Jó hír jött az Egyesült Államok gazdaságáról, mégsem vág kamatot a Fed?
Gazdaság

Jó hír jött az Egyesült Államok gazdaságáról, mégsem vág kamatot a Fed?

Portfolio
Júniusban 224 ezer új munkahely jött létre az Egyesült Államokban, lényegesen meghaladva a 170 ezres várakozásokat, és némiképp feledtetve a megelőző hónapok gyengébb számait. A kedvező gazdasági adat egyben a kamatcsökkentési várakozásokat is mérsékli, így a hozamok emelkedtek a kötvénypiacon.
A foglalkoztatás mellett a munkanélküliség is emelkedett, 3,6%-ról 3,7%-ra. Ez azonban nem ront sokat a kedvező munkapiaci képen, hiszen a munkanélküliség még így is történelmi mélységekben van. Vagyis - bár 300 ezer fő belépett a piacra munkát keresve - a munkaerőpiac továbbra is feszes, és nem utal a gazdaság lanyhulására. Igaz, a 3,1%-os órabér-növekedés azt jelzi, hogy költségoldali inflációs nyomástól továbbra sem kell tartani az Egyesült Államokban.

Az adatok összességében inkább a szigorúbb monetáris politika képviselőinek adnak muníciót a vitában, ezért enyhíthetik azokat a várakozásokat, melyek szerint a közelgő amerikai lassulást kamatcsökkentésekkel kellene ellensúlyozni. A Fed félig-meddig már elköteleződött a monetáris lazítás mellett, ám a mértékével kapcsolatban nagy a bizonytalanság. Van, aki csak jövőre várja a kövektező kamatcsökkenést, van, aki még az idénre is háromra számít. Donald Trump elnök folyamatosan bírálja a szerinte késlekedő Fed-döntéshozókat, noszogatva őket a mielőbbi kamatvágásokra.

Az adat után a hosszabb lejáratú amerikai állampapír-hozamok (amelyeket a jövőbeli kamatpolitikával kapcsolatos várakozások befolyásolnak) emelkedni kezdtek, illetve a dollár is erősödött az euróval szemben: a kurzus 1,127 közeléből 1,124 alá esett.
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
brexit nicola sturgeon