Dolgozik a magas nyomás: kiadta előrejelzését az MNB
Gazdaság

Dolgozik a magas nyomás: kiadta előrejelzését az MNB

Portfolio
Az idén a magyar gazdaság 4,3%-kal, jövőre 3,3%-kal bővülhet - ezek az MNB szakértőinek várakozásai. Márciusban még csak 3,8%-os GDP-bővülést várt 2019-re a jegybank, vagyis sokkal optimistábbá vált a gazdaság várható teljesítményét illetően. A derűlátást a gyorsabb beruházási dinamika és a még forróbb munkaerőpiac magyarázza.
Nem meglepetés, hogy a jegybank feljebb húzta az idei GDP-előrejelzését, hiszen az első negyedévben kirobbanó formában volt a magyar gazdaság, 5% körüli növekedési ütemet produkált. Innen még jelentős lassulás mellett sem igazán jönne ki 4% alatti éves átlagos növekedés.

A GDP-növekedés összetevői közül a belső tényezőket húzta feljebb jelentősen az MNB: már 15%-os beruházási bővülést, és 5%-os fogyasztási dinamikát vár. Az export az Európából érkező rossz hírek ellenére is tartja magát, és közben a jegybank szerint az import sem durran el, vagyis a külső egyensúly nem romlik jelentősen. Utóbbi elsőre meglepetés lehet, hiszen ha a belső felhasználás (fogyasztás, beruházás) gyorsabban emelkedik, akkor az elvileg a külső egyensúly romlásában kellene hogy megjelenjen. A külső egyensúllyal kapcsolatos jegybanki optimizmust az magyarázza, hogy az év elején nagyon sok export valósult meg előző évi importkészletekből.

Dolgozik a magas nyomás: kiadta előrejelzését az MNB
A magyar gazdaság gyors növekedése mögött a munkaerőpiac töretlen tendenciái is felfedezhetők. A foglalkoztatás emelkedése a versenyszektorban az általános munkaerőhiány ellenére is töretlen, a bérek pedig a korábbi várakozásoknál is gyorsabban emelkednek.

Mindez persze azt is jelenti, hogy a munkatermelékenység kevésbé emelkedik (a GDP-növekedésben kisebb a meglepetés mint a foglalkoztatásban), illetve a fajlagos munkaerőköltség jóval ezt meghaladó ütemben emelkedik. Így az ebből fakadó feszültség is nagyobb lehet, ugyanakkor az MNB azt várja, hogy a közeljövőben ez enyhülhet: a vállalati szektor nagyon erős beruházási kedve ugyanis tompítja a hatást.

A következő negyedévekben a fentiekkel együtt is lassulás vár a magyar gazdaságra. Ennek mértéke ugyanakkor nem jelentős, hiszen a tavalyi 5% után idén 4% feletti, jövőre és 2021-ben pedig 3% feletti marad a gazdasági növekedés.Az inflációban láthatóan magasabb pályát rajzolt be az MNB, mint márciusban. Ugyanakkor a szakértőknek továbbra is nagyon erős a meggyőződése, hogy az év második felében a külső környezet hűtő hatása megjelenik az inflációban. Ez, és a bázishatások az adószűrt maginfláció negyedik negyedéves tetőzéséhez vezetnek (3,8%), és onnan mérséklődést vár az MNB.

A szigorúbb költségvetési tervek megjelentek a jegybanki prognózisban is. Amennyiben a megnövelt Országvédelmi Alapot a kormány nem költi el, 2020-21-ben 0,5% körüli GDP-arányos deficit alakulhat ki. A fegyelmezettebb fiskusnak egyébként jelentős szerepe van a beruházási dinamika jövő évi látványos visszaesésében: egyrészt az uniós források, másrészt a saját erős állami fejlesztések is jelentős fékező hatást gyakorolnak majd.
Frankfurti tőzsde
kína vírus
cimlap_Orlen0129
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár