Leghatalmasabb fegyverét vetheti be az EKB, hogy életet leheljen a gazdaságba
Gazdaság

Leghatalmasabb fegyverét vetheti be az EKB, hogy életet leheljen a gazdaságba

Portfolio
Újabb monetáris élénkítésre készül az Európai Központi Bank (EKB) Olli Rehn szavai szerint. A Kormányzótanács tagja utalt arra, hogy több eszközzel is igyekeznek majd élénkíteni, és újra bevethetik az eddigi legnagyobb fegyvert, a kötvényvásárlási programot.
Az euróövezeti gazdaság lassulása nem csak átmeneti - mondta Olli Rehn, az Európai Központi Bank Kormányzótanácsának egyik tagja. A Boersen-Zeitungnak adott interjújában kiemelte, hogy az eurózóna gazdasági növekedése jelentősen lelassult az elmúlt időszakban. Szerinte nem lehet tagadni, hogy a piac és a nyilvánosság szemében kétség merült fel, hogy az EKB képes lesz-e elérni az árstabilitási célját.

Rehn hangsúlyozta: a Kormányzótanács már vizsgálja, mi lenne a legjobb monetáris politikai válasz a jelenlegi helyzetben. "Számos eszközünk van, amelyek nagyon hatékonyak" - emelte ki Rehn, aki szerint ezeknek az együttes bevetése hatékonyabb, mintha egyesével alkalmaznák őket.

Mario Draghi EKB-elnök már jelezte, hogy a jegybank újabb monetáris élénkítésre készül, amennyiben a beérkező gazdasági adatok ezt szükségessé teszik. Rehn meglátása azért fontos, mert már nem csak egy átmeneti megingásról beszél az EKB, hanem tartósabb folyamatról, így egyre szükségesebbé válik a monetáris élénkítés.Az elmúlt hetekben javította a piaci hangulatot, hogy Draghi jelzése szerint az EKB újabb lazítási körbe kezdhet, hiszen ez segíthet elérni a 2%-hoz közeli inflációs célját és az egyre gyengébben teljesítő európai gazdaságba is életet lehelhet.

Rehn a negatív kamatok további csökkentésének a lehetőségéről is beszélt, amelynek a mellékhatásait kezelni fogják. Kiemelte, hogy bármikor újraindíthatják a kötvényvásárlási programjukat, és bizonyos fokú rugalmassággal is rendelkeznek az eszközvásárlások jogi kereteivel kapcsolatban. Ez azért is fontos, mert az EKB nem vásárolhat korlátlanul állampapírokat, és már az előző eszközvásárlási körben felmerült a jogi keretek határának feszegetése.

Az EKB legnagyobb hatású monetáris politikai intézkedése a válság kirobbanása óta a kötvényvásárlási programja volt, amely csökkentette a tagországok hitelfelvételi költségeit, javította a nehéz helyzetben lévő országok finanszírozási helyzetét és segítette a gyorsabb GDP-növekedés elérését.
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kobe bryant