Elárasztották Magyarországot a külföldiek
Gazdaság

Elárasztották Magyarországot a külföldiek

Portfolio
A korábbi évekhez hasonlóan tovább nőtt a magyarok utazásainak a száma és a külföldről hazánkba irányuló forgalom is emelkedett - derült ki a KSH elemzéséből. Tavaly a magyar lakosság - az előző évit 12%-kal túlszárnyalva - 23 millió külföldi utazást tett. A külföldiek által Magyarországra tett utak száma, illetve az azok során eltöltött idő is növekedett, ami élénkítő hatással volt a hazai szálláshelyek forgalmára.
A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás bruttó hozzáadott értéke - változatlan áron - 2018-ban is jelentősen, 8,8%-kal nőtt, így ismét meghaladta a nemzetgazdasági GDP átlagos növekedési ütemét.

Elárasztották Magyarországot a külföldiek
2018-ban a lakosság - a korábbi két évhez hasonlóan - 14 millió többnapos belföldi utazást tett. Az utazások átlagos időtartama emelkedett, így az eltöltött napok száma 4,1%-kal nőtt, meghaladta a 60 milliót.

Elárasztották Magyarországot a külföldiek

Nem mindenki tud utazni

2018-ban a magyar lakosság 52%-a vett részt legalább egy alkalommal többnapos belföldi turisztikai célú utazáson, ez minden korábbi adatot meghalad. Az utazásban való részvételt tekintve jelentősek a különbségek a lakóhely településének nagysága és régiója, a lakosság iskolai végzettsége, gazdasági aktivitása, életkora és legfőképpen a háztartások vagyoni helyzete között.

A Budapesten és Pest régióban, illetve a Közép- és Nyugat-Dunántúlon élők turizmusban való részvétele meghaladta az 50%-ot, az ország más területein élők esetében azonban annak ellenére is elmaradt attól, hogy az Észak-Magyarországon és az Alföldön élők is nagyobb arányban indultak útnak, mint a megelőző évben.

A nagyobb városokban élők gyakrabban engedhetik meg maguknak a többnapos belföldi utazásokat, mint a kisebb települések lakói. 2018-ban a felsőfokú végzettségűek közel 70%-a, a középfokú végzettséggel rendelkezők közül minden második, az alapfokú végzettségűek körében viszont csak minden negyedik személy vett részt többnapos belföldi utazáson. Az utazási aktivitás szoros kapcsolatban van a háztartások anyagi helyzetével. A hétvégi házzal, nyaralóval, illetve személygépkocsival rendelkező háztartásokban élők részvétele lényegesen nagyobb arányú volt.

Többet költöttünk

Tavaly a többnapos belföldi turisztikai utakra a lakosság 347 milliárd forintot fordított, folyó áron 5,7%-kal többet, mint 2017-ben. Az egy utazó egy napjára jutó költés 1,5%-kal nőtt, megközelítette az 5800 forintot. A mutató értéke kiemelkedően magas volt a wellness (egészségmegőrzés) és a hivatalos célú utak esetében, de a szórakozási, pihenési célból tett utaknál is meghaladta a 7700 forintot.

Elárasztották Magyarországot a külföldiek
A legalább négyéjszakás távolléttel járó belföldi utazásokon a lakosság 26%-a vett részt, összességében 3,8 millió utazást tett, és 28 millió napot töltött el. Ez az utazások számát tekintve 5,7, az eltöltött idő vonatkozásában 12%-kal több, mint egy évvel korábban. Az átlagos tartózkodási idő 7,4 napra nőtt.

A legalább négyéjszakás távolléttel járó belföldi utazásokon a lakosság 26%-a vett részt, ös - szességében 3,8 millió utazást tett, és 28 millió napot töltött el. Ez az utazások számát tekintve 5,7, az eltöltött idő vonatkozásában 12%-kal több, mint egy évvel korábban. Az átlagos tartózkodási idő 7,4 napra nőtt.

