Gazdaság

Lemondással fenyegetőzik Salvini, ha nem lesz jelentős olasz adócsökkentés

Portfolio
Míg az Európai Bizottság és az eurózóna pénzügyminiszterei költségvetési megszorítást követelnek Olaszországtól, addig a Liga népszerű vezére és miniszterelnök-helyettese, Matteo Salvini éppen az ellenkezőjét akarja elérni: legalább 10 milliárd eurós adócsökkentő csomagot. Ha pedig ezt nem tudja elérni, akkor lemond.
Salvini a minap az Egyesült Államokban Donald Trump elnöknél járt és ezután a Corriere della Sera olasz lapnak nyilatkozott. Azt mondta: azzal az erős hittel tért haza Amerikából, hogy Olaszországnak erőteljes adóreformra van szüksége. A Liga számára kedvező EP-választási eredmények után még hangsúlyosabban szorgalmazza Salvini az átfogó adócsökkentést.

Szerinte az a gond, hogy nem nevezhető komolynak egy adócsökkentési csomag 10 milliárd eurós méret alatt. Ha pedig egy ilyen méretű csomag megvalósulását nem tudja elérni, akkor búcsút int a kormányzati munkának - jelezte a lapnak.

Az olasz kormányfő-helyettes egyúttal azt is mondta: készen áll arra, hogy az idei évben költségvetési megtakarításokat hajtsanak végre, hogy az államadósság (ráta) mérséklődjön, de azt már nem támogatja, hogy a következő években is megszorítások legyenek a büdzsében.

Nem véletlen Salvini utolsó megjegyzése, ugyanis a Reuters információi szerint az olasz kormány és az Európai Bizottság között nemcsak az idei évi költségvetési hiány miatt van feszültség, hanem a 2020-as miatt is. A vita lényege, hogy Róma hajlandó idén mintegy 3 milliárd eurónyi hiánycsökkentést vállalni a 2,1% körüli GDP-arányos deficit érdekében, de a következő években már nem szeretne érdemi további megszorításokat vállalni. Közben viszont a Bizottság szerint az idei olasz gazdasági növekedés nem úgy alakul, ahogy azt Róma várta, és jövőre sem lesz olyan dinamikus, így igenis szükség van jövőre is a feszes büdzsére. Ha pedig ezt nem teszi meg Róma, akkor a Bizottság a minap már kilátásba helyezte, hogy elindítja Olaszország ellen a költségvetési és adósságproblémák miatt a kötelezettségszegési eljárást.Ezt a következő egy hét lépéseivel még el tudná kerülni Olaszország és Guiseppe Conte miniszterelnök egy mai nyilatkozatában azt jelezte, hogy jövő szerdán teszi közzé az olasz kormány a szerintük hiteles gazdasági prognózisokat és ez alapján hisz abban, hogy el lehet kerülni a brüsszeli eljárást.
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1488477983