Jön az egységes európai minimálbér? Itt vannak Európa lehetséges vezetőjének tervei
Gazdaság

Jön az egységes európai minimálbér? Itt vannak Európa lehetséges vezetőjének tervei

Portfolio
Európai szintű minimálbért és munkanélküliségi ellátást vezetne be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökjelöltje - írja a Reuters. A német politikus a tagállamok vezetőinek írt levélben vázolta fel terveit arról, hogyan alakítaná át a kontinenst a következő öt évben.
Néhány hete hosszas huzavona után sikerült megegyezni, hogy Ursula von der Leyen legyen az Európai Bizottság elnökjelöltje, a német politikust hivatalosan a napokban választhatják meg. Hétfőn az uniós tagállamok vezetőinek írt levélben vázolta fel terveit von der Leyen.

Az ígéretek közül a legfontosabb az egységes európai minimálbér tervezett bevezetése. Erről részleteket nem árult el, így nem tudni, mennyi lenne nagyságrendileg a kívánatos minimálbér. Könnyen lehet, hogy nem is egész Európában egységes összegre gondol von der Leyen, sokkal inkább azt szeretné elérni, hogy minden tagállamnak legyen hivatalos minimálbére, jelenleg ugyanis még ez sem általános. Ehhez kapcsolódva egy uniós munkanélküli segélyt is létrehozna a Bizottság elnökjelöltje.

A költségvetési politika terén von der Leyen célja a teljes rugalmasság, szerinte növekedésbarát költségvetésre van szükség Európa legtöbb országában. Emellett megadóztatná az Unión kívülről érkező széndioxid-kibocsátást, Európában pedig kiterjesztené a széndioxid-kvóták kereskedését. A károsanyag-kibocsátást pedig 2030-ra 55%-kal fogná vissza az EU-ban.

A Brexit kapcsán von der Leyen azt írta: kész meghosszabbítani az október végén lejáró határidőt, ha arra jó ok lesz. A bizottsági elnökjelölt a múlt héten hangsúlyozta, hogy Londonnak "rendeznie kell sorait" a Brexittel kapcsolatban. Nagy-Britanniának minél hamarabb tisztáznia kell az unióval tervezett jövőbeli kapcsolatait a bizonytalanság megszűntetése érdekében. Hozzátette: "nagyon hangsúlyosan ide tartozik" az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülése is.

A német politikus azt is hangsúlyozta levelében, hogy támogatná egy új alkotmányossági vizsgálati mechanizmus bevezetését, melynek keretében évente készülne jelentés minden tagállamban a jogállamiság helyzetéről. Ezzel kapcsolatban a múlt héten von der Leyen azt azt mondta: a következő Európai Bizottság szigorúbb lesz a jogállamiság kapcsán, mint az előző.

Az uniós döntéshozatalról kifejtette: a külpolitikai kérdésekről az eddigi egyhangú többségről a sima többségire kellene áttérni. A menekültek elosztásával kapcsolatban pedig hozzátette: Európának egy új tehermegosztási mechanizmusra van szüksége.A címlapkép forrása: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
trump1205