Gazdaság

Lépett az MNB a szűkülő likviditásra!

Portfolio
Technikai jellegű, egyhetes futamidejű forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank a szerdai tenderen 150 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el csütörtöki értéknappal. Az egyhetes swapeszköz alkalmazása a jövő szerdai lejáratáig biztosítja a likviditási folyamatok kiegyensúlyozottságát, és csillapítja a rövid lejáratú hozamok emelkedését - írta közleményében az MNB.
A lépés hátterében az állt, hogy az elmúlt egy hétben a bankrendszer likviditása látványosan szűkült, és ennek hatására a bankközi hozamok gyorsan emelkedni kezdtek. Ahogy írtuk, a likviditás szűkülésének elsődleges oka az új MÁP+ lakossági értékpapír fergeteges sikere. Az óriási érdeklődés hatására több százmilliárd forint áramlott az új eszközbe, ez pedig klasszikus sterilizációs eszközként viselkedik: a betétek és egyéb pénzforrások eltűnnek a piacról és az állam MNB-nél vezetett kincstári egységes számlájára kerülnek át.

Ennek önmagában nem kellett volna ekkora zavart okoznia, ám némi szabályozói késlekedés hatására sokkal nagyobb lett a kiszívott pénz, mint ami egészséges lett volna. Ennek részleteiről itt lehet olvasni:Írásunkban már jeleztük, hogy a bankok várták az MNB enyhító lépését, amire sor is került: egyhetes futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tender formájában. A meghirdetett mennyiség 308 millió euro (99,73 milliárd forint) volt, amelyre a bankok 1337 millió euro (432,91 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB 149,91 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal, a swaptenderen 8 bank vett részt.

A swaptender meghirdetését a bankrendszeri likviditás szempontjából autonómnak tekinthető, alapvetően átmeneti folyamatok indokolták - mgyarázza közleményében az MNB. A lakosság a Magyar Állampapír Plusz vásárlását jelentős mértékben korábban kibocsátott lakossági állampapírok visszaváltásával finanszírozta. Az állampapírok nagy része ugyanakkor nem a Magyar Államkincstár hálózatában, hanem a bankokon keresztül került visszaváltásra. Ez a folyamat a bankok mérlegében lévő lakossági állampapír-állomány felduzzadásához, ezzel együtt pedig a bankközi likviditás szűküléséhez vezetett. Emellett a vállalatok negyedéves áfafizetése csütörtökön ugyancsak a likviditás további mérséklődését okozza. A két hatás összességében a bankrendszer likviditásának átmenetileg olyan szintjét eredményezhette volna, amely nem lett volna összhangban a Monetáris Tanács korábbi döntéseivel. Az egyhetes futamidejű devizaswap-eszköz alkalmazása technikai jellegű, amellyel az MNB hatékonyan tudja támogatni a bankrendszer likviditáskezelési tevékenységét, illetve a piaci hozamkörnyezet simítását.

A Magyar Nemzeti Bank kész az FX-swap eszköz állományát rugalmasan alakítani annak érdekében, hogy a kamattranszmisszió a Monetáris Tanács döntésének megfelelően alakuljon - áll a jegybanki közleményben.
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus