Előfizetői tartalom

Mindjárt kiderül, merre indul el a magyar infláció

Portfolio
Májusban a jegybank inflációs célsávjának teteje közelében, 3,9%-on stagnálhatott az infláció - derül ki a Portfolio elemzői felméréséből. Az egy évre visszatekintő drágulás ütemét mérsékelhette, hogy tavaly a tavasz végén jelentős üzemanyagár-emelkedés volt, a gyorsuló alapfolyamatok azonban semlegesíthették ezt a hatást. A szakértők megosztottak abban a kérdésben, hogy az infláció átlépi-e az idén a 4%-ot, de abban azért bíznak, hogy a következő másfél évben inkább 3-4 között alakulhat a pénzomlás üteme, enyhén csökkenő tendenciával.

A pénteken megjelenő adattal kapcsolatban a várakozások szűk sávban, 3,7-4 százalék között szóródnak, vagyis senki nem vár érdemi változást a 3,9%-os áprilisi inflációhoz képest. Ennek oka, hogy az árszínvonalra ható hatások ellentétesek, és így jórészt semlegesítik egymást. Az üzemanyagok ugyan drágultak májusban, de tavaly ugyanilyenkor még nagyobb ütemű áremelkedés...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái