Megmenthetjük a bolygót, de ehhez sokat kell tennünk
Gazdaság

Megmenthetjük a bolygót, de ehhez sokat kell tennünk

Pintér Szabolcs, SAP Hungary Kft.
Hihetetlen mennyiségű hulladék kerül a bolygó vizeibe, és már azt is tudjuk, hogy az embereknek hetente egy bankkártyányi műanyag jut be a szervezetébe. Éppen ezért soha nem volt még ilyen fontos, hogy határozott lépéseket tegyünk a körforgásos gazdaság felé. A jó megoldások léteznek, már csak alkalmazni kell azokat.
Egy felmérés szerint két nejlonzacskót használ el Magyarország minden egyes lakosa. Hetente, átlagosan, mindenki. E zacskók jellemzően rögtön hulladékká válnak, és bekerülnek - jobb esetben - a szemetesbe.

A probléma jelenlétét, nagyságát jól érzékeltetik a hazai, folyami szemétszedési akciók, a globális jelenséget pedig óceáni szemétsziget(ek)ről szóló tudósítások. Évente ugyanis 4-12 millió tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba, becsüli a kaliforniai Oceanic Society. Az Európai Unió ehhez évente 100 milliárd műanyagzacskóval "járul hozzá", amelyek az európai vizekben jelen lévő hulladék közel felét teszik ki. A szennyezés világszintű kockázatot jelent, a "végfogyasztók" között pedig már nem csak a tengeri élőlények, de az ember is megjelent: az ausztráliai New Castle Egyetem kutatóinak - a Természetvédelmi Világalap felkérésére készített - tanulmánya szerint minden ember szervezetébe átlagosan 5 grammnyi műanyag-mikroszemcse kerül be naponta, ami hetente egy bankkártyányi műanyag elfogyasztását jelenti.

Nem csoda tehát, ha mind több ország tiltja be a műanyag zacskók használatát, és hasonló lépésekre készül egységesen az Európai Unió is: 2021-től be fogják tiltani az egyszer használatos, pótolható műanyag-eszközök egy részének használatát. Sorra alakulnak a műanyag-szennyezés visszaszorítását célzó szervezetek, az Alliance to End Plastic Waste például már egymilliárd dollárral rendelkezik, az alapítói között pedig ott van a Dow Chemicals, a világ egyik legnagyobb vegyipari vállalata is. Az újrafelhasználásra pedig az utóbbi időkben több iránymutató példát is láttunk: az Adidas egyes sportcipőit az óceánból származó műanyagokból készítette el, és hasonló anyagokból gyárt konyhaszekrényeket az Ikea is.

Ezek a lépések egy nagyobb keretbe illeszkednek: a körforgásos gazdaság megvalósítását célozzák, amelynek szlogenje:

javítsd meg, használd újra és hasznosítsd újra.

A cél a környezetet kímélő, kevesebb hulladékot termelő, tudatos fogyasztáson alapuló etikus gazdálkodás és az, hogy a termékeket, szolgáltatásokat eleve intelligensen, az energiahatékonyságot és a körforgásos elveket figyelembe véve tervezzék meg.

A körforgásos jelleg az Európai Unión belül és kívül is új üzleti lehetőségeket teremtett, új üzleti modelleket tett lehetővé, valamint új piacokat hozott létre - olvashattuk nemrégiben az Európai Bizottság jelentésében. A javítás, az újrafelhasználás és az újrafeldolgozás szerint már 2016-ban közel 147 milliárd euró hozzáadott értéket, illetve mintegy 17,5 milliárd euró értékű beruházást eredményezett.

A körforgásos gazdaság minél több elemének megvalósításához újabb és újabb innovációkra van szükség. Az innovációhoz pedig - ami mint tudjuk, profitot jelent - ma már olyan technológiai lehetőségek állnak rendelkezésre, mint az Internet of Things (IoT), a blockchain, a gépi tanulás vagy a Big Data-eszközök.

Egyre több vállalat ismeri fel ezeket a lehetőségeket - és állítja őket a körforgás elvének szolgálatába:
  • A blockchain alapú szerződésekkel sok területen már teljesen képesek kiváltani a papír alapú adminisztrációt.
  • Az Apple Liam nevű robotja a mesterséges intelligencia jó példája: 29 karjával 11 másodperc alatt képes kiszerelni egy iPhone újrafelhasználható alkatrészeit.
  • A Rolls Royce újgenerációs repülőgépmotorjaiba beépített IoT-szenzorok révén repülőgépenként évente 250 ezer dolláros üzemanyag-megtakarítás érhető el.
  • A Costco kereskedelmi vállalat egy sikeres San Franciscó-i pilot projekt nyomán mintegy 500 amerikai pékségben vezeti be azt a Big Data-megoldást, amely az adatok széles körét - köztük az időjárásra, a környéken rendezett eseményekre vonatkozókat - elemezve tervezi meg az előállítandó termékmennyiséget, és amellyel nem csupán az eladatlan áru mennyisége, de az előállítás költsége is jelentősen is csökken.


Ez csupán néhány a megannyi, előremutató példa közül, de egyre több követőre fognak találni - remélhetőleg itthon is -, az üzleti lehetőségek ugyanis folyamatosan bővülnek. Az Accenture becslése szerint a körforgásos üzleti modellek alkalmazása 2030-ig akár 4500 milliárd dollár hozzáadott értéket termelhetnek.

Környezetünk, bolygónk védelme mindannyiunk érdeke, és így mindenki, aki tehet valamit érte, annak kötelessége is. A vállalatok egyértelműen az utóbbiak közé tartoznak, és számukra külön pozitívum, hogy miközben az egyik legjobb ügyet szolgálják, még jól is járhatnak.
Pintér Szabolcs, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója
(Címlapkép: Shutterstock)
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
foldgazgetty