Gazdaság

Szankciókat mérlegel az EU Törökországgal szemben

MTI
Törökországgal szembeni lehetséges intézkedéseket vitattak meg szerdán uniós tagállamok a Ciprus közelében végzett, az EU által jogellenesnek tartott török próbafúrások miatt - jelentették hírügynökségek uniós diplomáciai forrásokra hivatkozva.
E források szerint a 28 uniós tagállam képviselői szerdán Brüsszelben egy sor lehetséges intézkedést vitattak meg. Ezek között szerepel egyes, Ankarával fenntartott diplomáciai csatornák befagyasztása, uniós források megnyirbálása, vagy akár magánszemélyek vagy gazdasági ágazatok szankcionálása. A kérdésre az uniós külügyminiszterek visszatérhetnek hétfői találkozójukon - közölte a dpa német hírügynökséggel egy neve elhallgatását kérő uniós forrás.

Az nem fog segíteni, ha az Európai Unió tesz egy lépést ellenünk. Az vissza fog ütni

- mondta újságíróknak Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Ankarában. Törökország "szuverén joga", hogy kutatásokat végezzen - mondta. "Ezt mindenkinek tiszteletben kellene tartania" - tette hozzá.

A török tárcavezető ugyanakkor jelezte: Ankara nyitott arra, hogy párbeszéden és konstruktív megközelítésen keresztül rendezzék az ügyet, javasolva egy nemzetközi bizottság létrehozását a ciprusi energiakészletekben való részesedés kérdésének eldöntésére.

Törökország szerint ugyanis az EU elfogult az ügyben. Cavusoglu tárcája szerdai közleményében úgy vélekedett: az EU nem képes ellátni a pártatlan közvetítő szerepét a két részre szakadt Ciprus helyzetének megoldását célzó folyamatban.

Szakértők feltételezései szerint körülbelül 227 milliárd köbméter földgázkészlet található a tengerfenék alatt Ciprus partjainál.

Törökország első, Fatih nevű fúróhajója május eleje óta végez próbafúrásokat Ciprus nyugati partjainál. A második, Yavuz elnevezésű fúróhajóját június második felében annak ellenére indította el Ciprus irányába, hogy az unió tagországainak vezetői előzőleg válaszintézkedéseket helyeztek kilátásba, amennyiben Ankara nem hagy fel ezen tevékenységével. A török külügyminisztérium szerdán jelezte: a Yavuz, amely hétfő óta a Ciprustól északkeletre található tengeri területen tartózkodik, a török ciprióták nevében fellépve szintén próbafúrásokat végez majd a Famagustai-öbölben.

Ankara és a nemzetközileg elismert ciprusi kormány többször egymásnak feszült már a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők ügyében, miután a kizárólag Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság igényt tart a Ciprus környéki vizek alatt található energiahordozók egy részére, a nicosiai kormány azonban nem hajlandó tárgyalni vele erről.

A Ciprusi Köztársaság, amelyet Ankara hivatalosan nem ismer el, 2004 óta EU-tagállam. Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Törökország körülbelül 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson. A ciprusi görögök és törökök közötti béke- és országegyesítési tárgyalások mindmáig nem vezettek eredményre.
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
OrbanViktor