Többet utaztunk külföldre

2018-ban a lakosság 23 millió alkalommal, az előző évihez képest 12%-kal többször utazott külföldre. Az elmúlt öt évben gyorsuló ütemben nőtt a kiutazások száma. Ezzel párhuzamosan az eltöltött idő is rekordmértékben (8,7%-kal), 62 millió napra bővült. A többnapos utazások átlagos időtartama azonban tovább csökkent, és 5,6 napot tett ki. Az utazások többsége egynapos volt, a legnépszerűbb célországok Ausztria és Szlovákia voltak, ide irányult az egynapos utazások több mint kétharmada. Az utazások fele szabadidős, illetve rokon-, barátlátogatás, több mint egyötöde vásárlási célú volt.

Elárasztották Magyarországot a külföldiek
2018-ban a magyar lakosság 888 milliárd forintot költött el külföldön, 8,7%-kal többet, mint 2017-ben. A teljes összeg felét szabadidős célú utazásokon fizették ki, aminek túlnyomó többsége a többnapos utazásokhoz kapcsolódott. Egy fő egy napon átlagosan 14 100 forintot költött, közel ugyanannyit, mint egy évvel korábban.

Özönlenek a külföldiek

Évről évre változó ütemben, de folyamatosan növekszik a külföldi beutazások száma. 2018-ban a külföldiek az előző évhez mérten 4,9%-kal több, 58 millió utazást tettek Magyarországra. A tartózkodási idő, azaz a külföldiek itt eltöltött napjainak száma szintén nőtt 4,5%-kal. Az átlagos tartózkodási idő 2,3 nap körül ingadozik. Kedvező változás, hogy a többnapos utazások száma mellett az utazásokhoz kapcsolódó tartózkodási idő is ismét növekedésnek indult.

2010-ben a több napra látogatók aránya 24% volt, 2018-ban ez az arány már 29% körül mozgott. Az 1-3 éjszakás utazást tevők részaránya a 2010. évi 12-ről szintén jelentős változással 17%-ra nőtt 2018-ban. A hosszabb tartózkodások esetén kevésbé hangsúlyos az eltolódás, de stabilan 11-12% környékén ingadozik.

Elárasztották Magyarországot a külföldiek

2000 milliárdot költöttek nálunk

2018-ban a hazánkba érkező külföldiek 13%-kal növelték kiadásaik összegét, miközben az utazások száma 4,9%-kal lett magasabb. Az utazók átlagos napi költése számottevően emelkedett.

A külföldiek magyarországi kiadásainak 55%-a (1144 milliárd forint) a szabadidő, szórakozás, egészségmegőrzési célú utazásokhoz kapcsolódott. Ezen belül a legnagyobb súlya a városnézésnek és a körutazásnak volt, amire 2018-ban 657 milliárd forintot költöttek az utazók, kiadásaik összege számottevően, 26%-kal emelkedett. Az egészségügyi célú utak kiadásai ötödével, a rokon- és barátlátogatásokéi 6,7%-kal nőttek. Az üzleti utakhoz köthető kiadások aránya 10% volt.

Elárasztották Magyarországot a külföldiek
A legnagyobb összeget, 234 milliárd forintot az Ausztriából érkezők adták ki, elsősorban termékekre, másrészt szolgáltatásokra, többek között fogászati és gyógykezelésekre. A németek 223 milliárd, a Romániából, az Egyesült Államokból, illetve a Szlovákiából érkezők 172 milliárd, 163 milliárd, illetve 129 milliárd, az Egyesült Királyságból utazók 109 milliárd forintot költöttek itt-tartózkodásuk alatt.

Elárasztották Magyarországot a külföldiek
A többnapos utazásokon részt vevők kiadásainak összege az előző évhez képest 13%-kal, 1548 milliárd forintra nőtt. A többnapos utak kiadásainak 71%-a (1101 milliárd forint) a szabadidős utazásokhoz kapcsolódott, az üzleti céllal érkezők mintegy 127 milliárd forintot költöttek, az előbbiek összege 15%-kal bővült, míg az utóbbiaké lényegében változatlan maradt. A több napra érkező külföldiek napi, egy főre jutó átlagos kiadásainak összege 7,4%-kal, 17 200 forintra nőtt 2018-ban
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
zöld környezet levél