Lassan alábbhagy a drágulás Magyarországon
Gazdaság

Lassan alábbhagy a drágulás Magyarországon

Portfolio
A tavaszi 3,9 százalékos infláció után júniusra 3,5 százalékra mérséklődhetett a pénzromlás üteme - derül ki a Portfolio elemzői felméréséből. A visszaesés egyelőre nem az árnyomás mérséklődését jelzi, inkább csak a tavalyi üzemanyagdrágulás kiesése miatt esik az éves index. Ugyanakkor a szakértők úgy látják, hogy a harmadik negyedévben tényleg csúcsra érhet az infláció, majd lassú csökkenés jöhet.

Az infláció az üzemanyag árának csökkenése miatt mérséklődhetett júniusban, a többi árucikk és szolgáltatás esetében nem valószínű, hogy enyhült volna az árnyomás

- fogalmazza meg a kedden megjelenő statisztikával kapcsolatos várakozásait Halász Ágnes, az Unicredit vezető elemzője. A szakértő rövid távú várakozásai egybeesnek a piaci konszenzussal a tekintetben, hogy a fogyasztói árindex esése mellett az adószűrt maginflációs mutató még nem fogja az árnyomás enyhülését mutatni.

Lassan alábbhagy a drágulás Magyarországon
Ezzel az ellentmondással kapcsolatban Virovácz Péter, az ING elemzője így fogalmaz: "A júniusi inflációs adat meglehetősen vegyes képet fest majd, amelynek megfejtése a piaci szereplők (természetesen főként a magyar gazdasági folyamatokat kevésbé szorosan követő külföldiek) számára okozhat majd némi fejtörést. Az első és legfontosabb, hogy a fő inflációs mutató jelentősen csökkenhetett júniusban. Ennek elsődleges oka a tavalyi év magas bázisa. Ezt egyrészt az energiaárak jelentős emelkedése okozta, de olyan egyedi hatás is szerepet játszott, mint a dohánytermékek árának jelentős megemelése. Ez utóbbi hatás most júniusban esik ki a bázisból, miközben az újabb adóemelés júliustól érkezik. Mindemellett június folyamán havi alapon az üzemanyagárak csökkenését lehetett megfigyelni. Összességében így első ránézésre az inflációs nyomás enyhülését tapasztalhatjuk majd. Ezzel szemben a maginfláció és az adószűrt maginfláció újabb 0,2 százalékponttal emelkedik."

Lassan alábbhagy a drágulás Magyarországon
Az általunk megkérdezett szakértők közül senki nem számít arra, hogy az MNB által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció csökkenne. A közgazdászok fele szerint ez az index 3,7%-on stagnálhat, a másik fele viszont további 0,1-0,2 százalékpontos emelkedést vár.

Lassan alábbhagy a drágulás Magyarországon
A várakozások szerint azonban már az adószűrt maginfláció sem növekedik sokáig. A harmadik negyedévben 4% körül érhet a csúcsra, majd lassú csökkenésbe kezd. Úgy tűnik tehát, hogy az elemzők osztják a jegybank helyzetértékelését abban a tekintetben, hogy a külső gazdasági környezet hűtő hatása eléri a magyar gazdaságot, és így az infláció nem szalad ki a 3%±1 százalékpontos célsávból.

2019 végéig azért így sem lesz érdemi inflációcsökkenés, a hónapról hónapra változékonyan alakuló árindex (a decemberi felkunkorodás miatt) 3,6%-on zárhatja az évet. Ez alapján az év második felében a hivatalos inflációs mutató összességében 3,5% körül ingadozhat, miközben a a headline és a core adatok tendenciájukban is elválhatnak egymástól - mondja Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője.

Lassan alábbhagy a drágulás Magyarországon
GettyImages-1162791014
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
OrbanViktor