Gazdaság

"Kirúgták" Webert! - Német lehet az EKB-elnök

MTI, Portfolio
Több nyugat-európai lap egybehangzó információi szerint a szociáldemokrata (S&D) és az Újítsuk meg Európát (RE) nevű centrista-liberális európai parlamenti frakció megvonta támogatását a német Manfred Webertől, hogy az Európai Néppárt csúcsjelöltjeként az Európai Bizottság elnöke lehessen. Az EurActive hírportál szerint így lényegében "kirúgták" őt a fontos posztért folyó versenyből. Közben a jelek szerint a szintén jelentős frakciót alakító Zöldek sem támogatják Webert. A Bizottság elnökének jelölésével kapcsolatos hír összefügg azzal, hogy ma este kezdődik a kétnapos EU-csúcs, amikor fontos személyi döntések születhetnek a vezető uniós tisztségeken.
Az MTI összefoglalója szerint az EurActive-cikkben arról számoltak be bennfentes forrásokra hivatkozva, hogy a két képviselőcsoport vezetői közölték Weberrel: nincs meg a parlamenti többség a parlamenti jóváhagyásához akkor sem, ha az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács esetleg őt jelölné.

Biztosították ugyanakkor Webert arról, hogy az Európai Néppárt nemrég újraválasztott frakcióvezetőjeként továbbra is együtt kívánnak vele működni.

Egy névtelenséget kérő szociáldemokrata képviselő korábban azt mondta, rajtuk kívül még a zöldpárti frakció is egyetért abban, hogy nem Webernek kellene vezetnie az Európai Bizottságot. A szóban forgó csoport egyik társelnöke azonban nemrég kijelentette, hogy még nem hoztak döntést az ügyben.

Az EurActive mellett egyébként több nyugat-európai napilap és hírportál is ugyanarról számolt be csütörtökön, miszerint a szociáldemokrata, valamint az Újítsuk meg Európát (RE) nevű centrista-liberális európai parlamenti (EP-) frakció is jelezte: nem szavaznák meg a néppárti Manfred Webert az Európai Bizottság elnökének. Értesülések szerint az Európai Néppárt utáni második, illetve harmadik legnagyobbnak számító képviselőcsoport vezetői, Iratxe García Pérez és Dacian Ciolos szerdán megüzente, hogy még ha az Európai Tanács végül őt is jelölné, akkor sem támogatnák Webert a parlamenti szavazáson.

Ezek a fejlemények válaszút elé állítják az Európai Néppártot: vagy minden áron kitartanak Weber mellett, és blokkolnak minden megállapodást mind az Európai Tanácsban, mind az Európai Parlamentben, vagy "taktikai visszavonulót" fújnak, és megpróbálják egy másik jelöltjüket elfogadtatni a brüsszeli testület élére. Amennyiben utóbbi opciót választják, akkor még elképzelhető a kompromisszumos megoldás tető alá hozása a csütörtökön kezdődő EU-csúcson - húzták alá elemzők az MTI összefoglalója szerint.

Meglátásunk szerint azonban lehet egy harmadik út is: a Néppárt enged és egy másik fontos posztot kérnek azért cserébe, hogy Webert "ejtik". A nyugati lapok információi ugyanis eléggé afelé mutatnak, hogy a három nagy létszámú EP-frakció ellenkezése miatt egyszerűen nem lehet Weber az Európai Bizottság elnöke. A személyi jelölést az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak kell megtennie, de az Európai Parlamentnek, pontosabban az abban helyet foglaló frakcióknak kulcsfontosságú szerepük van ebben a jelölési folyamatban, ugyanis az EP-képviselők legalább felének, 376 képviselőnek jóvá kell hagynia a jelöltet. Így tehát ha az S&P, az RE és a Zöldek frakció nem támogatja Webert, akkor nincs is esélye a fontos poszt megszerzésére, hiába ragaszkodna hozzá elméletileg a Néppárt.

A bajor származású Webert eddig hivatalosan intenzíven támogatta Angela Merkel német kancellár, de a három másik nagy párt kihátrálása miatt valószínűleg az lesz, hogy Merkel ahhoz fog ragaszkodni: egy másik fontos uniós poszt élére kerüljön német vezető. Az ugyanis a brüsszeli folyosókon régóta szóbeszéd, hogy a németek az öt uniós vezető poszt (EP-elnök, EB-elnök, EKB-elnök, Európai Tanács-elnök, külügyi főképviselő) közül legalább egyet maguknak akarnak. Ha a bizottsági elnöki posztot elbukják, akkor ez a másik poszt az Európai Központi Bank elnöki széke lenne és oda a németek elvileg Jens Weidmann Bundesbank-vezért szánják. Ebből a szempontból is érdekes az a mai német hír, miszerint Merkel környezetéből bírálták a minapi Draghi-bejelentést és az újabb lazítás felé való elmozdulást.

Címlapkép forrása: Europa Press News/Europa Press via Getty Images
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1470496652