Ősszel ismét Budapestre jön Putyin
Gazdaság

Ősszel ismét Budapestre jön Putyin

Portfolio
Több egymástól független forrásból úgy értesült a Népszava, hogy ősszel ismét Magyarországra látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök és tudomása szerint várhatóan október 30-án találkozik személyesen Orbán Viktor kormányfővel.
A két vezető 2013 és 2018 között minden évben találkozott: eddig öt alkalommal Moszkvában és két alkalommal a magyar fővárosban. Idén forrásai szerint az EP-választások miatt csúszott az időpont őszre. A lap szerint ezen a találkozón "ukázokat" kaphat a magyar kormány gáz- és atomügyben is az alábbiak miatt:
  • Az oroszoktól egyelőre ma is azt a gázt kapjuk, amit nem vettünk át az 1996 és 2015 között hatályos hosszú távú szerződés keretében és ez az át nem vett mennyiség valamikor 2021-ben elfogyhat, így 2020-2021 körül elvileg újabb hosszú távú gázmegállapodás megkötése lenne szükséges.
  • Közben azonban az Orbán-kabinet szavakban igyekszik leválni az orosz gázcsapról, de a lap szerint "az erről szóló, élénk viták eredőjeként mégis csak Moszkva ölében maradhatunk".
  • Az újabb hosszú távú gázmegállapodást az Egyesült Államok teljes diplomáciai eszköztárával igyekszik megakadályozni, de a két szóba jöhető amerikai érdekeltségű gázforrás (horvát Krk-szigeti cseppfolyós terminál, román Fekete-tengeri gázmező) felőli beszerzés mindegyike "kudarcba fulladt" a lap szerint.
  • Ha az alternatív források felől nem tud a magyar kormány gázt beszerezni, akkor tényleg rászorulhat arra, hogy újra az oroszokkal szerződjön és bizonyára erre szeretné rávenni a magyar felet az orosz kormány. A lap által megkérdezett szakértők szerint azonban nem feltétlenül lenne szükséges a teljes éves magyar gázszükségletre kalkulálni egy ilyen megállapodást, hanem kompromisszumos megoldásként elegendő lehetne legfeljebb a hazai lakossági fogyasztás, azaz évi 3-4 milliárd köbméter erejéig, legfeljebb 5 évre kötni ilyen megállapodást.
  • A Paks2 bővítés csúszik, leginkább azért, mert az oroszok nem készítettek EU-engedélyre alkalmas terveket (orosz nézőpontból a magyar hatóságok szőrözése miatt), hanem menetközben szeretnék majd megtervezni a bonyolult infrastruktúrát. A lap szerint ebben a helyzetben kellene valami kedveset és előremutatót mondani Putyinnak.


Ősszel ismét Budapestre jön Putyin
Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (b) a moszkvai Kremlben 2018. szeptember 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
shutterstock_1488477983