Gazdaság

Szinte már mindenki dolgozik Magyarországon

Portfolio
Március és május között elérte a 4 millió 500 ezret a foglalkoztatottak száma Magyarországon, amire korábban csak egyszer volt példa. A munkanélküliségi ráta új történelmi mélypontra süllyedt.


Szinte már mindenki dolgozik Magyarországon

A foglalkoztatottak száma elérte a bűvös 4,5 milliót március és május között, ami 43 ezres növekedés az előző év azonos időszakához képest, míg a munkanélküliek 160 ezren voltak, 10 ezerrel kevesebben, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta új történelmi mélypontra, 3,4%-ra csökkent - derült ki a KSH friss adataiból.

Mindez annak köszönhető, hogy egyre többen találják meg a helyüket az elsődleges munkaerőpiacon, a közfoglalkoztatottak már csak 113 ezren vannak, ami közel 50 ezres csökkenés az előző év azonos időszakához képest, azonban a külföldi munkavállalás ismét magas szinten stabilizálódott: 115 ezren dolgoznak külföldi telephelyen.

Szinte már mindenki dolgozik Magyarországon


Szinte már mindenki dolgozik Magyarországon

Ha az adatokat megtisztítjuk a közfoglalkoztatásról és a (rövid ideje) külföldön dolgozó magyarokat is levonjuk, akkor azt látjuk, hogy a hazai elsődleges munkaerőpiacon 4 millió 271 ezren dolgoznak. Ha nem lenne közfoglalkoztatás, akkor továbbra is 6% körüli munkanélküliségi rátát látnánk.

Szinte már mindenki dolgozik Magyarországon

Összességében azt látjuk, hogy habár még kismértékben tud csökkenni a munkanélküliség, egyre jellemzőbb, hogy a foglalkoztatás szerkezete változik meg, vagyis a közfoglalkoztatottak kerülnek át a piaci szférába, ami összefügg a munkaerőhiánnyal, vagyis azzal, hogy a vállalatok csökkentik a felvételi kritériumokat.

A következő időszakban várhatóan kissé még tovább tud emelkedni a foglalkoztatás és csökkenni a munkanélküliség, de komoly létszámbővülésre már csak az inaktívak munkába állításával (foglalkoztatási reformok) számíthatnánk.
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
migrációmenekültektörökország