Mindenki veszít Trump háborújával, de Amerika nagyobbat bukhat
Gazdaság

Mindenki veszít Trump háborújával, de Amerika nagyobbat bukhat

Beke Károly, London
Nem egyenlőek az erőviszonyok a kereskedelmi háborúban, Kínában ugyanis az állami ösztönzéssel részben kompenzálhatják majd a negatív hatásokat, vagyis Amerika nagyobbat bukhat az ügyön - hangzott el a Fidelity International sajtónapján kedden Londonban. A cég szakemberei a világgazdaság és a piacok előtt álló legnagyobb makrogazdasági kihívásokról beszéltek, ezek a kockázatok ma az USA és Kína körül koncentrálódnak.
Az USA esetében nem kérdés, hogy lassul a gazdasági növekedés, a kérdés csak az, mennyivel - mondta előadásában James Bateman, a Fidelity multi asset alapokért felelős befektetési igazgatója. Szerinte a gazdaság és a piacok szempontjából az egyik fontos kockázat jelenleg az amerikai növekedés lassulása.

Azt gondoljuk, hogy a már eddig bejelentett védővámok és a további vámoktól való félelem elhozhatják a fordulatot az amerikai fogyasztásban, óvatosabbak lesznek az amerikaiak, ami a gazdasági ciklusban is meghozhatja a negatív fordulatot

- vázolta fel Bateman.

Szerinte a fenti folyamat látszik már a Fed kamatvárakozásaiban, a romló gazdasági kilátásoknak köszönhetően erősödtek a kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozások. Azt pedig nem szabad elfelejteni, hogy az USA határozza meg a világ monetáris politikáját, vagyis ez a fordulat a többi jegybanknál is megjelenhet.

Jogos lehet a felvetés, miért kell kamatot csökkenteni akkor, amikor az első negyedévben 3,2%-kal nőtt az amerikai gazdaság. A Fidelity szakembere szerint azonban ez az adat csalóka lehet, részben egyszeri volatilis tényezők okozták, a fundamentális növekedés ennél jóval rosszabb képet fest. Bateman szerint aggasztó, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a rossz minőségű vállalati hitelek állománya.

Az amerikai növekedés mellett komoly kockázat az, meddig lehet a kínai gazdaságot hitelekkel élénkíteni. Bateman szerint a stimulus nem folytatódhat olyan mértékben, mint az első negyedévben, de továbbra is stabilizálhatja a gazdaságot.

A kereskedelmi háború költségei kezelhetőnek tűnnek Kína szempontjából, az élénkítés és a gyengébb jüan kompenzálhatják ezeket a negatív hatásokat

- véli a Fidelity befektetési igazgatója.

A két ország mellett a cégek szempontjából is tartogat ugyanakkor kockázatokat a kereskedelmi háború további elfajulása - mondta Medha Samant, a cég Ázsiáért felelős befektetési igazgatója. Kézenfekvő lenne például egyszerűen más ázsiai országokba áthelyezni a termelést, ez azonban nem egyszerű, mivel munkaerőigényes feldolgozóiparról van szó. Ezzel párhuzamosan viszont a kínai cégek globális jelenléte erősödik, ma már rég nem csak Kínában gyártanak. Emellett az ország vállalatai nagy részben, mintegy 85%-ban ázsiai piacokra termelnek.

A fentiek mellett ugyanakkor a kereskedelmi háború további eldurvulásával kapcsolatos félelmek várhatóan a következő időszakban is folyamatos bizonytalanságot jelentenek majd a piacon, ami viszont a kínai cégeket is érinti.

FrankfurtTőzsde
Dübörög az építőipar a magyar lízingcégeknél
budapest_parlament_getty
vonatmav
cimlapkep_milestone_budapest
qr-kód mobilfizetés
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Dübörög az építőipar a magyar lízingcégeknél