Gazdaság

Lemondással fenyegetőzik Salvini, ha nem lesz jelentős olasz adócsökkentés

Portfolio
Míg az Európai Bizottság és az eurózóna pénzügyminiszterei költségvetési megszorítást követelnek Olaszországtól, addig a Liga népszerű vezére és miniszterelnök-helyettese, Matteo Salvini éppen az ellenkezőjét akarja elérni: legalább 10 milliárd eurós adócsökkentő csomagot. Ha pedig ezt nem tudja elérni, akkor lemond.
Salvini a minap az Egyesült Államokban Donald Trump elnöknél járt és ezután a Corriere della Sera olasz lapnak nyilatkozott. Azt mondta: azzal az erős hittel tért haza Amerikából, hogy Olaszországnak erőteljes adóreformra van szüksége. A Liga számára kedvező EP-választási eredmények után még hangsúlyosabban szorgalmazza Salvini az átfogó adócsökkentést.

Szerinte az a gond, hogy nem nevezhető komolynak egy adócsökkentési csomag 10 milliárd eurós méret alatt. Ha pedig egy ilyen méretű csomag megvalósulását nem tudja elérni, akkor búcsút int a kormányzati munkának - jelezte a lapnak.

Az olasz kormányfő-helyettes egyúttal azt is mondta: készen áll arra, hogy az idei évben költségvetési megtakarításokat hajtsanak végre, hogy az államadósság (ráta) mérséklődjön, de azt már nem támogatja, hogy a következő években is megszorítások legyenek a büdzsében.

Nem véletlen Salvini utolsó megjegyzése, ugyanis a Reuters információi szerint az olasz kormány és az Európai Bizottság között nemcsak az idei évi költségvetési hiány miatt van feszültség, hanem a 2020-as miatt is. A vita lényege, hogy Róma hajlandó idén mintegy 3 milliárd eurónyi hiánycsökkentést vállalni a 2,1% körüli GDP-arányos deficit érdekében, de a következő években már nem szeretne érdemi további megszorításokat vállalni. Közben viszont a Bizottság szerint az idei olasz gazdasági növekedés nem úgy alakul, ahogy azt Róma várta, és jövőre sem lesz olyan dinamikus, így igenis szükség van jövőre is a feszes büdzsére. Ha pedig ezt nem teszi meg Róma, akkor a Bizottság a minap már kilátásba helyezte, hogy elindítja Olaszország ellen a költségvetési és adósságproblémák miatt a kötelezettségszegési eljárást.Ezt a következő egy hét lépéseivel még el tudná kerülni Olaszország és Guiseppe Conte miniszterelnök egy mai nyilatkozatában azt jelezte, hogy jövő szerdán teszi közzé az olasz kormány a szerintük hiteles gazdasági prognózisokat és ez alapján hisz abban, hogy el lehet kerülni a brüsszeli eljárást.
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kórház