Előfizetői tartalom

Elképesztően nehéz döntést kell hoznia az MNB-nek

Portfolio
Várhatóan szinten tartja a 0,9%-os alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a keddi kamatdöntő ülésén, azonban a Portfolio által megkérdezett elemzők szerint elképzelhető, hogy a friss inflációs jelentés tükrében a nem konvencionális monetáris politikai eszközözök további finomhangolására sor kerül: likviditásszűkítésről döntenek vagy az egynapos betéti kamatot megemelik. Az új állampapír azonban felkavarta az állóvizet: van, aki szerint likviditásbővítésről fog dönteni a jegybank a kiszáradó bankközi piac miatt. Ráadásul a globális és a hazai folyamatokban is komoly eltérés tapasztalható: A Federal Reserve és az Európai Közpinti Bank lazításra hajló monetáris politikája miatt az MNB-nek sem lenne sürgető a szigorítás, a magasabb hazai infláció miatt azonban nem igazán halogathatja ezeket a lépéseket.

Még hosszú ideig szinten maradhat a 0,9%-os jegybanki alapkamat a Portfolio által megkérdezett közgazdászok szerint, azonban könnyen lehet, hogy a jövő keddi kamatdöntő ülésen a nem konvencionális jegybanki eszközök finomhangolásán keresztül igyekezhet szigorítani a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa.A laza monetáris politika fenntartását támogathatja, hogy a várakozások...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái