Szép csendben visszaszivárog a vasárnapi zárvatartás?
Gazdaság

Szép csendben visszaszivárog a vasárnapi zárvatartás?

Portfolio
Önszabályozó módon, egységes üzletpolitikai döntéssel rövidíthetik vasárnapi nyitvatartásukat a kereskedők a jövőben, ha a vásárlók elfogadják a munkavállalók szempontjából kedvező és egyes cégeknek kifizetődőbb változást - értesült a Magyar Nemzet. Az elképzelések szerint a mostaninál két, de akár négy vagy hat órával hamarabb bezárhatnak a boltok vasárnaponként
A napilap emlékeztet arra, hogy a kormány határozottan elzárkózik attól, hogy jogszabályban korlátozza a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitvatartását. A téma azonban megint napirendre kerülhet.

Az ok pedig a következő:

mostanra a napi fogyasztási cikkeket árusító áruházláncok felismerték, hogy a munkaerőhiányos területen szociális és gazdasági okokból még mindig problémát okoz az egész napos, jellemzően reggel 6 órától este 10 óráig tartó vasárnapi működés.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezeténél az egyik piacvezető cég már jelezte, hogy érdemes lehet felmérni a dolgozók körében a vasárnapi munkavégzés feltételeit.

"Nyilvánosan egyik piaci szereplő sem vállalja, hogy támogatná a rövidebb nyitvatartást vasárnaponként az áruházaiban, holott több cég ki sem nyitja a boltjait ezen a napon, és több olyan is van, amelyiknek veszteséges az egész napos működés. Ezt a verseny miatt nem vállalják nyíltan, hiszen elismerése lenne az adott kereskedő piaci hátrányának, holott a tendencia látható a munkavállalói irányból" - mondta a lapnak Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke.

Miután felmérték a dolgozók véleményét, a vásárlókat kérdeznék meg a témában - tette hozzá.

"A jogszabály szerint a munkaszüneti napok, az ünnepnapok kivételével a kereskedő szabadon határozhatja meg, hogy milyen nyitvatartással működik" - fejtette ki Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára mondta a lapnak. Azt is kiemelte: a kérdés nincs napirenden a szövetségnél, de nyitottak a munkavállalói oldal kezdeményezésére, ha tárgyalni kívánnak róla. Legtovább a hipermarketek és a plázák működnek a hét utolsó napján, az elképzelés leginkább őket érintheti.

"Elsőként meg kell vizsgálni ennek fogadtatását a lakosság körében, ezzel lehet kezdeni a vasárnapi nyitvatartás újragondolását" - mondta.
borkai zsolt_győr_mti
Varga Mihály
Szekesfehervar panelbeszelgetes cimlap1500
boris johnson
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
gázvezeték_getty