573 milliárd forintot költ Magyarország német fegyverekre
Gazdaság

573 milliárd forintot költ Magyarország német fegyverekre

Portfolio
2019 első félévében Magyarország volt a német fegyverek legnagyobb vásárlója, 1,76 milliárd euróért (kb. 573 milliárd forint) rendelt új eszközöket a Honvédelmi Minisztérium - derítette ki a Népszava a német gazdasági minisztérium adataiból. Az adatokból az is kiderül, hogy Magyarország részletfizetéssel teljesíti a tranzakciót.
Tavaly év végén jelentették be, hogy a Honvédség 44 darab Leopard 2A7+ általános harckocsit és 24 új Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackot tervez rendszeresíteni, ezek mellé Leguan hídvetőket és Wisent-2-es nehéz műszaki mentőjárműveket is vásárlunk a németektől. A tankok üzemeltetéséhez szükséges személyzet kiképzését lízingelt Leopard 2A4-es általános harckocsikkal végzik majd. Bár nem derül ki a nyilvánosságra hozott dokumentumokból, de szinte egyértelmű, hogy az említett rendelés e harcjárművek és az üzemeltetésükhöz szükséges eszközök beszerzését tartalmazza.

A Honvédség új eszközeivel egy haditechnikai bemutatón már találkozhattunk is májusban, erről itt írtunk:Németh Szilárd, a honvédelmi miniszterhelyettes még az említett bemutatón ismertette, hogy Magyarország rekordösszegű honvédelmi költségvetéssel készül a Zrínyi 2026 program megvalósítására, csak idén 513 milliárd forintból gazdálkodik a Honvédelmi Minisztérium, melyből 150 milliárd forint haderőfejlesztésre lesz fordítva. A következő években ez növekedni fog: jövőre már 616 milliárd forint jut a költségvetésből védelmi kiadásokra, melyből 216 milliárd forint jut haderőfejlesztésre.

Az új harckocsik és tarackok mellett a Honvédség új gépkarabélyokat, tankelhárító fegyvereket, egyenruhákat, helikoptereket, MRAP-eket és rakétavédelmi rendszereket is beszerez:

573 milliárd forintot költ Magyarország német fegyverekre
Panzerhaubitze 2000-es érkezik a budaörsi haditechnikai bemutatóra. Fotó: Portfolio
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Száz méter hosszú lesz a Parlament elé tervezett emlékmű