Gazdaság

15 éve nem volt ekkora májusi deficit a büdzsében

Portfolio
Májusban 137,4 milliárd forintos hiány keletkezett az államháztartás központi alrendszerében, amire 2004 óta nem volt példa - közölte a Pénzügyminisztérium. Mivel az első hónapokban még többletes volt a magyar büdzsé, így az első öt hónap alapján is még mindig "csak" 176,4 milliárdos együttes hiánynál járunk, ami az egész éves deficit előirányzatnak csak 17,7%-át jelenti. Éppen emiatt rögzíti azt a PM közleménye, hogy "az év egészére kitűzött 1,8%-os uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiánycél tartható".


15 éve nem volt ekkora májusi deficit a büdzsében


15 éve nem volt ekkora májusi deficit a büdzsében
A pénzügyi tárca közleménye a dinamikus gazdasági növekedés és béremelkedés, magas foglalkoztatottság eredményeként kiemelte azt, hogy "2019. május végéig az általános forgalmi adóból 367,3 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 91,3 milliárd forinttal, a jövedéki adóból 46,5 milliárd forinttal, a szociális hozzájárulási adóból és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból összesen 209,2 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint az előző év azonos időszakában".

A közlemény emlékeztet arra is, hogy az első öt hónapban az uniós fejlesztésekkel összefüggő költségvetési kiadások idehaza 608,1 milliárd forintot értek el, ezzel párhuzamosan 305,9 milliárd forintot utalt át az Európai Bizottság Magyarországnak, azaz mintegy duplája az itthoni idei kifizetés a Brüsszelből megérkezett átutalásoknak. A májusi EU-pénzes folyamatokkal éppen tegnapi elemzésünkben foglalkoztunk részletesen:Az év első öt hónapjában a központi költségvetés 253,4 milliárd forintos hiánnyal, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai közel 25,5 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 51,5 milliárd forintos többlettel zártak - derül ki a PM előzetes adatait bemutató közleményből.
Frankfurti tőzsde
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár