Dolgozik a magas nyomás: kiadta előrejelzését az MNB
Gazdaság

Dolgozik a magas nyomás: kiadta előrejelzését az MNB

Portfolio
Az idén a magyar gazdaság 4,3%-kal, jövőre 3,3%-kal bővülhet - ezek az MNB szakértőinek várakozásai. Márciusban még csak 3,8%-os GDP-bővülést várt 2019-re a jegybank, vagyis sokkal optimistábbá vált a gazdaság várható teljesítményét illetően. A derűlátást a gyorsabb beruházási dinamika és a még forróbb munkaerőpiac magyarázza.
Nem meglepetés, hogy a jegybank feljebb húzta az idei GDP-előrejelzését, hiszen az első negyedévben kirobbanó formában volt a magyar gazdaság, 5% körüli növekedési ütemet produkált. Innen még jelentős lassulás mellett sem igazán jönne ki 4% alatti éves átlagos növekedés.

A GDP-növekedés összetevői közül a belső tényezőket húzta feljebb jelentősen az MNB: már 15%-os beruházási bővülést, és 5%-os fogyasztási dinamikát vár. Az export az Európából érkező rossz hírek ellenére is tartja magát, és közben a jegybank szerint az import sem durran el, vagyis a külső egyensúly nem romlik jelentősen. Utóbbi elsőre meglepetés lehet, hiszen ha a belső felhasználás (fogyasztás, beruházás) gyorsabban emelkedik, akkor az elvileg a külső egyensúly romlásában kellene hogy megjelenjen. A külső egyensúllyal kapcsolatos jegybanki optimizmust az magyarázza, hogy az év elején nagyon sok export valósult meg előző évi importkészletekből.

Dolgozik a magas nyomás: kiadta előrejelzését az MNB
A magyar gazdaság gyors növekedése mögött a munkaerőpiac töretlen tendenciái is felfedezhetők. A foglalkoztatás emelkedése a versenyszektorban az általános munkaerőhiány ellenére is töretlen, a bérek pedig a korábbi várakozásoknál is gyorsabban emelkednek.

Mindez persze azt is jelenti, hogy a munkatermelékenység kevésbé emelkedik (a GDP-növekedésben kisebb a meglepetés mint a foglalkoztatásban), illetve a fajlagos munkaerőköltség jóval ezt meghaladó ütemben emelkedik. Így az ebből fakadó feszültség is nagyobb lehet, ugyanakkor az MNB azt várja, hogy a közeljövőben ez enyhülhet: a vállalati szektor nagyon erős beruházási kedve ugyanis tompítja a hatást.

A következő negyedévekben a fentiekkel együtt is lassulás vár a magyar gazdaságra. Ennek mértéke ugyanakkor nem jelentős, hiszen a tavalyi 5% után idén 4% feletti, jövőre és 2021-ben pedig 3% feletti marad a gazdasági növekedés.Az inflációban láthatóan magasabb pályát rajzolt be az MNB, mint márciusban. Ugyanakkor a szakértőknek továbbra is nagyon erős a meggyőződése, hogy az év második felében a külső környezet hűtő hatása megjelenik az inflációban. Ez, és a bázishatások az adószűrt maginfláció negyedik negyedéves tetőzéséhez vezetnek (3,8%), és onnan mérséklődést vár az MNB.

A szigorúbb költségvetési tervek megjelentek a jegybanki prognózisban is. Amennyiben a megnövelt Országvédelmi Alapot a kormány nem költi el, 2020-21-ben 0,5% körüli GDP-arányos deficit alakulhat ki. A fegyelmezettebb fiskusnak egyébként jelentős szerepe van a beruházási dinamika jövő évi látványos visszaesésében: egyrészt az uniós források, másrészt a saját erős állami fejlesztések is jelentős fékező hatást gyakorolnak majd.
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
donaldtrumpgolf