Itt a friss inflációs adat!
Gazdaság

Itt a friss inflációs adat!

Portfolio
Júniusban 3,4% volt az egy évre visszatekintő drágulás üteme. Az elemzők előzetesen arra számítottak, hogy a tavaszi 3,9 százalékos infláció után júniusra 3,5 százalékra mérséklődhetett a pénzromlás üteme.
Lehetett arra számítani, hogy az inflációs mutató júniusra visszaesik a hat és fél éves csúcsáról. A fő ok, hogy az üzemanyagárak tavaly ilyenkor nagyot emelkedtek, és ez magasabb összehasonlítási alapot teremtett, kedvező bázishatást okozva. Ugyanakkor a fogyasztói árindex kissé kisebb lett a várakozásoknál, vagyis a friss adatban van némi meglepetésfaktor is.

Itt a friss inflációs adat!
A részleteket nézve érthető az árindex jelentős esése. A nagy árucsoportok szinte mindegyikében estek vagy stagnáltak havi szinten az árak, egyedül a keresletre érzékeny szolgáltatásoknál tartott ki a drágulás. Az élelmiszerek körében bejött a nyár eleji áresés az idényáras termékeknél (zöldség, gyümölcs), a dohánytermékeket ezúttal nem drágította jövedékiadó-emelés, a főleg importtermékeket tartalmazó tartós fogyasztási cikkeknél jött egy rég látott erős deflációs hónap, az üzemanyagok pedig még havi szinten is estek, még inkább erősítve az éves index (a bázishatás miatt amúgy is erős) csökkenését.

Itt a friss inflációs adat!
Összességében a meglepetés faktor leginkább a tartós fogyasztási cikkek áresése lehetett. Bár egy hónap adatába nem kell rögtön sok mindent belelátni, de az importtermékek áresése rímelhet a jegybanki várakozásra. Az MNB szakértői azért várnak tartósabban is lassulást az inflációban, mert a gyenge nyugat-európai konjunktúra hatására erősebben hűtő külső környezetre számítanak.

Arról, hogy az infláció júniusi adatai mennyiben formálják a kilátásokat, 10 órakor kaphatunk pontosabb képet. Ekkor jelennek meg ugyanis az MNB alapinflációs mutatói, amelyek a különböző egyedi hatásoktól szűrt inflációs trendet próbálják megragadni. Amennyiben ezek is lanyhulást jeleznek, az MNB bizonyára megnyugszik a laza monetáris politikájának fenntarthatóságát illetően.
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
donaldtrumpgolf