Gazdaság

ÁSZ: rendben van a 2020-as költségvetési terv, de oda kell figyelni

Portfolio
A 2020-as költségvetési törvényjavaslat bevételi és kiadási előirányzatai megalapozottak, a feltárt kockázatok költségvetési intézkedésekkel kezelhetőek, a tervezett tartalékok pedig megfelelő biztosítékot adnak a felmerülő költségvetési kockázatok kezelésére, így a 2020-as költségvetés hozzájárul a makrogazdasági stabilitás fenntartáshoz - állapítja meg mai közleményében az Állami Számvevőszék. A dícséretek mellett azért két óvatos kritikát is megfogalmaz a testület a költségvetés készítői felé.
A testület az elmúlt napokban megvizsgálta a parlamentnek benyújtott törvényjavaslatot és a felülről nyitott előirányzatoknál, illetve a költségvetés strukturális hiányának számításánál fogalmaz meg óvatos kritikákat a ma elkészült és a parlament elnökének átadott jelentésében. A 2020-as költségvetési törvénytervezetről szóló nagyobb anyagaink:Az Állami Számvevőszéknek törvényi kötelezettsége a következő évi költségvetési törvény előzetes véleményezése, amely akkori állapotra vonatkozik, amikor a parlamentben még nem tárgyalták meg a büdzsét, de a kormányzati tervek és intézkedések, illetve a számok alapján már tehetők megállapítások.

Az ÁSZ véleményében megállapította, hogy:
  • a 2020. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat elkészítése során a tervezést végző szervezetek a jogszabályi előírásokat betartották
  • a költségvetési törvényjavaslat szerkezete és tartalma összhangban van a jogszabályi előírásokkal, ezáltal teljesül az átlátható költségvetési gazdálkodás követelménye
  • a 2020-as költségvetési törvényjavaslat bevételi és kiadási előirányzatai megalapozottak
  • A központi tartalék jellegű előirányzatok összege együttesen 488 Mrd Ft, amelyből a GDP közel 0,8%-át kitevő Országvédelmi Alap kiadási előirányzata 378 Mrd Ft. A feltárt kockázatok költségvetési intézkedésekkel kezelhetőek, a tervezett tartalékok megfelelő biztosítékot adnak a felmerülő költségvetési kockázatok kezelésére, így a 2020-as költségvetés hozzájárul a makrogazdasági stabilitás fenntartáshoz.
  • a közvetlen bevételek teljesítése szempontjából meghatározó a gazdasági növekedés, valamint a gazdasági folyamatok fehérítése érdekében tervezett intézkedések. Ezen intézkedések hozzájárulnak az adózással kapcsolatos adminisztráció egyszerűsítéséhez, az adórendszer áttekinthetőségének javulásához, valamint a jogkövető magatartás erősítéséhez.


ÁSZ: rendben van a 2020-as költségvetési terv, de oda kell figyelni

Két óvatos kritika

Az ÁSZ a véleményében felhívja a figyelmet, hogy a felülről nyitott előirányzatok esetében is szükséges az előirányzatok dokumentumokkal való alátámasztása, mert ezek hiánya kockázatot jelent a költségvetés végrehajtása során, emiatt szükséges a felelős gazdálkodás erősítése.

Az ÁSZ megállapította továbbá, hogy a központi költségvetésről szóló törvényjavaslat alapján az államadósság alakulásával kapcsolatos jogszabályi előírások teljesülnek, az uniós módszertan szerinti hiány tervezett értéke teljesíti a gazdasági stabilitásról szóló törvényben szereplő előírást. Ugyanakkor a kormányzati szektor strukturális egyenlegének számított mértéke nincs összhangban a stabilitási törvényben előírtakkal, ez azonban nem jelent kockázatot a költségvetés végrehajthatósága szempontjából.

A strukturális deficit nem kellő mértékű csökkentése miatt egyébként a minap az Európai Bizottság újra figyelmeztette Magyarországot, hogy tegyen néhány hónapon belül hathatós lépéseket:Az ÁSZ a fentiek alapján összességében megállapította, hogy "a 2020-as költségvetés megfelel mind az uniós, mind a hazai jogszabályi követelményeknek, a tervezett társadalompolitikai célokhoz biztosítja a pénzügyi fedezetet, miközben az előre tervezhető kockázatokhoz masszív tartalékok állnak rendelkezésre".

További cikkeink a 2020-as költségvetésről:
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
német200117