Lecsengőben a bankrendszer likviditási sokkja
Gazdaság

Lecsengőben a bankrendszer likviditási sokkja

Portfolio
Enyhülő likviditáshiányról árulkodnak a mai BUBOR fixingek. Az egynapos bankközi kamatláb 0,66%-ról 0,44%-ra mérséklődött, és bár még így is lényegesen magasabb, mint a megelőző időszakban, érezhető a sokk hatásának a csökkenése.
A bankrendszer likviditása ma szezonális okokból csökkenne, mert nagy ÁFA-befizetési napról van szó. Ehhez képest a kamatok mégis minden lejáraton estek (3 hónapig), ami arra utal, hogy az MNB és az ÁKK erőfeszítései már éreztetik a hatásukat.

Lecsengőben a bankrendszer likviditási sokkja
Az ügy előzménye, hogy a héten a rövid lejáratú kamatok látványosan elszálltak, ami a bankközi likviditás szűkítésére utalt. A jelenség oka az új lakossági állampapír óriási sikere, illetve némi szabályozói késlekedés volt. Ahogy írtuk, a likviditás szűkülésének elsődleges magyarázata az új MÁP+ lakossági értékpapír nagy sikere. Az óriási érdeklődés hatására több százmilliárd forint áramlott az új eszközbe, ez pedig klasszikus sterilizációs eszközként viselkedik: a betétek és egyéb pénzforrások eltűnnek a piacról és az állam MNB-nél vezetett kincstári egységes számlájára kerülnek át. Az új állampapír kibocsátásának első hetében több mint 500 milliárd forintért vásárolt a lakosság, ám az MNB és az ÁKK arra számított, hogy nem szűkül majd ennyivel a likviditás, mert a vásárlások forrása régebbi állampapírok visszaváltása lesz. Ez így is történt, ám a visszaváltott állampapírok a forgalmazóknál) a bankoknál maradtak, mert a magas hozamú papíroktól nem szívesen váltak meg.

A helyzet kezelésére szerdán technikai jellegű, egyhetes futamidejű forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. Piaci információink szerint az ÁKK és az MNB az elmúlt napokban egyaránt próbálták a bankrendszer szereplőit rávenni, hogy adják vissza az állampapírokat. Az Államadósságkezelő kérdésünkre tegnap jelezte, hogy újra lépéseket tesz a banki állományok visszavásárlására. Az ÁKK nem részletezte, hogy pontosan milyen további lépéseket tesz az állampapírok visszavásárlására. Úgy tudjuk, hogy az ÁKK korábban úgy módosította a forgalmazókkal kötött szerződéseket, hogy azokba belefoglalták: az ÁKK-nak egyoldalú visszavásárlási opciója van a lakossági papírokra. Elképzelhető, hogy az intézmény tegnaptól ezzel a lehetőséggel kíván élni, miután "szép szóval" nem sikerült annyi állampapírt visszavásárolni ahhoz, hogy elegendő likviditás kerüljön vissza a bankrendszerbe.
bkv0223
brexit0923
ensz0923.jpg
szerbia0923
villam0609
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
boeing0923