Milyen 1 milliós fizetés? Éhbérért dolgoznak a vendéglátósok
Gazdaság

Milyen 1 milliós fizetés? Éhbérért dolgoznak a vendéglátósok

Portfolio
Habár a kánikulában mindig arról szólnak a hírek, hogy a vendéglátásban akár nettó 500-700 ezer, vagy 1 millió forintot is lehet keresni a felkapott nyaralóhelyeken, a valóság ennél mindig sokkal bonyolultabb és kiábrándítóbb. Mutatjuk, hogy a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén milyen keresetekre lehet számítani az egyes megyékben.
Mindig nagy port kavar, amikor végigsöpör a sajtón, hogy akár a magyar átlagbér kétszeresét-háromszorosát is meg lehet keresni vendéglátósként, a helyzet azonban nem mindig ilyen egyszerű. Persze kiugróan jó lehetőségek minden szektorban vannak, főképp, ha csak szezonális munkáról van szó, az átlagkeresetek viszont sokkal kedvezőtlenebb képet festenek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint ugyanis

változatlanul alacsony a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete.

A tavalyi év során mért 13%-os növekedéssel is az év végére mindössze 212 ezer forintot ért el a szektorban dolgozók átlagkeresete. Bár a területen dolgozók keresetnövekedése 1,3%-ponttal meghaladta a nemzetgazdaságét, bruttó átlagkeresetük összege 118 ezer forinttal elmaradt attól.

Ráadásul továbbra is igen komoly területi különbségeket láthatunk. A 200 ezer forint feletti bruttó átlagkeresetet annak köszönhetjük a szektorban, hogy Budapesten 240 ezer forint volt az átlag tavaly. Budapesten és Zala megyén kívül sehol sem haladta meg a 200 ezer forintot, a legrosszabb helyzetben a Békés megyében dolgozó vendéglátósok voltak, ahol 180 ezer forint alatt volt a bruttó.

Milyen 1 milliós fizetés? Éhbérért dolgoznak a vendéglátósok

Az idei évben ennél már 10%-kal magasabban lehetnek a keresetek - a minimálbér további emelése és a fokozódó munkaerőhiány miatt -, azonban még így is 200 és 260 ezer forint között lehet a bruttó megyéktől függően. A Balaton partján 220 ezer körüli összeget lehet keresni.

Persze nem szabad elfelejteni, hogy ebben az adatban benne van a takarítók, szobalányok, vagy éppen a recepciósok fizetése is, ami lefelé húzza az átlagot. Azonban a kereset tartalmazza a menedzserek, szállodaigazgatók, séfek fizetéseit is, ami pedig felfelé. A hírekben tálalt magas nettó fizetések pedig csak a néhány hónapig elérhetőek, ameddig a nyári szezon tart.

A fentiek mellett a KSH adatai a feketefoglalkoztatás miatt is torzíthatnak. A vendéglátás ugyanis az egyik leginkább érintett a feketefoglalkoztatásban. Ezt mutatják a Portfolio birtokába került adatok is: a legnehezebb helyzetben a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban dolgozók vannak, ahol majdnem kétharmados (64,7%) a minimálbér és a garantált bérminimum együttes aránya a teljes foglalkoztatotti körben.

Milyen 1 milliós fizetés? Éhbérért dolgoznak a vendéglátósok

Összességében tehát annyi biztos, hogy a milliós vagy ahhoz közeli fizetések csak kivételes lehetőségek, egyáltalán nem ez az általános trend, és minden bizonnyal csak nyáron, szezonálisan elérhetőek ritka esetekben. A vendéglátás területén inkább a 200-260 ezer forintos átlagos fizetések jellemzők a statisztikák szerint, habár egy jó szakács akár százezrekkel többet is kereshet ennél - különösen a népszerű nyaralóhelyeken -, de rengetegen vannak minimálbérre bejelentve, ami lehúzza az átlagot.

A vendéglátás továbbra is az egyik legrosszabbul fizető nemzetgazdasági ág a mezőgazdaság mellett, de utóbbi években kissé gyorsabban nőttek a kerestek, mint a magyar átlag. Itt vannak a legtöbben bejelentve minimálbérre vagy garantált bérminimumra a szektorban foglalkoztatottak közül, de az is biztos, hogy itt a leginkább jellemző a borítékos megoldás a munkáltatók részéről.
Tavaly a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a vállalkozások az előző évhez képest 4,9%-kal kevesebb, 180 ezer főt foglalkoztattak, miközben a nemzetgazdaságban foglalkoztatottak száma 1,1%-kal emelkedett. Az ennél szűkebb létszámú alkalmazottak száma 105 ezer főt tett ki, ami 3,0%-kal nőtt 2017-hez képest. A munkaerőpiaci részesedést tekintve a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás adta a foglalkoztatottak 4%-át és az alkalmazásban állók 3,4%-át.
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
élelmiszer étel getty