Gazdaság

Az ÁKK ma újabb lépéseket tesz a bankrendszer likviditáshiányának kezelésére

Portfolio
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) már egy hete felajánlotta a bankoknak, hogy visszavásárolja a hozzájuk visszakerült lakossági állampapírokat, ám ma újabb lépéseket tesz a banki likviditásszűke kezelésére - derül ki az intézmény válaszából, melyet a Portfolio kérdésére adott.
"Az ÁKK június 13-ával felajánlotta a Forgalmazóknak, hogy visszavásárolja a MÁP Plusz értékesítése során a portfóliójukba kerülő Lakossági állampapírokat, a felajánlott mennyiséget az ÁKK elfogadta és ezen tranzakciók már le is bonyolódtak. A mai naptól az ÁKK újra lépéseket tesz a banki állományok visszavásárlására" - tájékoztatta Portfolio-t az ÁKK. Az Államadósságkezelő hozzátette, hogy a várható banki likviditásszűkülésre tekintettel már június 11-től (azaz az első MÁP Plusz sorozat pénzügyi teljesítési napjától) több lépésben és jelentős volumenben növelte aktív repó aktivitását.

Az ÁKK lépéseinek előzményeiről tegnap írtunk: a bankközi piacon a rövid lejáratú hozamok egy hét alatt alaposan elszálltak. A folyamatot a bankszektor is idegesen figyeli, hiszen a jelenség mögött a pénzpiaci likviditás visszaesése áll.

Az ÁKK ma újabb lépéseket tesz a bankrendszer likviditáshiányának kezelésére
A likviditás szűkülésének elsődleges oka az új MÁP+ lakossági értékpapír nagy sikere. Az óriási érdeklődés hatására több százmilliárd forint áramlott az új eszközbe, ez pedig klasszikus sterilizációs eszközként viselkedik: a betétek és egyéb pénzforrások eltűnnek a piacról és az állam MNB-nél vezetett kincstári egységes számlájára kerülnek át. Az új állampapír kibocsátásának első hetében több mint 500 milliárd forintért vásárolt a lakosság, így elsőre érthető a bankközi likviditás szűkülése. A helyzet azonban ennél eggyel komplikáltabb.

Egyáltalán nem törvényszerű ugyanis, hogy a likviditás ennyire csökkenjen, hiszen a MÁP+ vásárlására gyakran más állampapír visszaváltásával teremtettek fedezetet a megtakarítók. Ez pedig elvileg azt kellene, hogy jelentse, hogy az állam nem szív ki olyan sok pénzt a bankközi piacról, hiszen cserébe más állampapírok visszavásárlásával pénzt is pumpál a gazdaságba. Információink szerint az első nagy vásárlási roham mintegy 60%-ára (hozzávetőleg 300 milliárd forintra) más állampapírok visszaváltása teremtette meg a fedezetet.

Ha a lakossági állampapírok állománya valóban csak a fennmaradó 200 milliárd forinttal nőtt volna, akkor a likviditás szűkülése elfogadható mértékű maradt volna. Csakhogy nem ez történt. A lakosság ugyanis az eladni kívánt állampapírjait nem az államnak kínálta fel, hanem a bankjának, ahol az állampírt vette. A bankok pedig felvásárolták a felkínált lakossági állampapírt (ez a kötelességük), majd megtartották azt (ehhez pedig joguk van). Természetesen azért tartották meg, mert ilyen magas kamatozású kockázatmentes eszközt ők nem is találnak a piacon.

A folyamatok újabb lépéseket igényeltek, ezért az MNB tegnap swap-tenderrel enyhítette a bankok likviditáshiányát. Ma újabb kihívás előtt áll a bankszektor, hiszen az ÁFA-befizetések szezonális jelleggel tovább leapasztják a likviditást (mintegy 250 milliárd forinttal.

Az ÁKK nem részletezi, hogy ma pontosan milyen további lépéseket tesz az állampapírok visszavásárlására. Úgy tudjuk, hogy az ÁKK korábban úgy módosította a forgalmazókkal kötött szerződéseket, hogy azokba belefoglalták: az ÁKK-nak egyoldalú visszavásárlási opciója van a lakossági papírokra. Elképzelhető, hogy az intézmény ma ezzel a lehetőséggel kíván élni, miután "szép szóval" nem sikerült annyi állampapírt visszavásárolni ahhoz, hogy elegendő likviditás kerüljön vissza a bankrendszerbe.
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronvavirus