Itt a Fed válasza a piacnak
Gazdaság

Itt a Fed válasza a piacnak

Portfolio
Az előzetes várakozásnak megfelelően 2,25-2,5%-on hagyta az irányadó kamatot a Fed. Az utóbbi hetekben egyre erősödtek a közelgő kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozások, ezekkel kapcsolatban nagyon megosztottak a döntéshozók, valaki már ma vágott volna.

Vége a sajtótájékoztatónak

Összességében a Fed rendkívül megosztottnak tűnik az idei kamatcsökkentéseket illetően, a jelek szerint egyelőre kivárnak. Az biztos, hogy mostantól minden döntésük kiemelt figyelmet érdemel majd. legközelebb július 31-én lesz hasonló esemény, a piaci árazások alapján akkor 25 vagy 50 bázispontos vágásra számítanak a befektetők. Most nagyjából 75% a kisebb vágás esélye és 20-25% a nagyobbé, arra szinte senki sem számít, hogy másfél hónap múlva is szinten marad a kamat.

Nem lesz magasabb az inflációs cél

A Fed nem fogja felemelni 2%-os inflációs célját - reagál az ezzel kapcsolatos felvetésre Powell. Néhány szakember szerint lényegesen magasabb, akár 4%-os cél lenne hatékony, Powell szerint ez sem hasznos, sem hiteles nem lenne. Ez azonnali kamatvágást indokolna, hiszen jelenleg a 2%-ot sem tudja elérni a jegybank.

Ez a Fed nagy dilemmája

Röviden összefoglalva: a gazdaság jelenleg jól teljesít, de mindenki csökkenő kamatra számít. A jegybank látja a kockázatokat, de egyelőre nem akar elköteleződni a vágás mellett - kommentálja a mai döntést a Marketwatch.

Ne értékeljük túl az ellenszavazatot

A Fed elnöke szerint nem volt jelentős támogatottsága a kamatcsökkentésnek ma, egyelőre csak azt állapították meg, hogy nő annak esélye, hogy a gazdasági bővülés érdemben lassul, nőttek a kockázatok.

Nincs árfolyamcél - Ismerős?

Arra a kérdésre, hogy az erős dollár nem sérti-e az USA versenyképességét Powell úgy válaszol, hogy ez a pénzügyminisztérium hatásköre. "Mi nem foglalkozunk a dollárral" - szögezi le.

Aggasztó az infláció

Powell kiemeli, hogy személy szerint aggódik a 2%-os céltól elmaradó infláció és a csökkenő várakozások miatt. Szerinte a jegybanknak elkötelezettnek kell lennie az inflációs cél teljesítése irányába.

Minden jegybank a saját céjai után megy

Minden jegybank a saját céjaira koncentrál, így tesz az EKB is - mondja Powell Mario Draghi tegnapi szavaira egy lehetséges európai lazítással kapcsolatban. Szerinte az amerikai jegybanknak is hasonlóan kell tennie, elsősorban az USA gazdasági érdekeit kell szem előtt tartania.

Nem akar távozni

Powell célja az, hogy kitöltse négyéves mandátumát. "A törvény világosan fogalmaz" - mondja arra a felvetésre, hogy esetlen Donald Trump elnök megpróbálhatja eltávolítani a jegybank éléről.

Csak kivárnak a vágással?

A kollégákkal megvárjuk, hogy a most tapasztalható bizonytalanság tartós lesz-e, és szükség esetén készek vagyunk használni minden rendelkezésre álló eszközt

mondja a Fed elnöke. Utána kérdésre válaszolva hozzáteszi: "többet akarnak látni" egy esetleges vágás előtt. Szerinte a Fednek hosszútávú trendekre, nem egyszeri eseményekre kell reagálnia. A legutóbbi gyenge munkaerő-piaci adat kapcsán Powell azt mondja, hogy nem egyszeri adatokra reagálnak, legalább három-hat hónapos tendenciákat néznek.

Elismerik: nőtt a vágás esélye

Valamivel emelkedett a támogató politika szükségességének esélye

szól Powell kulcsmondata. Viszont a jelek szerint a bizottság többsége még nem gondolja, hogy eljött volna ennek ideje. Az elnök kiemeli, hogy a legutóbbi ülésen azt gondolták, hogy a kereskedelmi háborús tárgyalásoknak nem lesz komoly hatásuk, azonban az azóta beérkezett adatok azt mutatják, hogy a bizonytalanság kezd begyűrűzni a gazdaságba.

Elkezdte Powell

Elkezdődött Jerome Powell sajtótájékoztatója, melynek elején a fél órája kiadott közleményt olvassa fel. A jegybank elnöke kiemeli, hogy céljuk továbbra is a gazdaság támogatása, az utóbbi negyedévek növekedési adatai pedig biztatóak, bár az infláció továbbra sem éri el a célt.

Mindenki mást lát bele

Egyelőre a szakértők sem értenek egyet a fő üzenetben: Egyrészt az idei kamatcsökkentési várakozásokat lehűtötte a Fed, még ha megosztott is. Másrészt viszont a hosszútávú egyensúlyi kamatot 2,8-ról 2,5%-ra húzták le. Ezekből valaki azt a következtetést vonja le, hogy inkább galamb hangvételű a közlemény, mások szerint viszont a héja irányba mozdult a jegybank. Éppen ezért lesz érdekes a perceken belül kezdődő sajtótájékoztató, ahol Powell tisztázhatja ezeket a kérdéseket.

A Nyíltpiaci Bizottság megosztottságát és óvatosságát látva az biztos, hogy a következő hónapokban minden ülés izgalmas lesz a piac számára, és árgus szemekkel figyelnek a befektetők minden apró elejtett utalásra.

Bullard már vágott volna

Nem volt egyhangú a szavazás, James Bullard a kamat csökkentésére szavazott.

Alig változott a növekedési prognózis

Az idei előrejelzésen nem változtatott a Fed, továbbra is 2,1%-os növekedést várnak, miközben a 2020-as prognózist 1,9-ről 2 százalékra módosították. Az infláció az eddig várt 1,8% helyett 1,5% lehet idén, de várhatóan jövőre sem éri el a jegybank 2 százalékot, csak 1,9 százalék lesz.

Lehet, hogy mégsem vágnak idén?

A Fed kiemelte, hogy folyamatosan vizsgálja az amerikai gazdaság helyzetét a jelenlegi bizonytalan környezetben. Az idei kamatvágással kapcsolatban erősen megosztott a Nyíltpiaci Bizottság: kilencen nem várnak csökkenést a dot-plot szerint, nyolcan viszont legalább egyszer vágnának.


Rögtön beszakadt a dollár

A kamattartás hírére:


Itt a Fed válasza a piacnak

A piaci árazások alapján nagyjából 70 százalék volt annak esélye, hogy nem változtat az alapkamaton a Fed. A kérdés csak az volt, hogy az erősödő kamatvágási várakozásoknak meg tud-e felelni a jegybank.

A döntéssel egyidőben megjelent a Fed friss makrogazdasági előrejelzése és az úgynevezett dot-plot a döntéshozók kamatvárakozásairól. Fél kilenckor pedig kezdődik Jerome Powell elnök sajtótájékoztatója, ami a piacon is heves mozgásokat okozhat.

chips
2019 év vége 2020
ott_one_2019_1500x844
új lakások
varga mihály
dolgozó hegesztés
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
chips