezdődik az esemény

15 perces csúszással kezdődik a sajtótájékoztató.

Hamarosan kezdődik a tájékoztatóJön Varga Mihály és bejelent

A sajtótájékoztató, ahol a pénzügyminiszter átadja a dokumentumot egy pendrive-on a parlament elnökének, 14 órakor kezdődik és a korábbi évek alapján még ma délután fel is kerül a parlament honlapjára a teljes dokumentum (tavaly 15 óra előtt fent is volt). Szerintünk most ez a legfontosabb ábra, amíg nem ismerjük meg a 2020-as büdzsé részleteit.


Váratlan húzást fog bejelenteni Varga Mihály

Varga Mihály kedden délután 14 órakor adja át Kövér Lászlónak a 2020-as költségvetésről szóló törvényjavaslatot. Időközben a Költségvetési Tanács közzétette véleményét a tervezetről, amiből több lényeges információt is megtudtunk. Tovább a cikkhez
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
német200117