Nagy bajba kerülhet Magyarország egykori megmentője - Érik az újabb melléfogás?
Gazdaság

Nagy bajba kerülhet Magyarország egykori megmentője - Érik az újabb melléfogás?

Portfolio
Tovább shortolja az amerikai állampapírokat Michael Hasenstab, a Templeton kötvényguruja - írja a Bloomberg. A stratégia eddig nagyon nem jött be az egykor Magyarországon is komoly pozíciót kiépítő befektetőnek, aki tavaly arra számított, hogy a Fed idén is folytatja majd a kamatemeléseket, miközben most lassan kamatvágás lehet a realitás.
A Franklin Templeton zászlóshaója, a 33 milliárd dollárt kezelő Global Bond Fund megduplázta az amerikai állampapírok short pozícióját a második negyedévben, az átlagos futamidő mínusz 2,82 év volt az alapban - számol be róla a Bloomberg. A lépés nem meglepő, hiszen az alap az elmúlt két évben folyamatosan minden negyedévben megduplázta short állományát, amit úgy tud végrehajtani a piacon, hogy az állampapírok elleni kamatcsere-ügyleteket vásárol.

Annak fényében viszont meglepő a stratégia, hogy a piac többsége inkább a hozamok csökkentésére számít részben amiatt, hogy a Fed várhatóan csökkenti majd az alapkamatot. Hasenstab azonban eddig sem ült fel a piaci hullámokra, közismerten kontrariánus befektető, aki szeret szembe menni az általános vélekedéssel. Most pedig azt gondolja, hogy az amerikai gazdaság fundamentumai a hozamok emelkedését indokolják, és csak idő kérdése, hogy kifizetődjön a befektetése.

Eddig mindenesetre nem jött be az amerikai állampapírok ellen fogadás, hiszen a Total Bond Fund az idén a versenytársak 80 százalékát alulteljesítette még úgy is, hogy 4,2%-os hozamot tudott felmutatni. Az alap nettó vagyona pedig az elmúlt egy évben 3,3 milliárd dollárral csökkent részben a gyenge teljesítménynek köszönhetően.

Idén februárban a Bloombergnek Hasenstab azt mondta, hogy szerinte a Fed idén is szinten tartja majd az alapkamatot, emiatt pedig az amerikai tízéves hozam 4% fölé emelkedhet. Jelenleg 2,1%-on van, és per pillanat esélyesebbnek tűnik egy kamatvágás két hét múlva. A piac legalábbis biztosra veszi a lazítást, csak az a kérdés, hogy 25 vagy 50 bázispont lesz-e a lépés mértéke. Az utóbbi hetekben a Fed döntéshozói is elkezdték óvatosan felkészíteni erre a piacot, így ma már az lenne a meglepetés, ha nem csökkenne az amerikai kamatszint.
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)