Kezdhetünk aggódni: élesítik a kínai adósságbombát
Gazdaság

Kezdhetünk aggódni: élesítik a kínai adósságbombát

Portfolio
A kínai gazdaság egyre sérülékenyebbnek látszik, a GDP-növekedés lassul, miközben az adósság folyamatosan emelkedik. Mindez pedig elég rossz kombinációnak látszik a jövőre nézve.
A kínaiak adóssága már meghaladja a GDP háromszorosát, derült ki az Institute of International Finance (IIF) statisztikáiból. A pekingi vezetés élénkítő lépésekkel igyekszik ellensúlyozni a gazdaság lassulását, azonban a pénzügyi kockázatok egyre nagyobbak, miközben a kereskedelmi háború hatása egyre jobban érződik az országban.

AZ IIF elemzése szerint a kínai vállalati, magán, valamint államadósság a GDP 303%-a volt az idei első negyedévben, ami rekordnak felel meg. Az IIF szerint a kínai vezetés igyekszik visszaszorítani az árnyékbank-rendszert, amely kifejezetten a kisebb vállalatokat érinti, azonban a hitelezés folyamatosan nő az országban. A helyi önkormányzatok és a bankok idén jelentős kötvénykibocsátásokat hajtottak végre, amely emelte az adósságot. A teljes, globális adósság 15%-át teszi ki a kínai adósság.

Miközben a kínai eladósodás tartós folyamat, addig a GDP-növekedés folyamatosan lassul. Az idei második negyedévben már csak 6.2%-kal nőtt a kínai gazdaság a hivatalos adatok szerint, ilyen alacsony ütemre pedig 27 éve nem volt példa. A kínai gazdaság komoly átalakuláson megy keresztül, miközben a kereskedelmi háborús feszültségek egyre inkább rányomják a bélyegüket a növekedésre.A pekingi vezetés a jelenlegi helyzetben támogatja, hogy a bankok növeljék a hitelezést, különösen a kisebb vállalkozások felé. A gazdasági növekedés támogatása érdekében újabb adócsökkentéseket és infrastrukturális beruházásokat jelentettek be a közelmúltban, mindez azonban a gazdasági növekedésre egyelőre kevésbé hat, miközben nő az ország pénzügyi sérülékenysége. A kínai vezetés azonban rendre hangsúlyozza, hogy az adósságkockázatok általánosságban kezelhetőek.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
m3as